TÜRKİYE TEMELİ ATILAN NÜKLEER FELAKETE NASIL HAZIRLANDI

TÜRKİYE TEMELİ ATILAN NÜKLEER FELAKETE NASIL HAZIRLANDI

Bir çok alternatif enerji üretim potansiyeline sahip Türkiye'ye kapalı kapılar ardında yapılan pazarlık ve anlaşmalar ile dünyanın kapatmaya başladığı nükleer güç santrali işine giren AKP ülkenin geleceğini büyük bir tehlikeye böyle sokuyor.

TÜRKİYE'nin ilk nükleer santral olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Deniz Hidroteknik Yapıları temeli çevrecilerin yoğun protestoları ve geniş güvenlik önlemleri altında törenle atıldı. Çevrecilere destek için tören alanına gelen CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, jandarma tarafından içeriye alınmadı.

BÜYÜK BİR PROTESTO ORGANİZASYONUNA RAĞMEN TEMEL ATILDI

Mersin'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Mahallesi'ndeki Akkuyu mevkiinde düzenlenen temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Rus Devleti Nükleer Şirketi Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov ve diğer üst düzey yetkililer katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Fuad Akhundov, hiçbir ülkede bu tür büyük anlaşma yapıldıktan sonra bu kadar erken başlamadıklarını belirtirken, Akkuyu Nükleer A.Ş.'nin yüzde 100 Rus sermayeli bir şirket olduğunu söyledi. Sergey Kiriyenko ise, santralin sürdürülebilir enerji açısından, vergi ve ekonomiye katkı açısından çok önemli olduğunu, 10 binden fazla çalışanı olacağını belirtti. Vali Özdemir Çakacak ise konuşmasında ticaret, tarım, lojistik, sanayi ve turizm sektörlerini barındıran Mersin'e Akkuyu ile enerjinin de eklenerek sektörel çeşitliliğinin arttığını ifade etti.

'DÜNYADAKİ TÜKETİMİN YÜZDE 11'İ NÜKLEERDEN '

Bakan Taner Yıldız, Türkiye'nin nükleer enerji serüveninde yeni bir sürecin başladığını belirterek şunları söyledi: "Dünyanın şu anda elektrik tüketiminin yüzde 11'i nükleer santrallerden karşılanıyor. OECD ülkeler açısından baktığımızda ise bunun yüzde 18'i, ABD ve Rusya yüzde 19'u, Almanya yüzde 16'sı ve Fransa'da yüzde 78'ini karşılıyor. Halen ABD'de de 100 tane santral var 5 tane de inşa halinde. Rusya'da 34 tane santral var 9 tane inşa halinde, Çin'de 24 tane santral var 24 tane de inşa halinde, Fransa'da 58 tane santral var. Almanya'da toplam 172' santralin 8'i devreden çıkacak olsa da 9 tanesi yine devrede kalacak. Akkuyu ve Sinop'ta kurulacak nükleer santrallerden daha fazla bir güçle devam edecek bu santraller. Fukuşima'dan Akkuyu Nükleer Santral de dersini almıştır. Almanya 8 tane nükleer santralını kapatmıştır ama 9 tanesi devredir. Almanya'nın 9 santralle devam etmesinin, Japonya'da nükleer santrallerin kapatılıp böyle bir söylemden sonra açılmaya başlamasının, ABD'de 100 tane santralin işletmede olmasının ve 5 tane daha yapılacak olmasının, İngiltere'de 2 tane ve Fransa'da da 1 tane nükleer santral inşaatının devam ediyor olmasının büyük resimde gözden kaçırmamamız gereken önemli bir nokta olduğu kanaatindeyim."

'HÜKÜMETİN ÖMRÜ, MÜZAKERE SÜRESİYLE AYNI'

Türkiye'de bugüne kadar nükleer güç santrali için başlatılan çalışmaların hep sonuçsuz kaldığını ifade eden Yıldız, bunun en önemli nedenlerinden birinin de siyasi istikrasızlık olduğunu kaydetti. Bugüne kadar gelen hükümetlerin ortalama ömrünün 1,5 yıl olduğunu belirten Bakan Yıldız şöyle devam etti:

"Ülkemizde Uluslararası Atom Enerji Ajansı'na 1957 yılında üye olmaktan bu yana sürekli nükleer santral yapmaya çalışmış gelen hükümetler. Cumhuriyetin kurulduğu tarihten bu yana, 92 yılda toplam 62 tane hükümet geldi geçti ve bunların ortalama ömrü 1,5 yıl. Yalnızca müzakeresi 1,5 yıl süren bir işten bahsediyoruz. Bir müzakere yapıyorsunuz ve hükümet tekrar değişiyor. Müzakereye tekrar başlıyorsunuz hükümet tekrar değişiyor. Bir ülkenin siyasi istikrarı, o ülkenin uluslararası arenadan arındırılamayacak kadar olan büyük projelerini kapsıyor. Nükleer santrallerinde 10 yıllık müzakere, projelendirme ve inşa süresi harç konduktan sonra inşallah önümüzdeki yılın sonunda ilk temelini yine bu yerde atmış olacağız. İşletme süresi, alım garanti süresi ve 60 yıllık işletme sürelerini de dahil ettiğimizde 2100 yılından bahsediyoruz. 2100 yılına kadar şu veya bu şekliyle serbest piyasada çalışabilecek bir enerji santralinden bahsediyoruz."

'NÜKLEER SANTRALLERİN YARISI 3 ÜLKEDE'

Yıldız, nükleer santralin Türkiye için neden önemli olduğunu ise şöyle açıkladı:
"Eğer bizim 2 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasıla, 500 milyar dolarlık ihracat ve 25 bin dolarlık kişi başına düşen bir milli gelir hedefliyorsak, nükleer güç santralleri bunun ayrılmaz bir ayrılmaz mütemmim cüzü olacaktır. Türkiye, büyüme hızları itibariyle baktığımızda Çin'den sonra tüketimde dünyada ikinci, Avrupa'da ise 1'inci sıradadır. Bugün itibariyle eğer Akkuyu Nükleer Santralı devrede olmuş olsaydı, 15 milyon nüfuslu İstanbul'un bütün elektriğini karşılayabilecek ve Türkiye'nin toplam elektriğinin yüzde 28'ini karşılayabiliyor durumda olacaktı. Yalnızca bununla kalmayacaktı, bu nükleer santral 10 yıl öncesinde yapılmış olsaydı şu ana kadar 14 milyar dolarlık daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktık. "

'22 MİLYAR DOLARLIK BİR YATIRIM'

Yıldız, nükleer santralin aynı zaman tek seferde yapılmış en büyük bir yatırım olduğunu da ifade ederek, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin kıyı şeridi 8 bin 484 kilometre. Çok enteresandır. Buradaki kıyı şeridi 3 kilometrenin daha altında. 2-3 kilometrelik bir alanda 22 milyar dolarlık yekpare bir yatırım yapılacak. Metrekare ve nüfus başına en büyük yatırım şu anda bulunduğumuz bu sahaya yapılacak. 'Antalya'daki, Mersin'deki turist kaçar' dediler. Avrupa'nın en önemli turist kaynağı 3 ülkede. Fransa Paris, İngiltere Londra ve İspanya Madrid. Bir kısım ülkelerde 90 kilometre daire çizdiğimizde 7 tane nükleer güç santralı var. Onların turistlerine bir şey olmuyorsa bizim turistimize bir şey olmaz arkadaşlar. Allah muhafaza 9 büyüklüğündeki bir depremin bütün endişelerini giderecek tarzda inşa edildi. O yüzden en büyük tehditlerden olan gerek tsunaminin gerekse de depremselliğin, gerekse bütün bu çarpışma ve rüzgar testlerini tamamlamış bir yapıdan bahsediyoruz. ÇED çalışmaları tamamlandı."

10 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK

Bakan Yıldız son olarak 2016'nın sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile diğer ilgili devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temelini atacaklarını belirtirken, santralın inşasında 10 bin kişinin çalışacağını ve Türk mühendisleri ve çalışanlarıyla santralin işletileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Taner Yıldız, Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov ile Vali Özdemir Çakacak botuna basarak Deniz Hidroteknik Yapılarının temelini attı.

'ÜLKENİN ENERJİYE İHTİYACI VAR'

Temel atma törenine katılanlar arasında santralın yapılacağı devasa arazinin eski sahiplerinden TEDAŞ'tan emekli Mehmet Ali Sarı de yer aldı. Nükleer santralın yapılmasından yana olduğunu belirten Sarı, 1976'da Akkuyu Nükleer Santrali için yer lisansı alınmasının ardından araziyi devlete bırakıp gittiklerini ifade ederek, "Bu gördüğünüz devasa araziler bizimdi. Dayımızın, amcamızın, dedelerimizindi. Biz yaklaşık 40 yıl önce bu arazinin zilliyet hakkı bizimdi. Biz devlete metrekaresi 1 lira karşılığında vererek çekip gittik buralardan. Çünkü ülkenin enerjiye ihtiyacı vardı. TEDAŞ'tan emekli olduğum için de enerjinin kıymetini de çok iyi biliyorum. Bu nedenle araziyi devletimize bırakıp gittik" diye konuştu.

Köylülerden Mehmet Ali Şahin de, santralın yapılmasının devletin bir kararı olduğunu ve bunu tartışmanın yersiz olduğunu ifade ederek santralın yapılmasının ülkenin yarına olduğunu söyledi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Öte yandan tören nedeniyle Mersin'in giriş ve çıkışlarından itibaren hemen hemen tüm kavşaklarda jandarma ve polisin yoğun güvenlik önlemi alması dikkat çekti. Santralin yapılacağı Büyükeceli Mahallesi'nin giriş ve çıkışları da yine güvenlik güçlerince kontrol altına alındı ve mahalleye girenler, kimlik kontrolünün ardından alındı. Alınan önlemler çerçevesinde tören yapılan yerine giriş kapısında 2 TOMA aracı bekletildi. Yüzlerce jandarma timi, Akkuyu mevkiinin çevresindeki dağlık alanda konuşlandırıldı. Denizden de Sahil Güvenlik ve zodyak botlarıyla önlem alındı.

CHP'Lİ ATICI, TÖRENE ALINMADI

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne en başından karşı olan Nükleer Karşı Platformu üyeleri, temel atma törenini protesto etti. Yaklaşık 100 kişilik bir grup ellerinde pankartlarla nükleere karşı olduklarını dile getirdi. Çevrecilere destek için gelen CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, tören alanına girmek istedi ancak, girişteki jandarma izin vermedi. Bunun üzerine Atıcı ve jandarmalar arasında gerginlik çıktı. Törenin bitmesinin ardından çevreciler inşaat alanının kapısını kapatarak içeridekilerin dışarıya çıkmasını engellemek istedi.

NÜKLEER SANTRAL NEDİR ?

foto-galeri-kopru-042.jpg

İŞTE KİRLİ PROJENİN TÜRKİYEDE TEZGAHLANMA HİKAYESİ

Türkiye'nin bundan 60 yıl önce başlayan nükleer enerji serüveninde en büyük somut adım, bugün Mersin'de gerçekleştirilen temel atma töreni oldu. İşte nükleer enerji için Türkiye'de 1955'te başlayıp bugünkü temel atmaya kadar olan süreçte yaşananlar:

1955 - Başbakanlığa bağlı 'Atom Enerjisi Komisyonu' kuruldu. 1957- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (EAEA) üye olundu.

1962 - İstanbul Küçükçekmece Nükleer Araştırma Merkezi'nde 1 MW gücünde TR-1 adı verilen deney reaktörü işletmeye alındı.

1967 - Nükleer santrallerle ilgili ilk etütler yapıldı.

1977 - İşletmeye girecek 'ağır-su' tipi nükleer santral kurulması öngörüldü, ancak proje gerçekleştirilemedi.

1974 - 1983'te işletmeye alınacak şekilde Güney Anadolu'da nükleer santral kurulması kararlaştırıldı.

1976 - Mersin'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi Akkuyu mevkii santral yeri olarak belirlendi. Yer lisansı alındı, ihale sonuçsuz kaldı.

1980 - İkinci santral yeri olarak Sinop'un İnceburun mevkii seçildi.

1982 - Türkiye Atom Enerjisi Kurumu kuruldu.

1996 - Akkuyu Santralı için ihaleye çıkıldı, ancak 8 defa ertelendi.

2000 - Merhum Bülent Ecevit'in başbakanlığı esnasında Temmuz 2000'de Akkuyu Nükleer Santral Projesi Bakanlar Kurulu kararıyla iptal edildi.

2006 - Enerji Bakanı Hilmi Güler, ihale sürecini başlattıklarını açıkladı.

2007 - Nükleer santral ihalesi ile ilgili çalışmalar hızlandı.

2008 - 21 Şubat'ta firmalara yönelik davet çıkarıldı.

2009 - Nükleer santral ihalesinde tek teklif ve fiyat tartışılırken, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), santral kurulması için gereken son düzenlemeler yapmaya başladı. TAEK, bir sahada nükleer güç santrali kurulabilmesi için nükleer güvenliğe ilişkin olarak uyulması gereken esasları ve radyasyonun zararlı etkilerine karşı korunma için gereken önlemleri belirledi.

2009 - Nükleer Santralde 'Hukuki Çalışma' için süre 2 ay uzadı.

2009 - Danıştay Nükleere 'Dur' dedi: Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Nükleer Santral İhalesi Yönetmeliğinin 5'inci ve 10'uncu maddeleri için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

2009 - Nükleer santralde yüce divanlık skandal. Nükleer santralin tek teklif ve yüksek fiyat ile tartışma konusu olan yarışmasında komisyonun, "Rusya'daki en pahalı benzerinin bile iki katı para istiyor" sonucuna vararak olumsuz karar verdiği ortaya çıktı.

2010 - Nükleer santral, ihalesiz Rusya'nın: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova ziyaretinde, hükümetin ihaleyle yaptırmak üzere yola çıktığı nükleer santralın ihalesiz olarak Ruslara yaptırılması konusu karara bağlandı. İmzalanan "Türkiye'de Nükleer Santral Tesisi Konusunda İşbirliği Ortak Beyannamesi uyarınca, santral devletten devlete anlaşma yöntemiyle yapılacak.

2010 - 12 Mayıs'ta anlaşma imzalandı: Türkiye ile Rusya arasında vize uygulamasını karşılıklı olarak kaldıran ve Mersin'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'ndeki Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santralin için tarihi imzalar atıldı.

2010 - Nükleer santral tasarısına onay. TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye ile Rusya Arasında Akkuyu'da Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşmayı Onaylayan Kanun Tasarısı, kabul edilerek yasalaştı.

2010 - Nükleer Santral Anlaşması Resmi Gazete'de Yayımlandı.

2010 - CHP, Nükleer Santral Yasası'nın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gitme kararı aldı.

2010 - Mersin-Akkuyu Nükleer Santralini Yapacak ve İşletecek Şirketlere Rusya Hükümetinden onay çıktı. Türkiye'nin İlk Nükleer santralini inşa etmeye hazırlanan Rusya hazırlıklarını sürdürürken, TBMM'de Hükümetler Arası Anlaşmanın onaylanmasının ardından Rusya'da santrali inşa edecek ve işletecek şirketleri belirledi.

2010 - Akkuyu'ya onay çıktı: Rus Parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nin Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'nun inşasını öngören anlaşmayı onaylamasının ardından, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in de anlaşmayı imzaladı.

2010 - Akkuyu için geri sayım başladı: Akkuyu Nükleer Santrali'nin Proje Tanıtım Semineri İstanbul'da yapıldı. İnşaat aşamasına gelen proje için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Secin, Çırağan Sarayı'nda ikili görüşmelerde bulundu.

2011 - Rus heyeti Akkuyu'da inceleme yaptı: Rusya'dan Gelen Heyet, Mersin'in Gülnar İlçesine Bağlı Büyükeceli Beldesinde yapılacak Nükleer Santral Alanında incelemelerde bulundu.

2011 - Gülnar'da köylülerin Rusça öğrenmesi için kurs açıldı.

2011 - Japonya'yı vuran 9 büyüklüğünde deprem ve ardından oluşan tsunamiyle yıkılan Japonya'daki radyoaktif sızıntılar, yerli ve yabancıları tedirgin etti. Radyoaktif riskten dolayı Akkuyu yeniden Türkiye'nin gündemine oturdu.

