TÜRKİYE MADIMAK'I NASIL ANDI? TÜM GELİŞMELER...

TÜRKİYE MADIMAK'I NASIL ANDI? TÜM GELİŞMELER...

03.07.2014, saat 01:38'e kadar; gün gün, saat saat, dakika dakika tüm gelişmeler, haberler...

Boraz Kanıpak

DHA haberlerinden derlenen ve Madımak anmalarıyla ilgili tüm haberleri bulabileceğiniz 'Özel Madımak Dosya'mız aşağıdadır.

 

30.06.2014 14:39

SİVAS'TA '2 TEMMUZ' TEDBİRLERİ

SİVAS'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılmasıyla 33 aydın, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici olmak üzere 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların 21'inci yıldönümü öncesi düzenlenecek anmalar öncesi güvenlik önlemleri artırıldı.

Kent girişlerinde arama noktaları oluşturularak kente giriş yapan araçlar aranırken, 2 Temmuz günü Sivas'ta 2 bin 500 polisin görev yapacağı öğrenildi.

Sivas'taki olayların 21'inci yıldönümü öncesi kentte asayiş yönünden tedbirler artırıldı. Sivas Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri bu sabahtan itibaren Sivas- Ankara, Sivas- Kayseri, Sivas- Erzincan karayolu üzerindeki kent girişlerinde arama noktaları oluşturdu. Kente gelen araçlar ekipler tarafından durdurularak arama yapılarak kişilere ise GBT sorgulaması uygulandı. Arama çalışmalarının 23 Temmuz akşamına kadar devam edeceği öğrenildi.

2 BİN 500 POLİS GÖREV YAPACAK

Sivas olaylarının 21'inci yıl dönümünde kent merkezinde anma törenlerinin yapılacağı çarşamba günü ise tedbirler üst seviyeye çıkarılacak. 82 mobese kamerası ile güzergah saniye saniye izlenecek ve 4 TOMA aracı hazır bekletilecek. İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Aksaray, Amasya, Elazığ, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Ordu, Tokat ve Yozgat'tan gelecek takviyelerle birlikte o gün kentte anma etkinlikleri kapsamında 2 bin 500 polis görev yapacak.

Yine herhangi bir olaya karşı İl Jandarma Komutanlığı ve 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda takviye kuvvet ekipleri hazır bulundurulacak. 2 Temmuz nedeniyle Sivas Emniyet Müdürlüğü'nde görevli personelin izin ve tayin işlemleri de durduruldu.

YOLLAR TRAFİĞE KAPATILACAK

2 Temmuz Çarşamba günü anma programının yapılacağı alana bağlı yollar trafiğe kapatılacak. Bu kapsamda güzergah üzerindeki Seyrantepe kavşağından itibaren, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Mevlana Kavşağı, Mevlana Caddesi, Meçhul Asker Sokak, İstasyon Caddesi, 50'inci Yıl Kavşağı Cumhuriyet Meydanı arası, Atatürk Caddesi'nin Dört İşletme kavşağından Cumhuriyet Meydanı arası, Hikmet Işık Caddesi, Nalbantlarbaşı kavşak anma programları boyunca kapalı olacak. Ayrıca eski Madımak Oteli, bugünkü adıyla Bilim ve Kültür Merkezi'nin bulunduğu eski Belediye Sokak üzerinde bulunan esnafa da yazlı uyarı yapılarak, anma programının yapılacağı çarşamba günü işyerlerini açmamaları istendi.

PROGRAM 10.00'DA BAŞLAYACAK

Bu arada anma programı saat 10.00'da Ethembey Parkı önünde başlayacak. Bu alanda toplanan gruplar Mevlana Caddesi'ni takip ederek, kent meydanına gelecek. Ardından Atatürk Caddesi güzergahından Madımak Oteli önüne geçilecek. Burada olaylarda yaşamını yitirenlerin yakınları ile Sivil Toplum Kuruluşları otel önüne karanfil bırakacak. Yapılacak basın açıklamasının ardından anma etkinliği sona erecek.

SAĞDUYU UYARISI

Öte yandan Sivas Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, anma etkinliğine diğer illerden ve Avrupa ülkelerinden çok sayıda misafir beklediğini belirterek, anma programının huzur içerisinde geçmesi için emniyet birimlerinin elinden gelen tüm gayreti göstereceğini ifade etti.

1-035.jpg

30.06.2014 15:27

TERTİP KOMİTESİNDEN '2 TEMMUZ' ÇAĞRISI

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şube Başkanı Hidayet Yıldırım, tüm halkı 2 Temmuz Çarşamba günü yapılacak etkinliklere davet ederek, "Barış, demokrasi ve laiklik için alanlardayız" dedi.

Sivas Olayları'nın 21'inci yıldönümü nedeniyle tertip komitesi basın açıklaması yaptı. Kent meydanında toplanan 50 kişilik 2 Temmuz tertip komitesi üyeleri, 'Madımak Utanç Müzesi Olacak' yazılı pankart açtı. Tertip komitesi adına basın açıklaması yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şube Başkanı Hidayet Yıldırım, şöyle dedi:

"Sivas Madımak katliamının 21'inci yılında karanlığa, ötekileştirmeye ve ayrımcılığa karşı barış, demokrasi ve laiklik için alanlardayız ve alanlarda olmaya devam edeceğiz. 2 Temmuz'da Madımak'ta olmak, katledilen 35 yazar, şair, ozan, semah dönen gençler, aydın ve otel çalışanını anmak içindir. Demokrasi, eşit yurttaşlık, yaşama hakkıdırr, insan hakları içindir. Madımak otelinin utanç müzesi olması ve yönetiminin katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Pir Sultan Abdal derneğine verilmesi içindir. 2 Temmuz'da Madımak'ta olacağız. 'İnsanım' diyen herkesi gücümüzü güç katmaya çağırıyoruz."

2-027.jpg

01.07.2014 15:05

21'İNCİ YILDA MADIMAK'TA BULUŞACAKLAR

SİVAS olaylarının 21'inci yıldönümünde kentte yarın anma programı düzenlenecek. Etkinliklere bu yıl Uludere'de yaşamını yitiren 34 kişinin yakınları da katılacak.

ULUDERE DESTEĞİ

Bu yıl yapılacak olan anma programına 28 Aralık 2011'de Türk Hava Kuvvetleri'nin, Şırnak'ın Uludere ilçesi yakınlarında sınırdan geçen kaçakçılara terörist sanarak bombardıman yapması sonucu yaşamını yitiren 34 kişinin aileleri de katılacak. Sabah saatlerinde kente gelecek olan aileler anma etkinliği kapsamında düzenlenecek olan yürüyüşe destek verecek. Anma etkinliklerine Cumhuriyet Halk Partisi'ni 9 milletvekili temsil edecek. Partisi tarafından Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanı Selahattin Demirtaş da Sivas'a gelecek. Anma etkinliğinde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da yer alacak.

DEVLET DE ANACAK

Bu arada grupların düzenleyeceği anma programından önce Sivas Valisi Alim Barut ve beraberindeki il yöneticileri de eski Madımak Oteli binasına giderek karanfil bırakıp, olayda yaşamını yitirenleri anacak. Ayrıca kentteki sivil toplum kuruluşları adına da bir açıklama yapılması bekleniyor.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ SÜRÜYOR

Öte yandan olayların yıldönümü nedeniyle düzenlenecek anma etkinlikleri kapsamında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için polis ekipleri, kent girişlerinde dün başlattığı güvenlik uygulamasını bugün de sürdürdü. Kente giriş yapan özellikle yabancı plakalı araçlar ile şüpheli görülenler durdurularak arama yapıldı. Yürüyüş güzergahını gösteren Mobese kameraları da tekrar kontrolden geçirildi.

3-020.jpg

01.07.2014 20:41

MADIMAK OLAYLARI GAZİANTEP'TE ANILDI

GAZİANTEP'te, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği öncülüğünde toplanan çeşitli sivil toplum örgütlerine üye bir grup, Sivas'ta Madımak Otelinin yakıldığı ve 33 kişinin hayatını kaybettiği olayların 21'inci yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Balıklı Parkında, akşam saatlerinde 50 kişilik grup, 2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak Otel'de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen toplantı sırasında çıkan olaylarda 33 kişinin hayatını kaybetmesinin protesto etti. Grup adına basın açıklaması yapan Pir Sultan Derneği Gaziantep Şube Başkanı Yusuf Turunç, Madımak olaylarının insanlık tarihine kara bir leke olarak geçtiğini söyledi.

Olayların arkasındaki kişilerin aradan 21 yıl geçmesine rağmen adalet karşısına çıkarılmadığını söyleyen Turunç, "Madımak Oteli ateşe verildi ve 33 canımız hunharca katledildi. Katliamın üzerinden 21 yıl geçti. Bu süre içerisinde olayın arkasındaki karanlık kişiler adalet karşısında yargılanmadı. Farklı uluslardan ve milliyetlerden, farklı inançlardan oluşan halklarımız, kardeşçe, barış içerisinde inadına yaşamaya devam edeceklerdir. Gerçekten laik, evrensel insan hak ve özgürlüklerinin güvencede olduğu hiç kimsenin kaygı duymadığı bir ülkeyi inşa etmeliyiz. Yitirdiğimiz tüm canlarımızı unutmadığımızı göstermek için, bugün Irak'ta, Suriye'de görülmedik bir barbarlık ve vahşet sergileyen selefi grupların ülkemize yönelen tehdidini bertaraf etmek için 2 Temmuz'da Sivas'ta Madımak Oteli önünde buluşmalıyız" dedi.

Basın açıklamasının ardından bir süre daha slogan atan grup olaysız şekilde dağıldı.

4-013.jpg

02.07.2014 09:13

HACI BEKTAŞİ VELİ DERNEĞİ BAŞKANI: ALEVİLER CUMHURİYETE BAĞLIDIR

KAYSERİ Hacı Bektaş’i Veli Derneği Başkanı Sadık Genç, Sivas'taki Madımak olaylarının 21'nci yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Aleviler eğer Koçgiri, Dersim, Maraş, Çorum, Malatya, Sivas ve Gazi katliamlarına karşı hala barış, özgürlük, eşitlikten bahsediyorsa bu toplumumuzun Cumhuriyet ve demokrasiye olan bağlılığı ve inancından kaynaklanmaktadır" dedi.

Genç, Anadolu topraklarının birçok acı ve katliamlara tanık olduğunu belirterek; ‘’ 21 yıl önce, Sivas’ta yobazların yaktığı, devletin izlemekle yetindiği insanlık tarihinin en utanç verici katliamlarından Sivas katliamını ve 3 Temmuz Çorum’u bir kez daha kınıyoruz. Umudumuz ve dileğimiz bu gibi utanç verici katliamların bu topraklarda bir daha yaşanmamasıdır" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ortadoğu’daki bazı olayların ardından ötekileştirici bir üslup kullandığını öne süren Genç, şunları söyledi:

"Ortadoğu Coğrafyası’nda emperyalistlerin tahrik ve kışkırtmalarıyla yaşanan etnik ve mezhepsel savaşların ülkemize sıçramaması ve mezhep savaşının yaşanmadığı tek İslam ülkesi olarak bölgede Türkiye'nin bir kutup yıldızı olarak parlaması en büyük temennimizdir. Ancak son dönemlerde özellikle Irak ve Suriye’deki gelişmeler hepimizi kaygılandırmaktadır. Ortadoğu’daki bu gelişmelerden sonra hükümet ve Sayın Başbakan’ın Aleviler hakkında ayrımcı ve ötekileştirici bir dil kullanması ne hükümete ne de ülkemize yarar sağlamaz. Devleti sorumlu ve aklıselim açıklamalar yapması gerekmektedir."

