'Türkiye'ye biber gazı satışı yapmayın' uyarısı

'Türkiye'ye biber gazı satışı yapmayın' uyarısı

Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH - İnternational Federasyon For Human Rights) yaptığı açıklama ile Türkiye'ye biber gazı satışı yapılmaması çağrısında bulundu.

Federasyon, Gezi Parkı olaylarının başladığı 28 Mayıs'tan beri Türkiye'de polisin göstericilere müdahalede bulunduğunu ve biber gazını orantısız bir şekilde kullandığını iddia ederek biber gazı imal eden ülke ve firmaların Türkiye'ye bu gazi satmamalarını istedi. 

Merkezi Paris'te bulunan federasyon, çağrının önemsenmemesi ve biber gazı satışının devam etmesi durumunda, bu ülke ve firmaların da 'orantısız biber gazı kullanım suçuna iştirak etmiş olacaklarını' savundu.

Yazılı olarak yapılan ve biber gazının kimyasal silahlar arasında yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, 15 Haziran'dan beri Türkiye'de yaşanan olaylarda 5 vatandaşın hayatını kaybettiği, yaklaşık 7 bin kişinin de yaralı olduğunu kaydedilerek, yaralılardan 68'inin durumunun ağır olduğunu ve ayrıcada çok sayıda tutuklu bulunduğu ifade edildi.