TWITTER'DEN TÜRKÇE ERDOĞAN AÇIKLAMASI

TWITTER'DEN TÜRKÇE ERDOĞAN AÇIKLAMASI

Twitter'de "Erdoğan seviliyor " algısı yaratmak için görevlendirilmiş çok sayıda trolün listeye soktuğu etiket silinince Adalet Bakanı itiraz etmişti.

Erdoğan'ın Twiitter ile kavgası çok eskiye dayanıyor. Gezi olaylarında Twitter üzerinden örgütlenerek protesto gösterileri organize edilmesine sinirlenerek bir süreliğine kapatmıştı. Tüm dünyada büyük bir tepkiye neden olan bu olayın ardından Erdoğan'ın Twitter'e öfkesi hiç bitmemiş, meydana gelen her toplumsal olay veya patlamanın ardından ilk önce Twitter yavaşlatılmıştı. Erdoğan'ın twitter'in kapatılmasına ilişkin gerekçesi ise Türkiye'de şube açmamış olması ve "tek kuruş vergi vermiyor" olmuştu. Twitter ile savaşmanın zorlukları ortaya çıkınca özellikle sosyal medya üzerinde Erdoğan ve AKP etiketleri açarak algı yartan bir ordu ordaya çıkmıştı. Twitter o ordunun robot kullanarak kullanıcıları yanılttığını açıkladı.

GERÇEK DÜNYADA YALNIZ KALINCA SANAL DÜNYAYA YÖNELDİ

Basın özgürlüğü ve gazetecilere yapılan baskılar yüzünden tün dünyadan tepkileri yine artmasının ardından Twitter'de Erdoğan için çalışan çok sayıda trol etiketler üzerinden algı yaratma görevi verilmişti. Solhaber'de verilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında twitter üzerinden AK Troller aracılığıyla hashtag kampanyası başlatıldı. Twitter'ın bir süre sonra etiketi kaldırması sosyal medyada gündem olmuştu.

TWITTER'DAN ERDOĞAN AÇIKLAMASI

Hashtag’in kaldırılmasının takipçi ve takip edilen sayıları aynı olan ve etikete anlamsız aynı mesajları paylaşan robot hesapların neden olduğu ortaya çıktı. Twitter’dan hashtaglerle ilgili Türkçe açıklama yapılması dikkat çekti.

İngilizce paylaşımlar yapan Policy hesabından yapılan açıklamada, “Gündemler bir konunun toplamdaki rağbetine göre değil atılan tweetlerin hızını ölçen bir algoritmaya göre belirlenir”denildi.

KULLANICILARI ALDATMA YÖNTEMİ

Hashtag sıralamalarının nasıl belirlendiğinin anlatıldığı açıklamada etiketin kaldırılmasının nedenleri arasında, “Aramada dikkat çekmek amacıyla ilgisiz bir tweete bir veya daha fazla konu başlığı/etiket ekleme. Sohbete katkıda bulunma amacı gütmeden, yalnızca konu başlığının gündemde olmasını veya gündemde daha fazla yükselmesini sağlamak amacıyla aynı konu başlığını/etiketi tekrar tekrar tweetleme. Özellikle reklam söz konusu olduğunda profilinize veya web sitenize daha fazla trafik çekmek amacıyla her gündem hakkında tweetleme. Gündemleri, takip edilme isteğiyle birlikte listeleme. Bir gündem hakkında tweetlerken ilgisiz bir yere yönlendiren aldatıcı bir bağlantı gönderme” gibi ifadeler sıralandı.

BOZDAĞ HEYECANLANDI!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter’da gündemdekilerin içinde yer alan #weloveErdoğan (Seni seviyoruz Erdoğan) etiketinin kaldırılmasına ilişkin “Twitter yetkililerine ben soruyorum; kim talimat verdi, 'we love Erdoğan' hashtag'ını kaldırdınız? Bir ülke mi, bir kişi mi, bir terör örgütü mü veya başka biri mi talimat verdi? İnsanların birine dair sevgisini ifade etmesi nasıl Twitter'ı rahatsız ediyor?Sayın Cumhurbaşkanımıza karşı yürütülen küresel operasyonunun bir yansımasıdır diye düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı