Türkiye Suriye Operasyonunda Dışlanıyor

Türkiye Suriye Operasyonunda Dışlanıyor

Ürdün'ün başkenti Amman'da 7 ülkenin Genelkurmay Başkanları ile yapılan ve Suriye'nin geleceği ile ilgili yapılan toplantıya Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in çağrılmadığı için katılmadığı ileri sürüldü.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Batı ve Körfez'deki muhataplarını operasyona razı etmek için yoğun çaba gösterdiği bir sırada, Amman 24 Ağustos tarihinde başlayan ve iki gün süren önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
 
Suriye'yi görüşmek üzere Batılı müttefikler ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve Türkiye ile Katar, Suudi Arabistan ve ev sahibi Ürdün'ün genelkurmay başkanları bir araya geldi.
 
"Gönüllü ülkeler koalisyonunun" ilk adımı olarak gösterilen bu toplantıya ABD, ve diğer katılımcı ülkeler Genelkurmay Başkanı seviyesinde katıldı. Sızan bilgilere göre toplantının ana maddesi ABD'nin önümüzdeki günlerde Suriye'ye yapacağı askeri harekatın ayrıntılarıydı.
 
Toplantıda Türkiye'yi Genelkurmay Başkanı Necdet Özel değil Genelkurmay Harekat Daire Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk temsil etti. 
 
İki gün süren toplantıda Genelkurmay Harekat Daire Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk'ün sadece Suriye konusunda sunum yaptığı öğrenildi.
 
İddialara göre Türkiye bu toplantıya Genelkurmay Başkanı düzeyinde katılmak için itirazda bulundu, ancak bu itiraz kabul edilmedi. Toplantının organizatörü durumundaki ABD Genelkurmayı arasında yapılan bütün görüşmeler sonuçsuz kaldı. 
 
Türkiye'nin Suriye'nin kaderi konusunda böylesine önemli bir toplantıya eşit düzeyde katılmayışı farklı yorumlandı. Askeri uzmanlar Türkiye'nin temsiz düzeyinin düşürülmesinin, önümüzdeki günlerde yapılacak askeri operasyonda Türkiye'nin üstleneceği rolün de buna paralel olacağını kaydetti.
 
Bazı gazetelerde Amman toplantısına böyle bir katılım için 'Ankara bir anda vites küçülttü, seviyeyi korgeneral düzeyine çekti' yorumları yapıldı.
 
ÜRDÜN FARKLI AÇIKLAMA YAPTI
Ürdün Genelkurmay Başkanlığı, yaptığı açıklamada, resmi haber ajansı "PETRA"ya dayandırılan "Suriye'nin Dostları Grubu'nun genelkurmay başkanları arasında Amman'da bir toplantı yapılacağı" yönündeki haberin gerçeği yansıtmadığı savunuldu.
 
"Bazı dost ve kardeş ülke Genelkurmay başkanlarının gelecek günlerde Ürdün'de bir araya geleceği" ifade edilen açıklamada, “Ancak iddia edildiği gibi toplantının ana gündem maddesi Suriye olmayacak. Toplantıda güvenlik ve bölgesel konular ele alınacak” denildi.