TÜRKİYE'YE KÖTÜ HABER

TÜRKİYE'YE KÖTÜ HABER

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 9 ülkenin ortak konsorsiyumu tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının son testlerinin 2018’e kadar yapılamayacağı bildirildi.

Milliyet'te yer alan habere göre, F-35 savaş uçaklarının teslim takvimini de etkileyecek gecikmeyi ABD  ordusunda teknoloji ve lojistikten sorumlu ABD Savunma Bakan Yardımcısı Frank  Kendall duyurdu.

Arizona eyaletindeki askeri tesislerden Pentagon’daki basın  mensuplarına telekonferans yöntemiyle bilgilendirmede bulunan Kendall,  “Operasyonel test planlamasını tekrar gözden geçirdik ve şu andaki takvim  ışığında son testlerin büyük ihtimal 2018 yılında gerçekleşebileceğine yönelik  bir fikir birliği oluştu. Hedefimiz 2017’nin ortalarıydı ancak bunu  yakalayamayacağımız ortada.” diye konuştu.

Uçakların üretildiği program ofisinin teslimat öncesi son testlere  2017’nin ağustos veya eylül aylarında başlaması bekleniyordu. Kendall ile  konferansta yer alan F-35 uçaklarının program sorumlusu ABD’li komutan Tuğgeneral  Christopher Bogdan ise majör testlere 2018’in ocak veya şubat ayında başlamayı  planladıklarını kaydetti.

Bogdan, gecikmenin toplam 23 uçaktaki yazılım ve donanımların  iyileştirilmesi ihtiyacından kaynaklandığını dile getirdi.

Geçtiğimiz aylarda ABD Senatosu’nda katıldığı panelde F-35’lere  ilişkin açıklamada bulunan Bogdan, 2018 yılına kadar 100’den fazla uçağın  konsorsiyumun ortaklarına ulaştırılacağını belirtmişti. Testlerde yaşanacak  gecikmenin ardından teslim tarihlerinin de ileriye kayabileceği ifade ediliyor.

F-16 ve F-18 gibi dördüncü nesil savaş uçaklarından dört kat daha  etkili olduğu belirtilen F-35’lerin hem havadan havaya hem de havadan karaya  saldırı yeteneği bulunuyor. Radara yakalanmama özelliğine de sahip yeni nesil  uçaklar, 1990 yılında tasarlandıktan sonra ABD ve İngiltere’nin önderliğindeki  konsorsiyum tarafından hayata geçirildi.

Türkiye’nin 2002’de dahil olduğu projenin diğer ortakları ise  Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve Almanya.  Bunlara ilaveten İsrail, Japonya ve Güney Kore de ABD’nin yabancı askeri malzeme  alıcıları olarak konsorsiyumun uçaklarından alacak.

Proje kapsamında bulunan ülkelerin talebine göre uçaklar sahiplerine  teslim edilecek.

Türkiye’nin verdiği 100 F-35 savaş uçağı siparişinden ilk ikisini  2017’de teslim alması bekleniyordu.

Kaynak: AA