Türkiye'nin Kurucusu, Kürdistan'ın Kurucusu

Türkiye'nin Kurucusu, Kürdistan'ın Kurucusu

WASHINGTON'A KIRMIZI ALARM VERDİREN ANLAŞMA  

Washington Post gazetesi, “Irak’ın Kürt bölgesi, Türkiye ile bağlarını, enerji gelirleri ve bağımsızlık için sürdürüyor” başlığını kullandığı geniş haber analizine “Irak’ın geri kalan bölümü, derinleşen şiddet krizine saplanırken Kürdistan özerk bölgesi, uzun bir süre ertelenen bağımsızlık hayaline ulaşmak için beklenmeyen bir müttefikin, Türkiye’nin desteğini sağlıyor” sözleriyle giriyor. 
 
TÜRK VE KÜRT LİDERLERİ “YILLARIN HUSUMETİ BİR KENARA BIRAKTI”
 
Haberinde “Yıllarca süren husumeti bir kenara bırakarak Türk ve Kürt liderleri, bu yılda imzalanan ve Kürt bölgesine bağımsız bir petrol geliri akımını sağlamayı vaat eden bir enerji ortaklığı anlaşmasını sessizce uyguluyorlar” diyen WPost, planın ilk büyük adımının da Türkiye’ye ulaşan ve bu yılın sonuna kadar hizmete girecek boruhattı olduğuna işaret ediyor. 
 
“KÜRT HAYALLERİNİN GERÇEKLEŞMESİNDE KİLİT ROL OYNAYABİLİR”
 
ABD’li gazete, Kürt bölgesi liderliğinin Irak’tan ayrılma planlarını olmadığını söyleyerek Iraklı ve Amerikan yetkililerinin kaygılarını yatıştırmaya çalıştığını ancak adı açıklanmayan bir Kürt liderinin “Bağımsızlık her Kürdün kalbinde bir özlemdir. Ancak stratejik davranmalıyız” şeklinde konuştuğunu belirtikten sonra “İronik olarak Türkiye, Kürt hayallerinin gerçekleşmesinde kilit bir rol oynayabilir” değerlendirmesini yapıyor. 
 
Eskiden “kendi Kürt azınlığı” ile ilgili korkular nedeniyle Iraklı Kürtlerin siyasi özerkliğine karşı çıkan Türkiye’nin politikasının “dramatik biçimde değiştiği” savunulurken ilişkilerin “Türkiye’nin Iraklı Kürdistan’daki artan ekonomik fırsatları gördükçe daha sıcak hale geldiğini” öne sürüyor. 
 
Mart ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kürt Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’nın kapsamlı bir enerji anlaşmasını sonuçlandırdıklarını, anlaşmanın ayrıntılarının çoğunun “gizli” tutulduğunu belirten gazete, anlaşmanın Washington’da “alarm” yarattığını öne sürüyor. 
 
Beyaz Saray’ın “Irak merkezi hükümetinin kaygılarını gidermek amacıyla Türkiye’yi anlaşmayı gözden geçirmeye ittiğini ancak Kürtlerin oralı olmadığını kaydeden gazete, haberinde “Türkiye, Iraklı Kürdistan’ın petrol ve gaz satışlarından elde edilen gelirin Bağdat’ı by pas ederek doğrudan alacağını garantiledi” savını da dile getiriyor.