TÜRKİYE'DE AÇLIK SINIR TANIMIYOR

TÜRKİYE'DE AÇLIK SINIR TANIMIYOR

Açlık ve yoksulluk sınırındaki yükselme devam ediyor.

Türkiye'de artan fiyatlara bağlı olarak, açlık ve yoksulluk sınırındaki yükselme devam ediyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) aylık "Açlık ve Yoksulluk Sınırı" araştırması verilerine göre, Nisan'da aylık mutfak enflasyonu yüzde 1.58 yükseldi. Mutfaktaki artış yıllık bazda da yüzde 15.3'ü buldu.

Türk-İş'in, Ankara'da yaşayan bir aileyi temel alarak yaptığı hesaplamalara göre, Nisan ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 167 liraya, yoksulluk sınırı da 3 bin 802 liraya yükseldi. Geçen yıl Nisan ayında açlık sınırı bin 149 lira, yoksulluk sınırı 3 bin 743 lira düzeyindeydi. Mutfak enflasyonunda yalnızca yılın ilk dört ayındaki artış oranı yüzde 7.91 oldu.

Türk-İş araştırmasında "açlık sınırı" dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarına karşılık geliyor. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı da "yoksulluk sınırı" olarak tanımlanıyor.

Bekar bir işçinin yaşama sınırının 1.387 lira olduğunun belirtildiği raporda, "Sadece bir kişinin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmesi için yapılması gereken harcama tutarı ile ele geçen asgari ücret arasında 541 lira fark vardır. Bu fark, yokluk ve yoksulluk olarak vatandaşların günlük yaşantısına yansımaktadır" denildi.

Raporda, bu ay yaşanan artışta, bazı kırmızı et ve balık fiyatlarındaki artış ile başta patates olmak üzere yaş sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın dikkat çektiği belirtildi ve şu bilgilere yer verildi:

"Konfederasyonumuzca hesaplanan tutarlar ücret düzeyi olmayıp haneye girmesi gereken toplam gelir miktarıdır. Ancak ailede tek çalışan olduğunda, ailenin tek gelir kaynağı da ağırlıklı olarak ücret geliri olmaktadır. Hanehalkının büyüklüğü arttıkça yapılması gereken zorunlu ihtiyaç harcamaları da artmakta ve fakat ele geçen gelir düşük kalmaktadır. Çoğu zaman haneye girmesi gereken gelir ile ele geçen gelir arasındaki fark arttıkça geçim koşullarının yükü de artmaktadır. Bu durum, yoksulluğun boyutunu ortaya koyan önemli bir gösterge olmaktadır. "

 

Kaynak:Haber Kaynağı