"UMARIZ BİR DAHA BU ACILAR YAŞANMAZ"

Hacı Bektaş’i Veli Derneği Başkanı Sadık Genç, Aleviler'in Koçgiri, Dersim, Maraş, Çorum, Malatya, Sivas ve Gazi katliamlarına karşı hala barış, özgürlük, eşitlikten söz etmelerinin Alevi toplumunun Cumhuriyet ve demokrasiye olan bağlılığı ve inancından kaynaklandığını söyledi. Genç, şöyle devam etti:

"Türkiye Alevi toplumu bütün mücadelesini dün olduğu gibi bugün de şiddet, kavgadan uzak demokratik kurallar çerçevesinde sürdürecektir. 37 aydınımızın yakılarak katledildiği Sivas katliamını bir kez daha kınıyor, bu gibi acıların bir daha yaşanmaması için tüm toplumsal katmanların duyarlık göstermesini, Devletin ise alevi toplumunun haklı taleplerine olumlu yanıt vermesini bekliyor, bu temelde tüm halkımıza en derin sevgi, saygılarımızı sunuyoruz."

5-005.jpg

02.07.2014 10:24

SİVAS VALİSİ: BU TEZGAHTI, 37 CANIMIZI YİTİRDİK. BU ACI HEPİMİZİN ACISI

SİVAS olaylarının 21'inci yıldönümü nedeni ile kentte ilk anma, Valilik, Belediye ve kentteki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Sivas Valisi Alim Barut, "Bu bir tezgahtı ve maalesef bu tezgaha 37 canımızı verdik. Bu acı hepimizin acısı" dedi.

Bilim ve Kültür Merkezi'nin içine giren Vali Barut ve beraberindekiler ölenlerin adlarının yazılı olduğu anı köşesine karanfil bırakarak saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Vali Alim Barut açıklama yaptı.

BU BİR TEZGAHTI

Acının 21'inci yılına geldiklerini belirten Vali Barut, "21 yıl önce burda yaşanan acının yıl dönümündeyiz. Bu canlar bizim canlarımız. Bu yangın Sivas'ımızı yaktı, geleceğine kast etti. Biz hiç bir zaman ayrı gayrı yapmadık, yapmıyoruz, yapmayacağız. Sivaslılar da ayrı gayrı yapmadılar. Binlerce yıldır burada birlikte yaşadık. 21 yıl öncesinden de bugüne gene birlikte yaşadık. Maalesef bu bir tezgahtı. Bu tezgaha 37 canı toprağa verdik. Hiç bir zaman anılarını kalbimizden silmeyeceğiz. Anıları ile yaşayacağız ama hep tarihin tekerrür etmemesi için çalışacağız. Ama geleceğe de bakmak zorundayız. Geleceğimizin birlik beraberlik ve huzur içinde, aydınlık içinde olması için buradan ders çıkaracağız. Acılarımızı gömmüş olmamız da geleceğimize ilişkin planlar yapmamayı, güzel günler hayal etmememizi gerektirmiyor. Bu acı hepimizin acısı. Sivaslı bundan rahatsız. Her kesimi rahatsız. Demek ki bir plan icra edilmiş, maalesef amacına ulaşmış. Ama bundan sonra yaşanmayacak, bundan sonra yaşanmaması için ne gerekiyorsa, Sivaslı olarak da, insan olarak da elimizden geleni yapacağız. Hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum, hepsine rahmet tüm ailelere tekrar başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Anma programı kapsamında güzergah üzerindeki Seyrantepe kavşağından itibaren, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Mevlana Kavşağı, Mevlana Caddesi, Meçhul Asker Sokak, İstasyon Caddesi, 50'inci Yıl Kavşağı Cumhuriyet Meydanı arası, Atatürk Caddesi'nin Dört İşletme kavşağından Cumhuriyet Meydanı arası, Hikmet Işık Caddesi, Nalbantlarbaşı kavşağı trafiğe kapatıldı. Eski otel binası yakınındaki bir çok esnafların bir çoğu da yapılan uyarı üzerine işyerlerini açmadı. Eski otel binasının bulunduğu Eski Belediye Sokak girişi bu yıl da barikatlar ile kapatıldı.

6-004.jpg

02.07.2014 12:34

İHSANOĞLU: ANADOLU TOPRAKLARI BİRLİK VE BERABERLİĞİN VATANI OLSUN

TARİHİMİZİN KARA LEKESİ

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Hacı Bektaş ilçesindeki temasları sırasında Çilehanede gazetecilere yaptığı açıklamada sözlerine, “Sesim çok yüksek değil. Oktavı da” diyerek başladı. Daha sonra Şehit Aydınlar Anıtı önünde yaptığı konuşmada, Sivas olaylarının yıldönümüne değinerek, “Bu tarihimizin kara lekelerinin yıldönümüdür. 21 yıl önce 30’a yakın insanımızı, kara taasup (tutuculuk) sonucu can verenleri anıyorum. Bu hadiseyi yapanları kınıyorum. Madımak bir ibret müzesi olmalıdır. Buna benzer hadiselerden ibret almalıyız. Bunun yanında Soma’daki olay da bir faciadır. Orada ölenleri de rahmetle anıyorum” dedi.

 

02.07.2014 13:36

NESİMİ ÇİMEN MEZARI BAŞINDA ANILDI

2 Temmuz 1993 günü Sivas'ta yakılan Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden Nesimi Çimen, Karacaahmet'teki mezarı başında anıldı.

Anma törenine Çimen'in oğlu Mazlum Çimen, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve Çimen'in yakınları ile sevenleri katıldı. Anmaya gelenler, Çimen'in mezarına karanfiller bıraktı.

Anma töreninde bir konuşma yapan Salıcı, "12 yıl önce Sivas'ta Ortaçağ karanlığından fırlayıp geldiğini düşündüğümüz kişiler, aydınlarımızın, canlarımızın hayatlarına kastettiler ve Türkiye'yi Ortacağ karanlığına götürmek için bir kalkışmanın içine girdiler. Bu, Türkiye tarihinde bu topraklarda sık yaşanan katliamlardan birisi maalesef. Üzücü olan, o katliamın sanıkları ortaya çıktıktan sonra, yakalandıktan sonra onlara savunma anlamında avukatlık yapan kişilerin 26 tanesinin daha sonra şu andaki hükümet kadroları tarafından ödüllendirilmiş olması. Maalesef oradaki avukatlardan bakan, milletvekili, belediye meclis üyesi, il başkanları çıktı. Oradaki sanıkların bir kısmı yakalanamadı. Valiye 400 metre mesafede hayatını kaybetti eceliyle ama yakalanamadı. Bütün bu sürecin sonunda Türkiye'de AKP iktidarı tarafından o dönemde bu saldırıyı yapan katiller ödüllendirilmiş oldular. En son Sivas davası zaman aşımına uğradığında sayın Başbakan dün itibariyle cumhurbaşkanı adayımız "Hayırlı olsun" dedi.

Zaman aşımının gerçekleşmiş olmasının vatana millete hayırlı olmasını temenni etti. Biz de sayın başbakanın cumhurbaşkanlığı adaylığına "hayırlı olsun" demek isterdik. Ama sayın başbakan böyle bir tavır gösterdiği için ve ondan sonra göstermiş olduğu bütün tavırlar Türkiye'de kutuplaşmayı, kardeş kavgasını körükleyen tavırlar olduğu için biz sayın başbakana 10 Ağustos'ta seçmenlerimizin, yurttaşlarımızın sandıkta "Hayır" diyerek başka türlü bir hayır okuyacağını umuyoruz, bekliyoruz, böyle bir çalışmanın içinde olacağız. Sivas'ta hayatını kaybeden, Sivas'ta yakılan Nesimi Çimen'in mezarı başındayız. Sembolik anlamda kendisinin mezarı başındayız. Diğer bütün hayatını kaybeden aydınlarımızı anmak için buradayız. Onlar insan sevgisiyle dolu kişilerdi. Onların sanatını, eserlerini, fikirlerini hep beraber yaşatacağız. Artık Türkiye'nin bu döngüden, etrafında hilafetin ilan edildiği döngüden, etrafında Sivas'taki karanlığı başka ülkelere ihraç etmiş bu döngüden kurtulacağı günler için hep beraber çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

7-002.jpg

02.07.2014 14:58

MERSİN'DE MADIMAK TEPKİSİ

MERSİN'de bir grup, 21 yıl önce Sivas'ta yaşanan Madımak katliamına tepki için eylem yaptı.

Yaklaşık 100 kişi Atatürk Caddesi'nde bir araya geldi. Atatürk Düşünce Derneği öncülüğünde CHP, Eğitim-İş, İşçi Partisi, TEMA, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Emekli Astsubaylar Derneği, Muharip Gaziler Derneği ve Türkiye Sanatlar Derneği üyeleri ellerinde Atatürk posterleri ve Türk bayrağı taşıdı. Burada konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Saadet Bilir, 21'inci yılında Sivas-Madımak katliamını unutmayacaklarını belirterek, "2 Temmuz 1993 günü Sivas'ta Madımak Oteli'nde güzünü din ve kin perdesi bürümüş bir grup cani güruh tarafından yakılarak öldürülen şair, yazar, sanatçı 35 demokrat aydınımızı unutmadık, unutturmayacağız. Yitirdiğimiz o canları özlem ve saygıyla anıyoruz. Kaç yıl geçse de bu cinayetin hesabını mutlaka sorulacaktır, soracağız" dedi.

8-001.jpg

02.07.2014 14:56

MERSİN'DE BİR PARKA 'MADIMAK' ADI VERİLDİ

MERSİN'in merkez Akdeniz Belediye Meclisi, Sivas'ta 33 kişinin yaşamını yitirdiği Madımak olaylarının 21'inci yıldönümünde, Yenimahalle'deki bir parka '2 Temmuz Madımak Barış ve Kardeşlik Parkı' adını verdi.

BDP'li Fazıl Türk'ün Başkanı olduğu Akdeniz Belediye Meclisi toplantısında gündeme alınan önergeyle ilgili söz alan bazı meclis üyeleri, Sivas katliamının 21'inci yıldönümüne denk gelen günde bu isim değişikliğinin anlamlı olduğunu belirtti. Önerilen isim üyelerin oyuna sunuldu ve oy birliğiyle meclisten geçti.

'2 Temmuz Madımak Barış ve Kardeşlik Parkı'nın, bakım ve yenileme çalışmalarının ardından birkaç gün içinde törenle açılması planlanıyor.

Akdeniz Belediyesi'nde BDP'nin 16, CHP'nin 10, AK Parti'nin 9, MHP'nin 3 üyesi bulunuyor.

9-001.jpg

02.07.2014 15:26

SİVAS'TA ÖLENLER ESKİŞEHİR'DE ANILDI

ESKİŞEHİR'de yaklaşık 150 kişi, Sivas olaylarının 21'inci yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapıp ölenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Öğle saatlerinde Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı önünde toplanan çeşitli dernek, sendika, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve üyeleri, ilk olarak vakıf binası bahçesindeki Atatürk Anıtına çelenk koydu. Sivas'taki olaylarda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunan kalabalık sık sık 'Sivas'ı unutma unutturma' ve 'Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek' diye sloganlar attı.

Kalabalık adına konuşma yapan Sucaaddin Veli Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı İbrahim Balcı şunları söyledi:

"İnsanlık o gün orada ölmüştü. 35 can diri diri yakıldı. 21 yılda katedilen yola bakıldığında adalet arayışları hala sürerken, Madımak Oteli de yanmaya devam ediyor. Yanıyor çünkü Sivas davası zaman aşımına uğradı. Yanıyor çünkü gözümüzün içine baka baka katiller salıveriliyor. Sivas halen içimizde yanan bir ateş. Unutmadık, unutmak ne mümkün. O yangının sıcaklığı omuzlarımızda daima."

Yapılan konuşmaların ardından kalabalık çeşitli sloganlar attıktan sonra dağıldı.

10-001.jpg

02.07.2014 16:34

KILIÇDAROĞLU: MADIMAK'TA YAKILARAK AĞIR BEDEL ÖDEYENLER BİZİM YİĞİTLERİMİZDİR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Madımak katliamını kınayarak, "Yakılarak, ağır bir bedel ödeyerek, bu toplumun aydınlanmasında pay sahibi olan düşünürler, yazarlar, aydınlar, demokratlar bizim yiğitlerimizdir. "Acıyı bal eyledik" diyerek, insanlık suçunu kınayacağız, lanetleyeceğiz, hukuk önünde hesap sormayı asla ihmal etmeyeceğiz" dedi.

"Madımak'ta yakılanlar canlarını vererek, hiç kuşku yok ki, insanlık suçunun bedelini çok ağır ödediler. Ama, onlar karanlığa ışık olarak cumhuriyeti, geleceğimizi, insanlığı aydınlattılar" diyen Kılıçdaroğlu, Madımak katliamı nedeniyle yayımladığı mesajında, "Bugün Sivas katliamının 21. yılı. 2 Temmuz, insanların yakıldığı, Ortaçağın Türkiye'ye getirildiği kara bir gün ve tarihimizde önemli bir dönüm noktasıdır. Madımak'ta yakılanlar canlarını vererek, hiç kuşku yok ki, insanlık suçunun bedelini çok ağır ödediler. Ama, onlar karanlığa ışık olarak cumhuriyeti, geleceğimizi, insanlığı aydınlattılar. Ne yazık ki, karanlığın tetikçileri ve insanlık suçunun sorumlusu failler yakalanmadı. Gölge edildi onlara, sırtları sıvazlandı. Bazıları da Recep Tayyip Erdoğan'ın kanatları altında siyasete devam etti. İnsanlık dışı bu anlayışı da, canların canını alanlara bu yaklaşımı da şiddetle kınıyor ama , intikam duygusunu asla ve asla aklımıza getirmiyoruz. İnsan yakanları lanetlerken, insanlıktan çıkanlara benzemeyi reddediyoruz. Elbette, yaşamın her anında "Acıyı bal eyledik" diyerek, insanlık suçunu kınayacağız, lanetleyeceğiz, hukuk önünde hesap sormayı asla ihmal etmeyeceğiz. Çünkü, yakılarak, ağır bir bedel ödeyerek, bu toplumun aydınlanmasında pay sahibi olan, düşünürler, yazarlar, aydınlar, demokratlar bizim yiğitlerimizdir. 2 Temmuz'u 'Aydınlanma günü', Madımak Oteli'ni de gerçek anlamıyla 'Aydınlanma Müzesi'ne dönüştürerek, Onları bugün olduğu gibi, gelecekte ve her zaman sevgiyle saygıyla anacağız" ifadelerine yer verdi.

 

02.07.2014 18:28

ZONGULDAK'TA, MADIMAK OTELİ'NDE ÖLENLER ANILDI

ZONGULDAK Demokrasi Platformu üyeleri, 21 yıl önce Sivas'taki Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenleri düzenledikleri yürüyüşle andı.

Madenci Anıtı’nda toplanan yaklaşık 50 kişi, Madımak Oteli'nde ölenlerin anısına, 'İnsanlık suçu zaman aşımı olmaz' yazılı pankart açarak Gazipaşa Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu söyleyen Zonguldak Demokrasi Platformu Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, "Aradan geçen 21 yıla karşın adalet sağlanamadığı için acımız dinmiyor, yüreklerimiz soğumuyor. Katliamlarla yüzleşip, sorumlular açığa çıkmadıkça da acımız bitmeyecek. Vicdanlarda yaratılan acının hafiflemesi için Madımak Oteli, 'Utanç müzesi' olmalı ve Alevilerden özür dilenmeli, katliamın failleri açığa çıkarılmalıdır" dedi. Sloganlar atarak yürüyen grup, eylemini Zonguldak Valiliği önünde sonlandırdı.

11-003.jpg

02.07.2014 19:22

ŞANLIURFA’DA SİVAS OLAYLARI PROTESTO EDİLDİ

ŞANLIURFA'da, 21 yıl önce Sivas'ta çıkan olaylar sırasında Madımak Oteli'nde 37 kişinin ölümü basın açıklamasıyla protesto edildi.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 yılında çıkan olaylar sırasında Madımak Oteli'nde kalan 37 kişinin ölümü Şanlıurfa'da basın açıklamasıyla protesto edildi. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde yapılan açıklamada bir grup sazlarını havaya kaldırarak 'Sivas'ı unutmak ihanettir' sloganları attı. Grup adına basın açıklamasını okuyan BDP İl Başkanı Celalettin Erkmen, "37 yurttaşımızın katledilmesi bizlere Türk-İslam sentezcilerinin ellerine fırsat geçince neler yapabileceklerini bir kez daha göstermiştir. 21'nci yüzyılda 37 aydınımızı yakarak öldüren zihniyet bugün sadece Türkiye’de değil, bugün Rojova’da Türk-İslam sentezcilerinin halkın direnişi karşısında AKP iktidarı El Nusra’yı terör listesinden çıkararak yanı başımızda İŞİD’i besleyerek Rojova’da da işbaşındadır. Madımak Oteli'nin müze haline getirilmesi konusunda ısrarlarımız devam ediyor" dedi. Basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı.

12-004.jpg

02.07.2014 20:06

SİVAS'TA ÖLENLER BALIKESİR'DE ANILDI

BALIKESİR Demokrasi Platformu, Sivas'taki Madımak Oteli'nde aydınların öldürüldüğü olaylarının 21'nci yıl dönümünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada devletin Alevilerden açıkça özür dilemesi, Madımak Oteli'nin müze haline getirilmesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilmesi istendi.

Balıkesir Demokrasi Platformu'nun (BALDEP) Yeşilli Meydanı'nda saat 17.30'da gerçekleştirdiği anma etkinliğine siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendika üyeleri ile temsilcileri katıldı. Sivas'taki olayda ölenler için 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ölenlerin isimleri tek tek okundu. Etkinliğe katılanlar ismi okunanlar için 'burada' diye bağırdı. Yaklaşık 200 kişi, 'Sivas'ı yakanlar, AKP'yi kuranlar', 'Türkiye laiktir laik kalacak' sloganları attı.

İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ

BALDEP Dönem Sözcüsü Nazmi Kacar, Sivas olaylarını unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı. Sivas'ta yaşananların devlete karşı bir kalkışma değil, bir insanlık suçu olduğunu söyleyen Kacar, "İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. Gerek hala yakalanamamış olan ve gerekse bu katliamda dahli görülenler, yönetici konumuyla olayda sorumluluğu olanlar adalet karşısına çıkarılmalıdır. Madımak Oteli Müze haline getirilerek bu utanç abidesi bir ibret vesilesi olarak kalmalıdır. Alevi yurttaşlardan devlet açıkça özür dilemelidir. Sadece bir mezhebe yönelik hizmet veren ve içlerinde 2 yatırımcı bakanlık dahil olmak üzere 8 bakanlıktan daha büyük bir bütçeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilmelidir" dedi.

GEZİ'Yİ DE UNUTMADILAR

Balıkesir Cemevi Yaptırma Derneği Başkanı Dr. Mehmet Ali Çiçek, "Günümüzde Hızır Paşalar var olduğu sürece Pir Sultanlar da olacaktır. Her biri Pir Sultan olan Ahmet Atakan da, Ethem Sarısülük de, Mehmet Ayvalıtaş da, Abdullah Cömert de, Mustafa Sarı da, Medeni Yıldırım da, Ali İsmail Korkmaz da, Berkin Elvan da, Uğur Kurt da ve Madımak'ta katledilen 37 can da olacaktır. Ve sizler, onlar birer birer hakka yürüdükçe bir kez daha vicdanlarda yok olacaksınız. Madımak'ta ve Gezi sürecinde katledilen canları, acılarını yüreğimizde hissederek bir kez daha anıyoruz" diye konuştu.

13-002.jpg

02.07.2014 20:15

AYVALIK'TA MADIMAK ANMASI

 BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, Sivas olaylarının 21'inci yıldönümünde düzenlenen anma etkinliği ile Madımak Oteli'nde yaşamını yitirenler anıldı.

Sivas olaylarının 21'inci yıl dönümü için trafiğe kapalı Talatpaşa caddesinde, bugün akşam saatlerinde anma etkinliği düzenlendi. CHP Ayvalık İlçe Başkanı Asım Sürer, CHP Kadın Kolları, Emek Partisi, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ayvalık Şubesi ve çok sayıda vatandaş anma etkinliğinde bir araya geldi. Topluluk adına Pir Sultan Kültür Derneği Ayvalık Şubesi Başkanı Vedat Tekten, basın açıklaması yaptı. Tekten, "Bugün Irak'ta, Suriye'de kafa kesen, ciğer söküp yiyen selefi grupların benzerlerinin 'Yak ulan yak, cehennem ateşi' diyerek katliamı seyretmelerini bizler unutmadık. İnsanlık tarihine bu olayla utanç sayfalarından birini ekleyen Türkiye, ne yazık ki Madımak katliamıyla yüzleşmedi. Arkasındaki karanlığı aydınlatamadı. Katliamın siyasi sorumluları, organizatörleri adaletin karşısına çıkarılmadı. Tıpkı Dersim 38'le yüzleşmediği gibi. 1 Mayıs, Çorum, Maraş, Gazi katliamlarının aydınlatılamadığı gibi. Roboski'de Kürtlerin üzerine bomba yağdıran emri verenin açığa çıkarılmaması gibi. Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden gençlerimizin katillerinin yargı karşısına çıkarılmaması gibi. Dersim'in kayıp kızlarının yaşadığı acılardan da, Kızıltepe'de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın öldürülmesinden de 12 yaşındaki Koray Kaya'nın Madımak'ta ateşe verilmesinden de 14 yaşındaki Berkin'in öldürülmesinden de sorumlu olan devlet, aynı devlettir" dedi.

Şube Başkanı Tekten, "Bu devlet, farklı uluslardan ve milliyetlerden ve de farklı inançlardan oluşan Anadolu halklarını Türk-İslam potasında eriterek kendisine makbul yurttaşlar yaratmak isterken, Soma'da da yüzlerce işçinin ölümü karşısında 'bu işin fıtratında var' söylemiyle taşeronlaşmanın, sömürünün, kapitalist vahşetin üzerini örtüyor. Yetmiyor, HES projeleriyle doğayı yok ediyor, su kaynaklarını sermayeye peşkeş çekiyor, kentsel dönüşüm projeleriyle milyonları yoksullaştırırken, iktidar destekli rant şebekelerini bir ahtapota dönüştürüyor. Neoliberal politikalarla gerici, ırkçı, şoven politikalar atbaşı gidiyor. Ne yazık ki Türkiye'de devlet, tarihsel bir süreklilik içinde farklı etnik ve inanca sahip yurttaşlarının temel hak ve özgürlüklerini kullandırmayan bir geleneğe sahip. Anadolu'nun kadim kültürel, etnik ve inançsal zenginlikleri yok ediliyor" diye konuştu.

