Türkiye "Kısmen Özgür’  Ülkeler Arasında

Türkiye "Kısmen Özgür’ Ülkeler Arasında

Rapora göre Ortadoğu halklarının yüzde 83'ü özgürlüğün olmadığı ülkelerde yaşıyor.Türkiye; "Kısmen Özgür’ ülkeler arasında.Dünyanın en az özgür olan 10 ülkesi arasında Suriye de var.

Demokrasi yanlısı Özgürlük Evi kuruluşu, yayınladığı yıllık raporda, geçen yıl tüm dünyada özgürlüklerin daha çok kısıtlandığını, dünya nüfusunun yarısından fazlasının ya kısmen özgür olan ya da hiç özgür olmayan ülkelerde yaşadığını bildirdi.


Merkezi Washington’da bulunan Özgürlük Evi (Freedom House) raporda, siyasi ve medeni hak ve özgürlükler açısından 195 ülke ve 14 bölgenin durumunu değerlendiriyor.

Rapora göre Türkiye, ‘kısmen özgür’ ülkeler arasında. Türkiye’nin listedeki ‘kısmen özgür’ ülkeler arasındaki yeri, geçen yılki raporda da aynıydı. Raporda Türkiye’nin ‘kısmen özgür’ sayılmasında hükümetin Gezi Parkı olayları sırasında protestocuları sert bir biçimde bastırmasının ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin özel sektöre, kendi politikaları çizgisinde yer alması için baskı yapmasının büyük rol oynadığı belirtiliyor.

Suriye’deki iç savaş ve insan hakları ihlalleri ve Suudi Arabistan’daki baskıcı rejim, bu iki rejimi, dünyanın en az özgür olan 10 ülkesi arasına koydu. Rapora göre Ortadoğu halklarının yüzde 83’ü, özgür olmayan ülkelerde yaşıyor.

Raporun yazarı Arch Puddington, hükümetlerin özgürlükleri kısıtlamak için şiddet dışında başka yöntemlere de başvuruyor. Amerika'nın Sesi'ne değerlendirme yapan Puddington, Türkiye ve Ukrayna gibi ülkelerin, demokratik seçimlerle işbaşına gelen hükümetlere sahip olmasına rağmen, sonradan bu hükümetlerin gittikçe daha antidemokratik yöntemleri benimsediğine dikkati çekti.

Avrasya da özgürlüklerin en çok kısıtlandığı bölgelerin başında geliyor. Bu bölgede yaşayan her dört kişiden üçü özgür değil. Rapor, Rusya’da eşcinsellere yönelik baskı ve zulümü, Ukrayna’daysa basın özgürlüğünün kısıtlanmasını ele alıyor.

Afrika’daysa durum daha karışık. Freedom House, Mali, Ruanda ve Zimbabve’de demokrasi açısından kazanımlar olduğuna değiniyor. Ancak Uganda, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan’da durumun kötüleştiği bildiriliyor.

Rapor, Çin’deyse İnternet’te ifade özgürlüğünü hedef aldığını, eylemcilerin tutuklandığını hatırlatarak hükümetin 2013’te özgürlükleri daha çok kısıtladığını duyuruyor.

Seçimlerin yapıldığı Pakistan Freedom House’tan artı puan alırken Afganistan, Sri Lanka ve Bangladeş’te özgürlüklerin kısıtlandığı vurgulanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı