Türkiye'nin kanayan bir başka yarası

Türkiye'nin kanayan bir başka yarası

Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri sayılan "çocuk gelin" için yalnızca 2011'de 19 bin dava açıldı. Çocuk gelin sorunu artıyor ve sorun olmaya devam ediyor.

Türkiye'nin kanayan yaralarından biri olan çocuk gelin olayları artıyor. Hürriyet gazetesinden Nurettin Kurt'un haberine göre, Ankara 5. Ağur Ceza Mahkemesi "çocuk gelinler" konusunda örnek bir karara imza attı. Altındağ'da yaşayan 24 yaşındaki bir adam, suç tarihinde 14 yaşında olan R:B ile evlenmek istedi.

Gelin adayının yaşı küçük olduğu için resmi nikah yapamayan Serhat B., imam nikahıyla, Ağustos 2012 tarihinden itibaren R.B. ile karı-koca hayatı yaşamaya başladı. Bir ihbar üzerine savcılık soruşturma başlattı. Çocuk gelin R.B., Serhat B'den şikayetçi olmasa da, savcılık dava açtı. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava, 18 Nisan'da karara bağlandı. Mahkeme sanık Serhat B.'yi "15 yaşından küçük çocuğa karşı birden fazla cinsel istismar" suçundan 10 yıl hapis cezasına mahkum etti. Sanığın yargılama aşamasındaki iyi halini dikkate alan mahkeme, cezayı 8 yıl 4 aya indirdi. Yargıtay'ın onaması bekleniyor.

Bu arada Adli İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre her yıl binlerce anne-baba, yaşları 18'den küçük çocuklarını evlendirebilmek için mahkemelere "evlilik izni" davası açıyor. Yalnızca 2011 yılında ailelerin küçük kızlarını evlendirmek için açtığı dava sayısı 18 bin 870. Mahkemelerden olumlu karar alamayan aileler, küçük kızlarını imam nikahıyla evlendiriyor.(M.İ)