2011 - Başbakan Rusya'da: Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santralle ilgili soruları yanıtladı. Erdoğan, "Öyle bir deprem olur ki 9.5'i de aşar. O zaman 'yapmayalım' mı diyeceğiz?" dedi. Erdoğan en geç mayıs yada nisan ayında kazma vurulacağını açıkladı.

2011 - CHP, Akkuyu İçin Meclis Araştırması Önergesi verdi ancak reddedildi.

2011 - Nükleerin Planı da tamam: Hükümet nükleer santral kurma kararlılığını bir kez de, santral yerini, "Mersin-Karaman Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda işaretleyerek gösterdi.

2011 - 159 kilometrelik insan zinciri. Akkuyu Nükleer Santrali için çevreciler 30 noktada 159 kilometrelik insan zinciri oluşturarak protesto eylemi gerçekleştirdi.

2011 - Akkuyu 2022'de tamam: Akkuyu Nükleer Güç Santralı Elektrik Üretim A. Ş. Genel Müdürü Alexander Superfin, Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer güç santraline ilişkin projenin tamamlanmasının, 2022 yılına tekabül ettiğini belirterek, bu tarihte 4 ünitenin de tamamen işletmeye alınacağını bildirdi.

2011 - 'Nükleer santralleri 2071'de kapatıyoruz.': İlk kez bir ülke kurulmadan nükleer santralini kapatacağı tarihi açıkladı. Bakan Yıldız santrallerin 2071'de kapatılacağını duyurdu. Bakan Yıldız, "Nükleer santrallerimizi 2071 yılında, yani Malazgirt zaferinin 1000. yıldönümünde kapatmayı düşünüyoruz" dedi.

2011 - Nükleer karşıtları Akkuyu'da: Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'ne karşı çıkan çevreciler yeni bir eylem başlattı. Akkuyu'da kamp kuran ve bir ay sürmesi planlanan nükleer karşıtı direniş kampına Greenpeace'in 20 gönüllü çevrecisi de destek veriyor.

2011 - Ruslar nükleer için Mersin'e geldi: Rus-Türk ortaklığında Park Teknik ile Atomstroyexport tarafından kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali çerçevesinde kurulabilecek yan sanayi işkolları için de ısınma turlarına başladı.

2012 - Greenpeace'ten Akkuyu'ya yasal itiraz: Greenpeace, Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santral projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) dosyasına yasal itirazda bulundu.

2012 - Danıştay durdurdu: Danıştay 6'ıncı Dairesi'nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne de yer veren Mersin-Karaman Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın yürütmesini durdurdu.

2012 : Anayasa Mahkemesi istemi ret etti: Anayasa Mahkemesi, Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin Türkiye ve Rusya arasında imzalanan anlaşmanın onaylandığına dair kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti.

2012 - Greenpeace'ten nükleere karşı dava: Greenpeace Akkuyu'da Nükleer Santral Projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dava açtı. Davanın nedeni, santral için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) dosyasının içeriğinin hukuka aykırı olması olarak gösterildi.

2012 - UAEK inceledi: Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Akkuyu Nükleer Santrali sahasındaki çalışmaları yerinde inceledi.

2013 - ÇED Raporu Bakanlığa sunuldu: Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi'ne ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu'nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu.

2013 - ÇED Raporu iade edildi: Mersin'de 4 bin 800 MW kurulu güçle yapılacak olan Akkuyu NGS'nin en kritik adımı olarak kabul edilen ÇED raporu, 'şekil ve içerik' yönünden eksiklikler tespit eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca uygun görülmeyerek komisyona bile gitmeden iade edildi.

2013 - ÇED dosyası kabul edildi: Eksiklerin giderilmesinin ardından tekrar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'ne ÇED raporu Bakanlık tarafından kabul edildi.

2013 - Çevreciler itiraz etti: Akkuyu Nükleer Güç Santrali için askıya çıkartılan ÇED raporuna çevreciler itiraz etti. Bir araya gelen çevreciler, hazırladıkları dilekçeleri Mersin Valiliği'ne verdi.

