TÜRKİYEDE 100 YILDA BAKIN KAÇ DEPREM OLDU

TÜRKİYEDE 100 YILDA BAKIN KAÇ DEPREM OLDU

BALIKESİR'in Karesi İlçesi'nde düzenlenen 'Sallanacak vakit yok, harekete geç' adlı deprem seminerinde, deprem gerçeği ile birlikte yapılaşmadaki yanlışlara dikkat çekildi. Seminerde konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Dünya üzerinde 2 milyar yıldır...

BALIKESİR'in Karesi İlçesi'nde düzenlenen 'Sallanacak vakit yok, harekete geç' adlı deprem seminerinde, deprem gerçeği ile birlikte yapılaşmadaki yanlışlara dikkat çekildi.

100 YILDA 10 BİN DEPREM

Seminerde konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Dünya üzerinde 2 milyar yıldır depremlerin olduğunu, son 100 yılda Türkiye'de 10 bin 100 deprem meydana geldiğini söyledi

SALLANACAK VAKİT YOK HAREKETE GEÇ

Balıkesir'de Karesi Belediyesi'nin düzenlediği 'Sallanacak vakit yok, harekete geç' adlı deprem semineri, Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın katılımıyla Karesi AVM toplantı salonunda gerçekleştirildi. Seminere meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile mahalle muhtarları katıldı. Seminerin açılışında konuşan AK Partili Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, depremin hayatın gerçeği olduğunu belirterek, "Deprem riski yüksek ilimizde güvenli yaşam bilincinin artması, deprem öncesi, deprem sırasında ve sonrasında yapılacak ve alınacak tedbirlerin gözden geçirilmesini amaçlıyoruz" dedi. Afet ve Acil Durum İl Müdürü Bekir Bahar da Balıkesir'de geçtiğimiz günlerde Kabakdere, Kalaycılar ve Ortamandıra kırsal mahallerinde meydana gelen 30'dan fazla deprem sonrası dedikodular çıkarıldığını söylerken, "Balıkesir'de 7.5 büyüklüğünde deprem olacağı, 150 bin ceset torbası geldi söylendi. Böyle bir şey kesinlikle yoktur" dedi.

"BİLİMSELLİĞE ÖNEM VERMELİYİZ"

Ardından konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Dünya üzerinde 2 milyar yıldır depremlerin olduğunu, son 100 yılda Türkiye'de 10 bin 100 deprem meydana geldiğini söyledi. Balıkesir'in de birinci derece deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Ercan, "Birçok jeotermal kaynağa sahip Balıkesir'de, deprem olmaz demek gerçeği söylememek anlamına gelir. Tabii ki olacak. Ama biz de hazırlıklı olacağız. Siz hiç tren yolunun üstüne yatak serip yatan bir insan gördünüz mü? Madem ki oradan bir tren geçecek, orada yatmazsınız. Sizi biçer. Biçerse suç trenin değil, sizindir. O zaman kırık kuşakların üzerinde yapılaşma yapar, o yapılar da yıkılırsa suç yaradanın değil, sizindir. Allah verdi, Allah aldı masalı değildir. Sen kendi kendine kıydın demektir. Bu nedenle bilimselliğe önem vermeliyiz. Depremde de bize yol gösterecek olan bilim ve fendir" dedi.

ÜÇ KIRIK TEHLİKELİ

Balıkesir ve ilçelerinde bugüne kadar yaşanan depremler ve genel kırıklar (fay hatları) hakkında bilgiler de veren Ercan, "Balıkesir yöresinde depremin yıkıcılık eşik değeri 6.2'dir. 6.2'den sonraki depremler daha yıkıcı ve öldürücü olur. Balıkesir'de korkacağımız kırıklar göçüntü kırıkları ile doğu-batı doğrultulu genellikle Kuzey Anadolu kırığına koşut Balıkesir, Sındırgı ve Gönen kırıklarıdır" dedi. Gölcük depreminin 7.6 büyüklüğünde, şiddetinin ise 11 olduğunu belirten Ercan, "Gölcük depremi 17 bin 800 kişiyi öldürdü. Depremde her 100 kişiden 6'sı öldü. Balıkesir'de bu büyüklükte bir deprem olursa 100 kişiden 2'si gider. Balıkesir'de 7.5 büyüklüğünde bir deprem olur mu? Asla. Böyle bir deprem olmaz. Ama bilimsel makalelere bakıyorsunuz 'Her 75 yılda 7.5 büyüklüğünde bir deprem beklenir' diyenler var. Öyle bir şey yok, bu bilime aykırıdır. Bu bir matematik olayı değildir, bu doğanın işleyişidir. Balıkesir yöresinde en büyük deprem 7.2, 7.3, 7.4 büyüklüğünde; o da, Gönen-Yenice dolaylarında olur. Balıkesir içinde olabilecek en büyük deprem 6.7, 6.8 en çok 7'dir" diye konuştu. Balıkesir'de son 30 günde gerçekleşen depremlere dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, "Balıkesir'deki depremler 'depremcik'tir. 4 şiddetinin altındaki sarsıntılara deprem diyemeyiz. Ancak 'depremcik' diyebiliriz" dedi.

ALTIEYLÜL İLÇESİNİN GENİŞLEDİĞİ ALAN, AYETEL KÜRSİ GEREKTİRİR

Depremin daima yanlışı bulup, bu yanlışın bedelini ödeteceğini söyleyen Ercan, Balıkesir'deki altı dükkan, üstü ev olan bazı binaların fotoğraflarını göstererek "Bu fırsatçılıktır. Fırsatçılığın sonu da tabuttur" dedi. Yapılaşma konusundaki hatalara da dikkat çeken Ercan, "Balıkesir'in batı ve kuzey kesimi oldukça sağlamdır. Balıkesir bundan sonra yeni yerleşim yerleri açılacaksa asla doğuya gidilmemesi gerekiyor. Şu an Altıeylül İlçesi'nin genişlediği alan, Ayetel Kürsi gerektirir. Üç kulhuvallah bir elham yetmez. Dolayısıyla Altıeylül iyi bir yapılaşmaya gitmiyor. Yarın çok geç olabilir. Oynak yerde, sulak yerde, gevşek yerde yapılaşma yapmayacaksınız. Ovalar sadece tarımsal alan içindir. Eğer tarımı yapıyla kapatırsanız bir gün gelir ve bunun bedelini size ödetir" dedi.

Balıkesir'de Plevne, Bahçelievler, Gümüşçeşme, Paşaalanı, Çayırhisar, Ayşebacı, Köseler, Bostancı gibi yerlerin sorunlu olduğunu belirten Ercan, "Buralarda yapı yasaklı alan olması gerekiyor. TOKİ, Sefaköy, Üçpınar, Kuvay-yi Milliye yapılaşmaya uygun yerlerdir. Balıkesir'deki birçok binanın yıkılması gerekiyor. Karesi ovasında az katlı, dağında çok katlı binalar yapmalıyız. Çocuklarımız için yeni bir şehir yaratmalıyız. Altıeylül ve Karesi'nin kentsel değişim için büyükşehirle birlikte çalışması gerekiyor" diye konuştu. Seminer sonunda muhtarlara deprem çantası ve baret dağıtıldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı