"Türkiye genelinde Silivri engeli"

"Türkiye genelinde Silivri engeli"

3 OTOBÜSÜN ZONGULDAK'TAN SİLİVRİ'YE GİDİŞİNE İZİN VERİLMEDİ


ZONGULDAK'ta, Silivri'de Ergenekon Davası'ndaki karar duruşmasını izlemeye gitmek isteyen grubu taşıyan otobüslere, belgelerinin yetersiz olduğu gerekçesiyle kentten çıkışlarına izin verilmedi.

Valilik binası önünde toplanan CHP, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve İşçi Partisi (İP) üyesi yaklaşık 200 kişi daha önceden kiralanan 3 otobüse binerek Ergenekon Davası'nın karar duruşmasının yapılacağı İstanbulda'ki Silivri Ceza İnfaz Kurumu'na doğru yola çıktı. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve Ergenekon Davası'ndan tutuklu bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'in kardeşi Osman Haberal'in de bulunduğu otobüsler, İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekip tarafından Değirmenağzı Mevkii'ndeki Trafik Şube Müdürlüğü önünde durduruldu. Polis, yolculara kimlik kontrolü yaparken, araçların evraklarının yetersiz olduğunu gerekçe göstererek geçişlerine izin vermedi. Yaklaşık 1 saatlik bekleyiş ardından grupta bulunanların bir kısmı özel araçlarıyla Silivri'ye gitmek üzere yola çıkarken, yaklaşık 150 kişi gelişmeleri protesto etmek için kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Grup, 'Hükümet istifa', 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam', 'Direne direne kazanacağız' sloganları atarak yürüyüşüne devam ettiği sırada görevli bir polis CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün yanına gelerek kanuna aykırı yürüyüş yaptıkları uyarısında bulundu. Köktürk ve beraberindeki grup, yürüyüşlerine devam edeceklerini açıkladı.

Otobüslerin kanuna aykırı olarak siyasi baskıyla durdurulduğunu öne süren Köktürk, "Bu kaşam Silivri'ye giden otobüsler, siyasi iktidar tarafından verilen talimatlarla durdurulmuştur. Yurt severlerin Silivri'ye uluşması engellenmiştir. Bizde her yeri Silivri'ye çevirmek için, Silivri'de ki yurtseverlere sahip çıktığımızı göstermek için Zonguldak merkezine kadar yürüyoruz" diye konuştu. Polisin müdahalede bulunmadığı yürüyüş, Valilik binası önünde son buldu.

BURSA'DAN SİLİVRİYE YE GİTMEK İSTEYEN GRUP POLİS ENGELİNE TAKILDI



ERGENEKON Davası'nda karar duruşması öncesi CHP ve bir dizi sivil toplum örgütünün başlattığı kampanya kapsamında Silivri'ye gitmeye çalışan bir gruba, polis ekipleri tarafından otobüsün belge yetersizliğinden dolayı gitmesine izin verilmedi.


Bursa'dan Ergenekon Davası'nın görüleceği Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ne gitmek isteyen CHP'li, İşçi Partili ve TGB'li (Tüm Gençlik Birliği) üyelerinin bineceği otobüslere polis izin vermedi. 'D2' belgesi olmasına rağmen taşıyacağı yolcularla sözleşme yapılmamasını gerekçe gösteren Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri otobüs sürücüsünden yolcu listesi istedi. Yasalar gereği, taşınacak yolcuların isim listesinin bulunması gerektiğini belirten polis ekipleri Şehreküstü'nde bekleyen kalabalığı Silivri'ye götürmek için gelen otobüsün hareket etmesine izin vermedi. CHP Bursa İl Başkanı Metin Çelik ve eylemciler, otobüsün önüne geçerek geri gitmesine izin vermedi. Eylemcilerin, polisten otobüslere yasak konulmasını kapsayan mahkeme kararını sorması dikkat çekti. 


CHP Bursa İl Başkanı Metin Çelik, "Silivri'de gerçekten Türkiye'de hukuksuzluğun nasıl yaşadığının en önemli göstergesini göreceğiz, ama Bursa'da insanların Silivri'ye gitmesi engellenmek isteniyor. Ne olursa olsun vatandaşlarımız Silivri'ye gidecekler" dedi. Eylemcilerin caddeyi trafiğe kapatmasının ardından Bursa Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesi ekipleri ile çok sayıda polis cadde girişinde güvenlik tedbiri aldı. Bursa'dan Silivri'ye gitmelerine izin verilmeyen grup, Fomara Caddesinden Heykele doğru yürüyüşe geçti. Kalabalığın yürüyüşü devam ederken polis ekipleri müdahale etmeden eylemi takip ediyor.

İZMİT'TE 100 KİŞİLİK GRUPTAN SİLİVRİ PROTESTOSU


ERGENEKON Davası'nın ve bugün karar açıklanacağı belirtilen Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi ’ne gitmek için İzmit'te toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, anlaşma yaptıkları otobüs şirketine polisin baskı yaptığını ileri sürerek gece yarısı kent içinde yürüyüş yaptı.


İzmit'te daha önce sosyal paylaşım sitelerinde Silivri'ye gideceklerini duyuran grubun, bir otobüs şirketi ile de 4 otobüs için anlaşma sağladığı öğrenildi. Saat 01.00 sıralarında otobüslerin geleceği Halkevi yakınındaki durakta bekleyen kalabalık otobüsler gelmeyince firma yetkilileriyle görüştü. Daha sonra yaptıkları açıklamara, otobüs firması yetkililerine polisin baskı yaptığını, otobüsleri vermeleri halinde kendilerine ceza uygulayacağını bildirdiklerini öne sürdüler. 


Kalabalık bir süre daha bekledikten sonra bu kez saat 01.10'da Halkevi'nden Cumhuriyet Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. "Hükümet istifa" şeklinde sloganlar atan grup, Cumhuriyet Parkı'nda "Özgürlük Çadırı" kuracaklarını ve orada özgürlük nöbeti tutacaklarını söylediler. 


Grubu sadece sivil polisler izlerken herhangi bir müdehalede bulunulmadı.


Bu arada İzmit'ten firma araç vermediği için Silivriye'ye gidemeyen bu grubun dışında birçok kişinin özel araçlarla yola çıktıkları öğrenildi.


FOÇA'DAN SİLİVRİ'YE ŞOFÖR ENGELİ



İZMİR'in Foça İlçesi'nden Ergenekon Davası'nın görüleceği Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi 'ne gitmek için toplanan İşçi Partisi Foça İlçe örgütü üyeleri kiralanan otobüs sahibinin gitmeyi reddetmesi üzerine yola çıkamadı. Grup belediye otobüsleri ve trenle Konak Meydanı'na hareket etti. 


Ergenekon Davası'nın görüleceği Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde bugün görülecek karar davası nedeniyle günlerdir stand açarak kayıt yaptıran CHP ve İP'liler saat 21.00'de hareket etmek üzerine buluştu. İzmir'de ve yurdun değişik yerlerinde otobüslerin yola çıkmasına izin verilmediği haberleri üzerine ssat 21.30'a kadar beklemek zorunda kaldılar. Foça'dan kalkacak olan otobüslerden ilki yola çıktıktan sonra güvenlik güçlerince kısa aralıklarla durdurulup arama yapıldı.


Foça'da bulunan İP'lilerin bulunduğu diğer otobüs ise saat 23.00 dolayına kadar bekledikten sonra otobüs sahibi C.T'nin yola çıkan araçlara polis tarafından el konulduğu haberleri dolayısıyla hareket etmedi ve yolcular boşaltıldı. 


İP Foça Örgütü Yönetim Kurulu üyesi Nurhan Akova, "AKP diktası doruğa ulaşmıştır. Bundan sonra gidilecek nokta krallıktır. Bunu protesto ediyoruz. Bununla sonuna kadar mücadele edeceğiz. Yurtseverleri dışarı çıkaracağız ve hep birlikte özgürlüğe kavuşacağız. Öleceğiz ama devam edeceğiz. Bu dakikadan sonra Türkiye'nin her yeri Silivri'dir. Foça'da yaşayan ama Foça'ya yakışmayan bir esnafla karşı karşıyayız. Protesto ediyoruz. Böylelerinden asla alışveriş yapmayacağız. Onların arabaları var ama ülkeleri olmayacak farkında değiller" dedi. Grup üyeleri slogan attıktan sonra Konak Meydanı'na gitmek üzere yola çıktı. 


AYDIN’DA GERGİN GECE


AYDIN’dan, Ergenekon davasının karar duruşmasını izlemek için İstanbul Silivri’ye gitmek isteyen gruba izin verilmemesi protesto edildi. Polisle protestocular arasında gerginlik yaşandı.

Ergenekon davasının karar duruşmasını izlemek için İstanbul Silivri’ye gitmek üzere yola çıkan ve içinde İşçi Partisi (İP) ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinin de bulunduğu otobüsler İzmir’den döndürüldü. Aydın’a dönen grup Sevgi Yolu girişinde toplanarak Adnan Menderes Bulvarı’nda yürümek istedi. Abide Meydanı’na kadar yürüyen yaklaşık 100 kişilik grup AK Parti İl Binası önünde yolu trafiğe kapatmaya çalıştı. Güvenlik Şube Müdürü Sırrı Akbay, megafonla grubu uyararak, müdahale bulunulacağını söyledi. 

Seyahat özgürlüklerinin engellendiğini savunan eylemci grupla polis arasında sert tartışmalar yaşandı. Yolu trafiğe kapatmadan basın açıklaması yapmak isteyen gruba izin verilmesinin ardından, bir göstericinin, "Vatana hizmet edin vatana. Şu bayrağa bölücü dediniz. Bu bayrağa bölücü diyen adamın emrindesiniz. Utanmıyor musunuz? İki gün sonra çocuğunuza ’Ben bu vatanı böyle böldüm’ mü diyeceksiniz?” demesi üzerine ortam tekrar gerildi. Dağılmaları konusunda tekrar uyarılan grup, Sevgi Yolu’na giderek bir süre oturma eylemi yaptı. Hükümet karşıtı slogan atan grup bir süre sonra olaysız dağıldı.

Fotoğraflar:dha