Tutturdular Bir "Kürdistan" Türküsü

Tutturdular Bir "Kürdistan" Türküsü

IRAK KÜRDİSTANI NE KADAR ŞIK OLDU?

Dede Ersel AKSU

Başbakan: "Türkiye Kürdistanı ifadesi şık değil" diyerek Osman Baydemir'i eleştirdi.  

Basit bir empati yapacak olursak,  "Irak Kürdistanı" sözünü, Irak Başbakanı ne kadar şık buldu? Sorgulanacak  esas noktalardan biri de budur.  Devletler arası ilişkilerde, söylenen her cümlenin önemi büyüktür. Her söz bir politikayı temsil eder. Hiç bir söz, laf olsun diye söylenmediğinden hareket edecek olursak, "Irak Kürdistanı" sözü, özenle seçilmiş ve kullanılmış bir sözdür. 

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da yaptığı konuşmada, "Kürdistan" kelimesini kullanmasıyla ilgili olarak, "Kürdistan kelimesini kullanıp kullanmamayı tartıştık ve bugün kullanıldı" demesi, bu konuda izlenen siyasetin ipuçlarını vermektedir.

Söz konusu  siyasete göre; kağıt üzerinde Irak topraklarında görünen ancak,  fiiliyatta ayrı bir devlet gibi hareket eden, Kuzey Irak Yönetiminin, Irak'tan ayrışmasının desteklenidiği anlamı çıkarılabilir. İleride benzer durum, Türkiyenin başına gelirse, başka devletlerce de aynı rol model ile hareket edilebileceği aşikardır.  

Ayrıca Erdoğan'ın, Atatürk'ten "Gazi" olarak söz etmesi ve "Atatürk" kelimesini kullanmadan,  Mustafa Kemal'in  ağzından söylendiğini beyan ettiği; Lazistan ve Kürdistan  bölgeleri için, Türkiye'den örnek verirken, Osman Baydemir'in sözlerini eleştirmesi,  kendi içinde derin bir çelişkide olduğunun  göstergesidir. Aslında Erdoğan "Kürdistan"  sözü ile çıkmaz sokağa girmiştir.  Şimdi bu durumdan kurtulmaya çalışmaktadır.  

Sözün özü, Diyarbakır Buluşması bir günde gerçekleşti ama etkisi ve tartışmaları çok daha uzun sürecek.

ERDOĞAN, BAYDEMİR'İ ELEŞTİRDİ


Başbakan Erdoğan Osman Baydemir'in sözlerini eleştirdi.Canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başabakan Erdoğan, geçtiğimiz haftasonu Diyarbakır'da yaşanan buluşmayla ilgili konuştu. Başbakan, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in geçtiğimiz günlerde sarf ettiği "Türkiye Kürdistanı" ifadesini eleştirdi.

KÜRDİSTAN KELİMESİNİN KULLANILMASI

Kürdistan söyleminden rahatsızlık duyulması hakikaten manidar. Bunlar bizim tarihimizi bilmiyorlar. Çok yakın süreçle alakalı birşey söyleyeceğim. Dünkü grup toplantısında Mustafa Kemal'in söylediği sözlerin fotoğrafını getirdim. Kürdistan Bölgesi şeklinde geçer. Kürdistan Bölgesginde her iki dili de kullanırlar diye geçiyor. Bir kararname var. Çok ilginçtir. Burada Kürdistan geçiyor. Yine Gazi ile ilgili bir durum var. Kürdistan, Lazistan diye bir konuşması var. Güney Doğu Kürdistan, Doğu Karadeniz Lazistan diye geçiyor. Bana bölücü diyorlar. O halde Mustafa Kemal de mi bölücüydü?

'TÜRKİYE KÜRDİSTANI İFADESİ ŞIK DEĞİL'

Bizden asla Türkiye Kürdistanı diye bir şey duyamazsınız. Güzel geçen haftadan sonra bu tip söylemler hiç şık değildir.