2013 - Anayasa Mahkemesi'nden Akkuyu kararı: Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Türkiye ile Rusya arasında imzalanan Akkuyu Nükleer Santral tesisi ile ilgili anlaşmanın onaylanmasına ilişkin yasanın iptali için açtığı iptal davasını ret etti.

2013 - CHP Vekili Atıcı Akkuyu'yu meclise taşıdı: CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, ÇED süreci tamamlanmadan yapımına başlandığı öne sürülen Akkuyu Nükleer Santral konusunu TBMM'ne taşıdı.

2014 - Akkuyu NGS'nin 38 yıllık yer lisansı güncellendi: Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 1976 yılına ait yer lisansı, santralin kurulacağı bölgede yapılan son etüt çalışmalarıyla güncellenerek onaylandı.

2014 - Akkuyu için suç duyurusu: Akkuyu Nükleer Santrali için Mersin Barosu, ÇED süreci tamamlanmadan inşaat çalışmalarına başlandığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

2014 - Greenpeace, 'Akkuyu'da inşaat sürüyor': Nükleer Güç Santrali sahasındaki çalışmalarının görüntülerine Greenpeace ulaştı. Elde edilen görüntülerde sahada düz zemin üzerindeki alan dinamitlerle kontrollü patlatılırken, aksiyon filmlerindeki sahneler ortaya çıkması dikkat çekiyor.

2014 - Akkuyu lisansı için dava: Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 1976 yılında verilen yer lisansının TAEK tarafından güncellenerek onaylanması üzerine harekete geçen çevreciler Mersin Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak iptali için dava açtı. Aralarında Elektrik Mühendisleri Odası , Mersin Barosu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Mersin Tabip Odası, Akkuyu köylüleri ve Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyelerinin bulunduğu 50 kişilik grup itiraz etti.

2014 - Kabul edilen ÇED raporu revize edilip bakanlığa sunuldu: Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş., kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden gelen görüş ve öneriler doğrultusunda 2013'te kabul edilen ÇED raporunu revize edip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu.

2014 - TAEK'TEN nükleer denetim: Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdürlüğü'nde kalite denetimi yaptı.

2014 - Bakanlık, revize edilen ÇED raporunu onayladı: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili revize edilen ÇED raporunu onayladı. Raporun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye geldiği gün onaylanması dikkat çekti.

2014 - 4 hat kurulacak: Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde üretilecek elektriğin Mersin, Konya, Seydişehir ve Ermenek üzerinden 4 iletim hattıyla dağıtılması planlandığı açıklandı.

2014 - Proje şirketi unvanını değiştirdi: Türkiye'nin ilk nükleer santralini hayata geçirecek olan proje şirketi ticaret unvanı değişikliğine gitti. Şirket, 'Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş.' olan unvanını 'Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi' olarak değiştirdi.

2014 - Akkuyu kararına dava: Rusya Devlet Başkanı Putin'in geleceği gün onaylanan Akkuyu Nükleer Santralı ÇED raporuna, jet itiraz geldi. Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği, bakanlığın nükleer santral için verdiği 'ÇED olumlu raporunu' jet hızıyla mahkemeye taşıdı.

2015 - Akkuyu'da skandal iddia, 'Sahte imza atıldı': Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayıyla tartışmaya yol açan Akkuyu Nükleer Güç Santralı için ÇED Raporu'nu hazırladığı öne sürülen mühendislerin raporun tesliminden altı ay önce işten çıkarıldığı öne sürüldü.

2015 - Akkuyu ÇED raporundaki sahte imza iddiaları Meclis'e taşındı: CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) ait Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu hazırlayan mühendislerin, raporun tesliminden önce işten ayrıldığı ve bilirkişilere göre raporda yer alan mühendislere ait imzaların da sahte olduğu yönündeki iddiaları, soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı.

2015 - Akkuyu'nun ilk aşamasını Cengiz İnşaat üstlendi: Mersin'de kurulacak Akkuyu Nükleer Santrali'nin ilk aşaması olan deniz hidroteknik binalarının anahtar teslimi projelendirmesi ve yapımı ihalesini Cengiz İnşaat kazandı.

kaynak DHA

Kaynak:Haber Kaynağı