TWITTER'DA HANGİ LİDER KAÇINCI SIRADA

TWITTER'DA HANGİ LİDER KAÇINCI SIRADA

Ünlü İngiliz Yayın Kuruluşu BBC ilginç haberlerine imza atmaya devam ediyor. Bu gün akşam saatlerinde girdiği bir haberinde ise liderlerin Twitter performansları üzerine. Seçtikleri arasında Erdoğan'da var.

OBAMA AÇAR AÇMAZ MİLYONU GEÇEN LİDER

ABD Başkanı Barack Obama kişisel Twitter hesabını açmasının hemen ardından bir milyonu aşan takipçi sayısına ulaştı.

RESMİ HESAPTA 59 MİLYON TAKİPÇİ VAR

Barack Obama'nın resmi başkanlık hesabının 59 milyon takipçisi var. Ama bu hesabı danışmanları yönetiyor. Kişisel hesabını ise bizzat kendisi yönetecek.

"TWIPLOMACY"

Dünya çapında liderler mesajlarını iletmek ve politikalarına destek almak için giderek artan oranda Twitter'ı kullanıyor. Hatta bu dijital diplomasiye ingilizce "Twiplomacy" deniyor.
Halkla ilişkiler şirketi Burston-Marsteller dünya liderlerinin Twitter'ı nasıl kullandığına dair bir rapor hazırlıyor. Rapora göre ABD Başkanı'nın resmi hesabı dünya liderleri arasında en çok takipçisi olan hesap.

indir-011.jpg

KATOLİK KLİSESİ VE PAPA 2. SIRADA

Takipçi sayısında ikinciyse Papa Francesco. Ancak Papa'nın dokuz ayrı dilde tweet atan dokuz farklı hesabı var. Takipçi sayısında üçüncüyse Hint lider Narendra Modi.

1655831-papa_twitter.jpg

ERDOĞAN KARMAŞIK İLİŞKİSİYLE TANINIYOR

Takipçi sayısı açısından dördüncü büyük hesapsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ınki.
Ancak Erdoğan Twitter'la karmaşık ilişkisiyle de tanınıyor.

Gezi olayları sırasında Erdoğan Twitter için "başbelası" demişti. O zamandan bu yana Twitter'a erişim Türkiye'de birden çok kez yasaklandı.
Ama Twitter'daki etki açısından takipçi sayısı her şey değil.Çünkü parayı bastıran takipçi satın alabiliyor. Bir başka ölçü de liderlerin Twitter'ı ne kadar aktif kullandığı.

erdoganin-twitter-yasagi-buyuk-bir-basarisizlik61d4beba4d0e184e13ff_0.jpg

LATİN AMERİKA LİDERLERİ TWITTER'İ SEVİYOR

Bu alanda Latin Amerikalı liderler önde gidiyor. Meksika lideri günde ortalama 68 tweet atıyor. Venezuela lideri de ortalama 64.
Ancak tabi bu hesapları liderlerin kendilerini yönetmiyor. Hesapların arkasında yazılan her bir kelimeyi uzun uzun düşünen bir basın danışmanları ordusu var.

TWEETLERİNİ KENDİSİ ATAN LİDERLERDE VAR

Estonya lideri Toomas Hendrik bu anlamda bir istisna, tweetlerini kendisi atıyor. Norveç Başbakanı Erna Solberg disleksi hastası olması nedeniyle bazı yazım hataları yapsa da tweetlerini kendisi atan liderlere bir örnek.

IRKÇILIKLA SUÇLANAN LİDER

Ama Arjantin lideri Cristina Kirchner'in karşıtları, Kirchner'in Twitter'da yazım hatalarından daha vahim suçlar işlediğini söylüyor.
Kirchner Çin ziyareti sırasında Çinlilerin "r" harfini söylemekte zorlanmalarıyla dalga geçen bir tweet atmış ve ırkçılıkla suçlanmıştı.
Twitter'da böyle hatalar yapmamanın en kestirme yolu tabi ki Twitter'dan uzak durmak.

HİÇ KULLANMADI

merkel.jpg

Almanya Başbakanı Angela Merkel hiç Twitter kullanmayan liderlerden.
Twitter'da takipçi rekorunu ellerinde tutanlar ise siyasi liderler değil, popçular. Pop yıldızı Katy Perry önde, Perry'yi Justin Bieber az farkla izliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı