TÜRKİYE KÜÇÜLMEYE BAŞLADI

TÜRKİYE KÜÇÜLMEYE BAŞLADI

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam), sanayi ve ihracat gibi öncü göstergelerin, ekonominin son çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre küçülebileceğine dikkat çekti.Betam'ın, Dr. Zümrüt İmamoğlu ve Araştırma...

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam), sanayi ve ihracat gibi öncü göstergelerin, ekonominin son çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre küçülebileceğine dikkat çekti.

SANAYİ ÜRETİMİ AZALDI

Betam'ın, Dr. Zümrüt İmamoğlu ve Araştırma Görevlisi Barış Soybilgen tarafından hazırlanan "Son çeyrekte ekonomi küçülebilir" başlıklı notunda, sanayi üretim endeksinin Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.1 azaldığına işaret edildi ve şöyle denildi:

"İhracat miktar endeksi yüzde 3.1 azalırken, ithalat miktar endeksi yüzde 9.9 artış gösterdi. Kasım ayında sanayi üretimi ve ihracat endekslerinde beklenen toparlanma gelmedi. İki ay üst üste azalan sanayi üretimi ve zayıflayan ihracat son çeyrekte ekonominin bir önceki çeyreğe kıyasla küçülebileceği sinyalini verdi. Çeyrekten çeyreğe büyüme tahminimizi yüzde 0,2'den, yüzde 0.2 küçülme olarak revize ediyoruz. Önceki yılın aynı çeyreğine göre yıllık büyüme tahminimizi ise yüzde 2.0'den yüzde 1.5'e düşürüyoruz. Yıllık büyüme tahminimizi ise yüzde 2.8'de sabit tutuyoruz."

CARİ AÇIK 47.1 MİLYAR DOLAR

Kasım ayında ithalattaki artış nedeniyle cari açıkta artış meydana geldiğine de dikkat çekilen Betam notunda, "Kasım ayı cari açığı 5.6 milyar dolar olurken 12 aylık cari açık toplamı 47.1 milyar dolara çıktı. Cari açığın GSYH’a oranının yıl sonunda yüzde 5.7'ye düşmesini bekliyoruz" denildi ve eklendi:

"YATIRIMLARDA GÖRÜNÜM NET DEĞİL"

"Son çeyrekte tüketim açısından olumsuz sinyaller artıyor. Tüketici güven endeksi Ekim, Kasım ve Aralık aylarının hepsinde düşüş kaydetti. Hem tüketim malı ithalatı hem de dayanıklı tüketim malı imalatı Ekim ve Kasım aylarında azaldı. Yatırımlarda ise görünüm net değil; yatırım malı imalatı azalırken ithalatı artıyor. Net ihracatın ise ithalattaki artış nedeniyle büyümeye negatif katkı yapmasını bekliyoruz. Ayrıca Kasım ayında ihracatın önemli oranda düşmüş olması bu katkıyı daha da negatif hale getiriyor. Kamu harcamaları da son çeyrekte fren yaptı."

"TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ AZALIYOR"

Tüketim malı ithalatı ve dayanıklı tüketim malı imalatının da Kasım ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1.6 ve yüzde 2.0 azaldığına ve dayanıksız tüketim malı imalatının da yüzde 1.6 arttığına işaret edilen Betam notunda, "Tüketici güven endeksi üç aydır azalıyor. En son Aralık ayında yüzde 2.3 daha azaldı. Böylece son çeyrekte tüketici güveni yüzde 5.2 düşmüş oldu. Özel tüketim vergisi gelirleri ise Aralık ayında yüzde 2.8 arttı. Son çeyrekte özel tüketim harcamalarının zayıf bir görünüm sergilemesini bekliyoruz" denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı