TUSİAD'TA İSTİFA DEPREMİ

TUSİAD'TA İSTİFA DEPREMİ

SÜTAŞ'la ilgili iddiaların TÜSİAD'a zarar vermemesi için

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, istifa etti.
Basın toplantısı düzenleyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz istifa ettiğini açıkladı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, istifa sebebinin TÜSİAD'a zarar vermemek olduğunu söyledi. 

"TÜSİAD'IN İSTİSMAR EDİLMESİNE İZİN VEREMEZDİM"

Yılmaz, "SÜTAŞ'la ilgili bugün gazetelerde yapılan bazı haberlerde TÜSİAD adının ön plana çıkartıldığını gördüm. Ben TÜSİAD'ın Yönetim Kurulu Başkanı olarak aldığım emanete, TÜSİAD'ın itibarının emanetine en fazla titizlik göstermesi gereken insanım. TÜSİAD'ın istismar edilmesine izin veremezdim. TÜSİAD'ın adının kullanılarak, TÜSİAD itibarıyla ilgili bir kampanya oluşturulabileceği riskiyle karşı karşıya olduğumuzu fark ettim ve TÜSİAD'ı bu işin dışına çıkartarak kendi kurumumla ilgili sorumluluklarımın başına geriye döndüm" dedi.

"BURAYA GELİRKEN İSTİFA DİLEKÇEMİ TÜSİAD'A GÖNDERDİM"

"Bu kararı alırken TÜSİAD'dan birileriyle görüştünüz mü?" sorusuna Yılmaz, "Buraya gelirken TÜSİAD'a da istifa dilekçemi gönderdim. Daha önce kimseyle konuşmadım, görüşmedim. Kimseyi bu yükün altında ezmeye gerek yok. Bu benim tamamen kişisel olarak karar vermek zorunda olduğum bir husustu. Sabah ki haberleri değerlendirdim kendi kararımı kendim verdim. Arkadaşlarıma maalesef onlarla görüşmeden bu kararı tebliğ ettim" yanıtını verdi.
"Son zamanlarda yaptığınız açıklamalar sonrası hükümet kanadından da eleştiriler gelmişti. Bu haberleri kasıtlı olarak mı görüyorsunuz, istifayı da bu yüzden mi yaptınız?" sorusuna Yılmaz, "Böyle bir değerlendirme yapmadım ama TÜSİAD'ın istismar edilebileceği tehlikesini hissettim buna izin veremezdim. O yüzden istifa ettim" şeklinde cevap verdi.
Muharrem Yılmaz, "TÜSİAD'dan istifa etmeninizi isteyenler oldu mu?" şeklindeki soruya da, "Kimse bilmiyordu ki, sizinle beraber duydu herkes" diye yanıt verdi. 

SÜTAŞ GREVİ OLAYI NEDİR

TÜSİAD'ın Başkanı Muharrem Yılmaz'ın patronu olduğu SÜTAŞ fabrikasında tezek skandalı patladı. Çalışanların e-devlet şifrelerini alıp sendikaya başvuranları belirleyen fabrika yönetimi, işçileri teker teker işten çıkarmaya başladı. Son olarak 15 çalışan işten atılınca Tekgıda-İş Sendikası fabrikada grev kararı aldı. Bu süreçte Bursa-Karacabey ve Aksaray'daki SÜTAŞ fabrikalarındaki 56 çalışanın işe iadesi için 40 gündür fabrika önünde eylem yapan işçileri yıldırmak için ilginç bir taktiğe başvuruldu.

İŞÇİLER YILMADI AMA, KÖYLERİ SİNEK BASTI

Basında yer alaniddialara göre, ilk günlerde fabrika önünde oturan işçilerin görülmemesi için tesisin etrafını tırlarla kapatan yönetim, işçileri dağıtamayınca eylem alanına 13 ton sıvılaştırılmış tezek döktü. Eylemdeki işçilerin kokuya dayanamayıp alanı terk etmesini bekleyen yönetim, fabrika kokuya gelen sineklerle dolunca döktüğü pisliği temizleyip, civar köyleri de ilaçlamak zorunda kaldı.

TÜSİAD TARİHİ

Daha önceleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği gibi kuruluşlarda biraraya gelen büyük sermaye çevreleri, bağımsız hareket edememek ve hükümete karşı etkili bir güç oluşturamadıkları gerekçesiyle bir derneğin etrafında birleşmeye karar verdiler. 1960'lı yıllarda sendikal hareketlerle sol kesimin siyasi açıdan güçlenmesi ve 12 Mart Muhtırası örgütün kurulmasını hızlandırıcı etkenler oldu. 12 önde gelen sanayicinin 2 Nisan 1971'de verdiği imza sonucunda, hükümet örgütün kuruluşunu 20 Mayıs 1971'de resmen kabul etti.

TÜSİAD başlangıçta siyasi açıdan fazla etkili olmamasına rağmen, 1970'lerin sonlarına doğru ekonomik ve politik anlamda gittikçe güç kazandı. 15 Mayıs 1979'da gazetelerde başlattığı ilan kampanyası sonucu Bülent Ecevit başkanlığındaki hükümetin düşmesinde önemli rol oynadı. Ondan sonra kurulan Süleyman Demirel başkanlığındaki azınlık hükümetine de destek vererek, 24 Ocak Kararlarının alınmasında kilit rol oynadı.

1995 genel seçimlerinde Refah Partisi'nin (RP) birinci olması üzerine Anavatan Partisi (ANAP) - Doğru Yol Partisi (DYP) koalisyonunun oluşmasını destekledi.

25 Ocak 2007'de Arzuhan Doğan Yalçındağ TÜSİAD'ın yeni yönetim kurulu başkanı seçilerek, TÜSİAD'ın tarihindeki ilk kadın yönetim kurulu başkanı oldu. 12 Aralık 2009'da Ümit Boyner TÜSİAD'ın tarihinde seçilen ikinci kadın yönetim kurulu başkanı oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı