Türkiye'nin İncirlik kararı sonrası Merkel'den flaş çıkış

Türkiye'nin İncirlik kararı sonrası Merkel'den flaş çıkış

Türkiye'nin İncirlik'i ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillerine izin vermediği iddiasının ardından konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel'den flaş bir açıklama geldi.

Alman haber ajansı dpa , Türkiye'nin İncirlik 'teki Alman askerlerini ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillere izin vermediğini duyurdu.

MERKEL'DEN ÇEKİLME SİNYALİ: ÜRDÜN BİR OLASILIK

dpa'nın haberinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel 'den açıklama geldi. " İncirlik Üssü'ne alternatifleri değerlendirmeliyiz" diyen Merkel , "Ürdün bir olasılık" ifadesini kullandı.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: KABUL EDİLEMEZ

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Alman hükümeti için uluslararası koalisyon kapsamında ülke dışında görev yapan Alman askerlerinin milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesinin doğal bir durum olduğunu söyledi.

Federal Meclis Savunma Komisyonunun İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret etmek istediğini aylar öncesinden Türk Dışişleri Bakanlığına bildirdiğini ifade eden Schaefer, kendilerinin de bunun gerçekleşmesi için gerekli çabayı harcadıklarını belirtti.

Bu konuda yapılan girişimlerde Türk tarafından olumlu bir cevap beklenildiğinin söylendiğini aktaran Schaefer, bu konuda Türk hükümetinden "karışık sinyaller" aldıklarını kaydetti.

chaefer, nihayetinde şimdi Türk tarafının, Federal Meclis Savunma Bakanlığı Komisyonu delegasyonun 16 Mayıs’ta yapacağı ziyarete izin vermediğinin kendilerine bildirildiğine işaret ederek, "Türk tarafına haftalar öncesinde bildirilen milletvekillerinin İncirlik üssüne yapacağı ziyaretin mümkün olmaması Alman hükümeti için kabul edilemez." dedi.

Türkiye’ye yapılan resmi başvurulara yazılı cevap almadıklarını belirten Schaefer, ancak Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann'ın hafta sonu Türk Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşmede, kendisine şu anki Türk-Alman ilişkilerinden dolayı bu ziyaretin uygun olmayacağının ima edildiğini bildirdi.

Schaefer, "Bununla Türk hükümetinin ne düşündüğü tahmin edilebilir. Belki bu, (Alman Göç ve Mülteci Dairesince 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'ye dönmeyen askeri personelin iltica başvurularının kabul edilmesi) Alman kurumlarının Türk askeri bağlamında verdiği bireysel kararlar nedeniyledir." dedi.

Schaefer, iltica eden Türk askerleri konusunun açıkça ifade edilip edilmediği sorusuna, "Mesaj yanlış anlaşılmayacak kadar açıktı" yanıtını verdi. Bu tutumun devam etmesi durumunda başka çözümler düşündüklerini ifade eden Schaefer, Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in iki gün sonra IŞİD karşıtı koalisyon kapsamında Washington’da yapılacak görüşmede konuyu gündeme getireceğini söyledi.

Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jens Flosdorff da IŞİD ile mücadelede İncirlik üssünün en uygun yer olduğunu ancak bu konuda Almanya’nın Ürdün, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Kuveyt'te alternatif yerler baktığını kaydetti.

Bu konuda incelemelerin devam edeceğini belirten Flosdorff, “Kimse hızlı ve acil önlemler almayı planlamıyor." diye konuştu.

İLK KRİZ DEĞİL

Almanya, 2 Haziran 2016'da 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemiş, Türkiye bunun üzerine Alman milletvekillerinin İncirlik 'teki askerleri ziyaret etmesine izin vermemişti. Almanya'nın İncirlik Üssü'nde 260 askeri bulunuyor.

cumhuriyet

İlgili Haberler