Türkiye'de gizlice ötenazi mi yapılıyor?

Türkiye'de gizlice ötenazi mi yapılıyor?

Türkiye'de yapılması yasal olarak mümkün olmayan ötanazi konusunda hemşireler üzerinde yapılan araştırma çarpıcı sonuçlar çıkardı: Hemşirelerin yüzde 52.9'u ötanaziye karşı olmadıklarını vurgularken, yoğun bakımda görev yapan her 4 hemşireden 1'i ise ötanazi istemiyle karşılaştıklarını itiraf etti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAHUM) Müdürü ve Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Özkara ve hemşire Selma Tepehan'ın, 206 hemşire üzerinde yaptığı araştırma Türkiye'de yasak olmasına rağmen sağlık çalışanlarının ötanazinin gizlice uygulandığına inandıklarını ortaya koydu. 

Özkara araştırmaya ilişkin şunları anlattı: 

"Çalışmamızda kamu hastanelerinde görev yapan 206 hemşireye çoktan seçmeli 20 tane anket sorusu yönelttik. Bu sayede hemşirelerin bu konudaki deneyim ve öngörülerini alma fırsatı bulduk. Yapılan çalışma sonunda Türkiye'de yasal olmamasına rağmen hemşirelerin yüzde 59.6'sı ötanazi yapıldığına inandığını söylemiştir. Yoğun bakım hemşirelerinin yüzde 61.5'i, dahili birim hemşirelerinin yüzde 51.6'sı, cerrahi hemşirelerinin yüzde 42.9'u, çocuk birim hemşirelerinin yüzde 36.8'i ötanazinin yasal olarak kabul edilmesi taraftarı olduğunu belirtmişlerdir. Hemşireler iyileşme ümidi olmayan, ölümcül hastalığa sahip ve hukuki ehliyeti olmayan kişilere ötanazi uygulanmasıyla ilgili yasal düzenlemelere daha sıcak bakıyor. Bu tarz hastaların çok sık olduğu yoğun bakım ünitelerinde görevli hemşirelerin yüzde 35'i ötanazinin uygulanabileceğini savunuyor." 

DOKTORLAR DA "VAR" DEMİŞTİ

Bu tarz bir araştırmayı 2004 yılında Türkiye'nin yedi bölgesinde çalışan doktorlar üzerinde de yaptığını, oradan çıkan sonuçların de benzer özellikler taşıdığını kaydeden Özkara, "Yaklaşık 10 yıl önce yaptığım çalışmada doktorların yüzde 19'u birden çok kez ötanazi isteğiyle karşılaştığını söylemişti. Doktorların yüzde 56'sı da Türkiye'de gizli de olsa ötanazinin yapıldığına inandığını ifade etmişti. Bu veriler sağlık çalışanlarının ötanaziye bakışını özetliyor" diye konuştu.