TÜRKİYE'Yİ ŞOK EDECEK YOLSUZLUK OYLAMASI

TÜRKİYE'Yİ ŞOK EDECEK YOLSUZLUK OYLAMASI

Eski başbakan öyle bir suçlama ile senatoda yargılanıyor ki konuyu okuyan Türk vatandaşlarının şok olması işten bile değil.

Tayland eski Başbakanı Yingluck Shinawatra hakkında yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak suçları senato tarafından oylanacak. Eski başbakanın yargılandığı suç konusu ise Türk vatandaşlarını şok edecek cinsten. İşte şaşkınlık yaratacak oylamaya ilişkin ayrıntılar.

HALKA PRİNÇ VAADİNDE BULUNDU DİYE

Eski başbakan Shinawatra’nın en son genel seçimi önemli bir kesmi tarım olan halka pirinç taahhütü ile partisine kazandırdığı iddia ediliyor. Tayland Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (NACC) üyesi Vicha Mahakun komisyona verdiği raporunda dönemin başbakanı Shinawatra’nın Pheu Thai Partisine seçimleri kazandırmak amacıyla pirinç üreticilerine ton başına 15 bin Baht (yaklaşık 1.000 Lira) para ödeyeceğini taahhüt ettiğini ve bu şekilde halkın kendi menfaatlerini korumak niyetiyle başbakanın partisine oy verdiğini iddia etti.

YAKLAŞIK 500 LİRALIK VAAD

Vaad edilen miktar o dönemde 1 ton pirinç 7.500 Baht (yaklaşık 500 Lira) iken bu teklif tüm pirinç üreticilerini sevindirmişti. Mahakun’un raporunda “bu şekilde Pheu Thai partisi seçimleri kazanmayı garantilemişti” denildi.2011-2014 döneminde toplam 518 milyar Baht (yaklaşık 34,5 milyar Lira) devletin kayba uğratıldığı belirtildi ve bu zararı kapatılması için onlarca yıl vergi mükelleflerine daha ağır bir yük bineceğini vurgulandı.

ÇİFTÇİYE GEÇİM YOLU SAĞLADIM

Yingluck Shinawatra da savunmasında ülke ekonomisine bu pirinç projesiyle 2011-2012 döneminde ekstra 308 milyar Baht (yaklaşık 20,5 milyar Lira), 2012-2013 döneminde de ekstra 315 milyar Baht (yaklaşık 21 milyar Lira) katkı sağladığını belirtti ve ülkenin ulusal yıllık bütçesinin sadece yüzde 5’i kadar bir kısımla 20 milyon çiftçiye çok iyi bir geçim sağlamalarının yolunun açıldığını söyledi.Senato üyeleri eski başbakanın suçlu olup olmadığına dair oylamaya yarın sabah 10:00’da başlayacaklar.

Kaynak:Haber Kaynağı