TÜRKİYE'NİN AVRUPA HAYALİ  BÜYÜK BİR YARA ALDI

TÜRKİYE'NİN AVRUPA HAYALİ BÜYÜK BİR YARA ALDI

Avrupa Parlemontosu'ndan Türkiye'ye YOLSUZLUK DARBESİ

AP'den Türkiye'nin AB hayaline Büyük Bir Darbe

Cuma Hikmet

AKP için işler sadece Türkiye'de kötü gitmiyor, bir darbede AB'nin en büyük karar organı Avrupa Parlemontosundan geldi. AP müzakereler başladığından bu güne Türkiye hakkında tartışılan en sert raporu büyük bir çoğunluk parlementerin kabulü ile onayladı. Raporda en sert kısım ise "17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu" ardından yapılan, yargı ve emniyet operasyonları oldu.

TÜRKİYE KARARA KARŞI SESSİZ

AP'nin bu son derece sert raporuna karşın Türk yetkililerden herhangi bir ciddi tepki gelmedi. Gündemde ki yolsuzluk iddiaları ve 269 gün önce gaz bombası fişeği ile başına aldığı darbe sonucu hayatını kaybeden ve milyonlarca kişinin ülke çapında eylemler gerçekleştirdiği, 15 yaşında ki Berkin Elvan'ın cenaze töreninin konuşulduğu Türkiye'de bu çok önemli karar duyulmadı. Bir kaç yayın organı tarafından geçiştirilen haberler ile AP raporu gözlerden kaçtı.

POLİS ŞİDDETİ VE İNTERNET YASASI

AP Genel Kurulu’nda kabul edilen en ağır ilerleme raporu olarak anılan metinde polis şiddetine ve internet yasasına vurgu yapıldı. Bilindiği gibi geçtiğimiz ay içinde, AKP hükümetinin, TBMM'de büyük tartışmalara neden olan ve muhalefetin büyük bir direnişle karşı çıktığı internet kullanımına getirdiği yasaklamalar ile tüm dünyadan gelen eleştirilerin hedefinde olmuştu.

EZİCİ BİR ÇOĞUNLUKLA KABUL EDİLDİ

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, Fransa’nın Strasbourg kentinde gerçekleştirilen oylamada, 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu kabul edildi. Oylamada “bugüne kadar ki en sert İlerleme Raporu” olarak anılan metine; 475 ‘evet’, 153 ‘hayır’ oyu çıktı, 43 parlamenter ise çekimser kaldı. Rapor için, “AB’de rüzgârın artık tamamıyla Ankara’nın aleyhine döndüğü” yorumu yapılıyor. İngiliz vekil Andrew Duff da Genel Kurul’daki havayı “Türkiye hakkında bugüne kadar hatırladığım en karamsar oturum” şeklinde anlattı. Raporda, üst düzey isimlerin karıştığı yolsuzluk soruşturmalarında görevli savcıların ve emniyet yetkililerinin görevden alınmasının “üzüntüyle karşılandığı” ve bunun “bağımsız yargının temel prensiplerine aykırı olduğu” ve “soruşturmaların saygınlığına gölge düşürdüğü” ifade edildi.

POLİS ŞİDDETİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Parlamenterler, tarafsız ve bağımsız yargının gerçek bir demokratik devlet için hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.
Türk hükümetine Avrupa Konseyi’nin yolsuzlukla mücadele birimi olan GRECO tarafından Türkiye hakkında alınmış kararları uygulama yükümlülüğü hatırlatıldı. HSYK içindeki son değişiklik için “derin kaygı” ifadesinin kullanılırken, Adalet Bakanı’nın kurul içindeki yeni konumunun, “kuvvetler ayrılığı temelinde demokratik sistemin tam işleyebilmesi için gerekli önkoşul olan bağımsız yargı ilkesine aykırı” olduğu belirtildi. Gezi olaylarında polisin kullandığı aşırı gücün yanı sıra, olayları “çok kısıtlı yansıtmış oldukları” gerekçesiyle medya da eleştirildi. Yeni internet yasası için ise “ifade özgürlüğü ve araştırmacı gazetecilik önünde olumsuz etkileri olabileceği” belirtildi.

BUNDAN SONRA NE OLUR

Avrupa birliğinin en yüksek karar organı tarafından onaylanan bu raporun etkileri artık durma noktasına gelmiş Türkiye AB uyum ilişkilerinin uzun vadede ciddi olarak etkileneceği gözlemciler tarafından belirtiliyor. Parlemonto da alınan bu kararın Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını istemeyen başta Almanya ve Fransa gibi ülkelerin kamuoyunda yerleşik bir karar haline gelebileceği konuşuluyor. Öte yandan diplomatik kaynaklar, AB'nin müzakere sürecini etkileyecek kimi kararların alınması ve yaptırımlar uygulanması için, 30 Mart'ta Türkiye'de yapılacak seçim sonuçlarını bekleyecekleri yolunda yorumlar yapıyorlar.

Kaynak:Haber Kaynağı