TÜRKİYE'NİN DÜŞTÜ KOÇ HOLDİNGİN DÜŞMEDİ

TÜRKİYE'NİN DÜŞTÜ KOÇ HOLDİNGİN DÜŞMEDİ

Koç Holding CEO'su Turgay Durak, “2014 yılının ilk çeyreğinde yaşanan zorlu ekonomik ortama karşın, Koç Topluluğu tüm faaliyetlerini sağlam bir şekilde sürdürmeye devam etti.

KOÇ Holding, 2014 yılının ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 15.7 milyar TL gelir elde ederken, 715 milyon TL vergi öncesi kâr ve 562 milyon TL ana ortaklık payları net dönem kârı gerçekleştirdi.

Koç Holding CEO'su Turgay Durak, “2014 yılının ilk çeyreğinde yaşanan zorlu ekonomik ortama karşın, Koç Topluluğu tüm faaliyetlerini sağlam bir şekilde sürdürmeye devam etti. Ekonomik dalgalanmaların yaşandığı, yakın coğrafyamızda belirsizliklerin devam ettiği bu dönemde Koç Topluluğu olarak risk yönetimine ve tasarruf tedbirlerine ağırlık verirken, yılın geri kalan dönemi için sürdürülebilir büyüme stratejimiz ile ülkemiz için yatırımlarımıza var gücümüzle devam ediyoruz" dedi.


Koç Holding'in 2014 ilk çeyrek sonuçlarını değerlendiren Durak, Türkiye'de tüketici güveninin 2014 yılının ilk çeyreğinde zayıf bir seyir izlediğine dikkat çekerken, bunun tüketim talebini de nispeten olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde kredi kartlarına getirilen kısıtlamaların ve artan faiz ve kurların da etkisiyle beklendiği üzere pazarın daraldığını vurgulayan Turgay Durak, yine ekonomik ortamın ve yeni düzenlemelerin etkisiyle bankacılık sektöründe de kredi ve mevduat büyümelerinde yavaşlama görüldüğünü ekledi. Ancak Avrupa'daki ekonomik toparlanmanın da etkisiyle yurtdışı talebin güçlenmesi sayesinde, sanayi üretiminin ilk çeyrekte artış gösterdiğini vurgulayan Turgay Durak, “İhracatta ise 2014'in ilk çeyreğinde yüzde 8,9'luk artış olurken, gerek zayıf TL gerekse iç talepteki durgunluk nedeniyle ithalat yüzde 2,2 gerilemiştir. Bunun sonucunda cari işlemler açığında da daralma gözlenmektedir" dedi.

“KREDİ NOTUMUZU VE GÖRÜNÜMÜMÜZÜ MUHAFAZA EDİYORUZ"

Koç Holding'in artan global politik risk ve yavaşlayan ekonomik büyüme ortamına gösterdiği yüksek direnci kanıtlayan en önemli gelişmenin, uluslararası derecelendirme kuruluşları Moody's ve S&P'nin Koç Holding uzun vadeli kredi notunu ve görünümünü 2014'ün ilk çeyreğinde muhafaza etmesi olduğuna da dikkat çeken Turgay Durak, şöyle devam etti:


“Nisan ayında Moody's, Koç Holding'in uzun vadeli kredi notunu Baa3 olarak korumuş ve görünümünü ise pozitif olarak teyit etmiştir. Böylece Koç Holding Moody's tarafından pozitif görünüme sahip tek Türk şirketi olmuştur. Aynı dönemde, S&P de Koç Holding'in TL ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu yatırım yapılabilir seviyesinde muhafaza edip, görünümünü durağan olarak teyit etmiştir."

“YATIRIMLARA HIZLA DEVAM EDİYORUZ"

Turgay Durak, 2014 yılının ilk çeyreğinde faaliyet gösterilen her sektörde yatırımların planlandığı şekilde devam ettiğini de belirtirken, Koç Topluluğu'nun tarihinin en büyük organik yatırım döneminden geçtiğini hatırlattı. Turgay Durak, sözlerini şöyle sürdürdü:


“2014 Kasım ayında faaliyete geçmesi beklenen 2.7 milyar dolar tutarındaki Fuel Oil Dönüşüm projesi için toplamda 2.3 milyar dolar, ilk çeyrekte ise yaklaşık 240 milyon Dolar harcandı. 1. çeyrek sonunda yüzde 94'ü tamamlanan projeyi faaliyete geçirdiğimizde Türkiye'nin enerji ithalatını yıllık net 1 milyar dolar azaltacağız. Otomotiv sektöründe ise Ford Otosan'ın kapasitesini 330 bin araçtan 415 bin araca çıkaracak ve tüm ürün gamını yenileyecek yatırımının 2014 yılı ikinci çeyrekte tamamlanması planlanıyor. 2014 ilk çeyreğinde 226 milyon TL yatırım harcaması yapan Ford Otosan'ın geliştirdiği yeni Ford Courier için Gölcük'teki ikinci fabrikanın inşaatı tamamlandı, ön imalata Mart ayında başlandı ve aracın lansmanı yapıldı. Fabrikanın resmi açılışı Sayın Başbakanımızın katılımıyla 22 Mayıs'ta yapılacak. Yeni Transit üretimine ise Ocak 2014'te başlanmış olup, Mart ayında lansmanı yapılmıştır."

 

Kaynak:Haber Kaynağı