Çağdaş, bilimsel, laik bir eğitimin artık Türkiye'de bulunmadığına işaret eden Vedat Tekten, "Eğitimde 4+4+4 düzenlemesiyle çocuk gelinler ve çocuk işçiler yaratılmak isteniyor. Gerçekten laik, evrensel insan hak ve özgürlüklerinin güvencede olduğu, hiç kimsenin kaygı duymadığı bir ülkeyi mutlaka inşa etmeliyiz. Türkülerimiz kardeşçe söylenmeli, derelerimiz özgürce akmalı ve herkes özgür olmalı. O halde yitirdiğimiz tüm canlarımızı unutmadığımızı göstermek için, bugün Irak'ta, Suriye'de görülmedik bir barbarlık ve vahşet sergileyen selefi grupların ülkemize yönelen tehdidini bertaraf etmek için birbirimizi ötekileştirmemeye çalışmadan ortak düşmanımız olan dinci gerici faşist yapılanmalara karşı 'Faşizmle omuz omuza' şiarı ile mücadeleyi yükseltmeliyiz. Bunu beceremediğimizde ne aydınlık bir gelecek umudu ne de bu umudu yeşerteceğimiz bir vatanımız olmayacak" dedi.

14-002.jpg

02.07.2014 20:48

İZMİR'DEKİ MADIMAK PROTESTOSUNA POLİS MÜDAHALESİ

 İZMİR'de Sivas olaylarının 21'inci yıldönümünde düzenlenen anma etkinliği kapsamında yürümek isteyenyaklaşık bin kişilik gruba polis TOMA'larla müdahale etti. Olaylar sırasında birçok gösterici gözaltına alındı.

Sivas'ta 21 yıl önce Madımak Oteli'nde 33 aydın ile 2 otel görevlisinin yaşamını yitirdiği olaylarda ölenler için İzmir'de anma etkinliği düzenleyen yaklaşık bin kişilik grup, saat 19.00 sıralarında Basmane’de toplandı. Buradan yürüyerek Konak Meydanı'na gitmek isteyen gruba polis izin vermedi. Dağılmaları konusunda yapılan uyarılara rağmen yürümekte ısrarlı olan gruba polis TOMA'lardan tazyikli su sıkarak müdahale etti. Arbede sırasında bazı göstericiler hafif şekilde yaralanırken, polis birçok kişiyi gözaltına aldı.

 

02.07.2014 21:56

ANTALYA’DA SİVAS KATLİAMI VE SOMA BİRLİKTE ANILDI

ANTALYA’da ‘2 Temmuz Sivas Katliamı’nın 21’inci yılında, hayatını kaybeden 37 kişi Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenciyle birlikte anıldı.

Antalya’da düzenlenen anma için Alevi Bektaşi Federasyonları bileşenleri ve Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri’ni oluşturulan siyasi parti ve sendikalar, akşam saatlerinde Kazım Özalp Caddesi’nde bir araya geldi. CHP Antalya il örgütünün de katıldığı eylemde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Eylül 2013’de CHP rozeti taktığı Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş da yer aldı.

Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığı, atılan sloganlar ve taşınan dövizlerle katliamın ve sorumlularının protesto edildiği yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi. Burada düzenlenen anma programı öncesi yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Türkiye ne yazık ki Madımak katliamıyla yüzleşemedi, arkasındaki karanlığı aydınlatamadı. Tıpkı Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden gençlerimizin katillerinin yargı karşısına çıkarılmaması gibi. Kızıltepe’de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın öldürülmesinden de, 12 yaşındaki Koray Kaya’nın Madımak’ta ateşe verilmesinden de ve 14 yaşındaki Berkin’in öldürülmesinden de sorumlu olan devlet aynı devlettir."

Anadolu coğrafyasında farklı ulus, milliyet ve inanç gruplarından insanların Türk-İslam potasında eritilerek ‘makbul yurttaşlar’ yaratmanın bir devlet politikası haline geldiğinin savunulduğu açıklamada, "Aynı zihniyet Soma’da yüzlerce işçinin ölümü karşısında ‘Bu işin fıtratında var’ söylemiyle taşeronlaşmanın, sömürünün, vahşetin üzerini örtüyor" denildi. Açıklamanın ardından Antalya’da anma programı tek kişilik tiyatro oyunu ve semah gösterisiyle sona erdi.

15-003.jpg

02.07.2014 22:02

SAZLARIYLA YÜRÜDÜLER

SİVAS'ta 2 Temmuz 1993'te 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak olaylarının 21'nci yıldönümü sebebiyle Bursa’da anma programı düzenlendi.

Alevi dernekleri ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen eylemde bazı vatandaşlar sazlarıyla yürüdü.

Setbaşı Mahfel’de akşam saatlerinde toplanan yaklaşık 1500 kişi sloganlar atarak Atatürk Anıtı’na doğru yürüyüşe geçti. Bursa Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı yürüyüş Atatürk Anıtı arkasındaki Kent Müzesi’nde bitti. Müze önünde düzenlenen törende ise Madımak’ta hayatını kaybeden 37 kişinin isimleri okundu. Kalabalık, 37 kişinin anısına bir dakika saygı duruşunda bulundu. Anma töreninde Bursa Alevi Dernekleri Platformu adına Bursa Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Ali Öztürk bir açıklama yaptı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Öztürk, "Dersim’in kayıp kızlarının yaşadığı acılardan da Kızıltepe’de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın öldürülmesinden de 12 yaşındaki Koray Kaya’nın Madımak’ta ateşe verilmesinden de 14 yaşındaki Berkin’in öldürülmesinden de sorumlu olan devlet aynı devlettir" dedi. Açıklamanın ardından anma töreni türkü ve deyişlerle sürdü.

16-002.jpg

02.07.2014 22:08

SİVAS KATLİAMINDA ÖLENLER KADIKÖY'DE ANILDI

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'taki katliamda yaşamını yitirenler, Kadıköy'de düzenlenen etkinlikle anıldı.

Saat 20.00 sıralarında Altıyol'daki Boğa Heykeli önünde toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, ellerinde pankart ve dövizlerle, sloganlar eşliğinde rıhtıma yürüdü. Grup, buradan, Gezi olaylarında hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş'ın adının verildiği Bahariye Caddesi'ndeki parka geçti. Parkta düzenlenen anma programında da, Sivas katliamında ölenler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ayrıca, ölenlerin ismi tek tek okunarak, arkasından Yaşıyor sloganı atıldı.

Parkta yapılan basın açıklamasında, Madımak Oteli'nde yanarak ölenlerin unutulmayacağı vurgulanarak, o dönem bilinçli olarak bu katliama göz yumulduğu öne sürüldü.

Grup, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

17-002.jpg

02.07.2014 22:17

İZMİR'DEKİ MADIMAK PROTESTOSUNA POLİS MÜDAHALESİ (2)

9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İzmir'de Sivas olaylarının 21'inci yıldönümünde düzenlenen anma etkinliği kapsamında yürümek isteyen yaklaşık bin kişilik gruba polis TOMA'larla müdahale etti. Olaylar sırasında 9 gösterici gözaltına alındı.

Sivas'ta 21 yıl önce Madımak Oteli'nde 33 Aydın ile 2 otel görevlisinin yaşamını yitirdiği olaylarda ölenler için İzmir'de anma etkinliği düzenleyen yaklaşık bin kişilik grup, saat 19.00 sıralarında Basmane Meydanı'da toplandı. Buradan Konak Meydanı'na yürümek isteyen grubun önü TOMA'larla kesilerek yürüyüşe izin verilmedi. Grup bunun üzerine oturma eylemi yaparak slogan attı. Polisler de 'basın açıklamanızı bulunduğunuz yerde yapın aksi halde müdahale edeceğiz. Burası kanunda gösterilen toplanma ve yürüyüş alanı değildir. Şehrin bütün ana arterlerinde trafik yoğunluğu yaşanmaktadır. Yaptığınız eylem kanunsuzdur. Lütfen dağılınız' anonsu yaptı. Grup üyeleri, ellerindeki pankartlarla TOMA'ların arasından geçip yürümek istedi. Polis yürümek isteyen gruba TOMA'lardan tazyikli su sıkarak müdahale etti. Grup müdahale sonrasında kaçarken yaşanan arbede sırasında bazı göstericiler hafif şekilde yaralandı. Müdahale sırasında Alevi ve Bektaşi Kültür Derneği Narlıdere Şube Başkanı Mustafa Arslan ile HDP İzmir Eş başkanı Cavit Uğur'un da aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.

18-002.jpg

03.07.2014 00:44

BODRUM'DA MADIMAK OLAYLARI TÜRKÜLERLE ANILDI

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, Madımak Oteli'nde 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda hayatını kaybedenler düzenlenen etkinlikle anıldı.

Sivas'a 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere 37 kişinin öldüğü olayların 21'inci yıldönümünde Bodrum'da anma etkinliği düzenlendi. Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından Bodrum Belediye Meydanı'nda akşam saatlerinde başlayan etkinliğe yaklaşık 250 kişi katıldı. Derneğin korosu tarafından türküler söylenirken, semah gösterileri eşliğinde şiirler okundu. Anma etkinliğine katılanlar ellerinde 'Zulme ve zalime karşıyız', 'Pir Sultanlar ölümsüzdür', 'Ateşin bile kendinden utandığı gündür 2 Temmuz', 'İnsanlık Suçu unutulamaz' yazılı dövizler taşıdı. Derneğin yönetim kurulu üyesi Abidin Ayhan, Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenlerin adını okurken etkinliğe katılanlarda 'Burada' dedi. Abidin Ayhan yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yitirdiğimiz canları anmak ve onları katleden zihniyeti kınamak için bulunuyoruz. Bozuk düzende sağlam çark olmaz diyen, haksızlığa ve zulme başkaldıran Pir Sultan Abdal'ı asan ve astıran zihniyet, bundan 21 yıl önce Sivas Madımak Oteli'ne Pir Sultan Abdal'ı anmak için giden 35 insanımızı diri diri yakmış ve bu yanışı seyretmiştir. Geçen bu 21 yıl boyunca yüreğimize düşen acı hiç dinmemiş; maalesef bu acıyı dindirmek için gerekenler de yapılmamıştır. Sadece Alevilere karşı değil, insanlığa karşı işlenmiş olan bu insanlık suçu unutturulmaya çalışılmış, arkasındaki zihniyet gerektiği gibi sorgulanmamış, ortaya çıkan katillerin bir kısmı bulunamamış, bulunan katillerle ilgili açılan davalar da zamanaşımına uğratılmıştır. İnsanlık suçu zamanaşımına uğrayamaz. İnsanlık suçu affedilemez. Sivas katliamı bir insanlık suçudur. Sivas'ta işlenen insanlık suçu unutulur mu? Unutulabilir mi? Unutmadık, unutmayacağız."

Sivas'taki olaylarda hayatlarını kaybedenlerin yanı sıra İstanbul Gezi parkı olayları sırasında hayatlarını kaybedenlerinde anılıp fotoğraflarının bulunduğu pankartın üzerine karanfil bırakıldı. Anmaya katılanlar daha sonra sessizce dağıldı.

19-002.jpg

03.07.2014 01:38

MADIMAK OTELİ'NDE ÖLENLER PARİS'TE ANILDI

SİVAS'da 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu hayatını kaybeden 37 kişi, Fransa'nın başkenti Paris'te, düzenlenen etkinlikle anıldı.

Başkent Paris'teki Cumhuriyet (Republique) Meydanı'nda toplanan bir grup, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu hayatını kaybeden 37 kişiyi şiirler ve saz eşliğinde söylenen türkülerle andı. Hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının bulunduğu anmada sık sık 'Sivas şehitleri ölümsüzdür' sloganı atıldı.

20-001.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı