Türkiye Bugün Sele Kapıldı

Türkiye Bugün Sele Kapıldı

Sağanak yağmur,Kar ve Sel Tüm Türkiye'de etkili oldu

ŞİDDETLİ YAĞMUR, MUĞLA’YI VURDU

TÜRKİYE'DE SEL VE KAR FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ


 MUĞLA kent merkezinde etkili olan sağanak yağmur bazı evlerde su baskınlarına neden olurken, Karabağlar Mevkisi'ndeki bir dere yatağı kenarındaki istinat duvarı yıkıldı.
 
Muğla Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre dün akşam saatlerinde başlayan ve etkisini giderek artıran şiddetli yağmur, cadde ve sokakları göle çevirdi. Son 25 saatte metrekareye 64 kilogram yağış düştü. Emirbeyazıt, Muslihittin ve Kötekli Mahalleri'ndeki bazı evlerin bodrum katları ile bazı işyerlerini su bu bastı. Belediye ekipleri evlerde biriken suyu tahliye etmek için yoğun çaba sarf etti. Karabağlar Mevkisi'ndeki dere yatağı kenarındaki istinat duvarı çöktü.

MARMARİS’E DOLU YAĞDI
 
 MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, bir haftadır devam eden yağmur, bu sabah yerini doluya bıraktı.
 
Bugün saat 10.30'da başlayan ve bir dakika süren dolu yağışı, etrafın beyaza bürünmesine neden oldu. İşyerlerinin tenteleri ve otomobillerin üzeri ile kaldırımlarda biriken fındık büyüklüğündeki dolu Marmarisliler'i şaşırttı. İlk kez dolu görenler, topladıkları dolu tanelerini avuçlarına alıp oynadı, fotoğrafını çekti. Dolunun ardından gelen yağmur ise su birikintilerine neden oldu.
 
 
 
EDİRNE BEYAZA BÜRÜNDÜ
 
 EDİRNE'de sabah saatlerinde başlayan kar yağışı kısa sürede etkisini arttırarak kenti beyaza bürüdü. Hava sıcaklığının 4 dereceye kadar düştüğü şehirde, kar yağışının gün boyu devam edeceği belirtildi.
 
Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava, Edirne'yi etkisi altına aldı. Sabah saatlerinde başlayan hafif yağmur, yerini kara bıraktı. Etkisini arttıran kar yağışı nedeniyle kent beyaza büründü. Kayganlaşan yollarda çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana geldi. Belediye ve karayolları ekipleri, yollarda kar küreme ve tuzlama çalışması için hazır bekletiliyor. Polis ekipleri ise sürücüleri yanlarında zincir ve çeki halatı olması konusunda uyardı.
 
NEHİRLERDE DEBİ KONTROLÜ
 
Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri de iki gündür aralıklarla süren yağmur ve etkisini arttıran kar nedeniyle Meriç ve Tunca nehirlerinin aktığı Sarayiçi'ndeki Fatih ve Kanuni köprülerinde taşkın kontrolü yaptı. Su seviyesinin nehir yatağı seviyesinde olduğu nehirlerdeki artış, DSİ ve polis ekipleri tarafından belirli aralıklarla kontrol ediliyor.

 
ÇORLU’DA DERE TAŞTI, KÖPRÜ ÇÖKTÜ
 
TEKİRDAĞ'ın Çorlu İlçesi'nde etkili olan sağanak yağmur, Çorlu Deresi'ni taşırdı. Dere üzerindeki Sarılar Köyü'ne geçişi sağlayan köprü, büyük bölümü sular altında kalınca çöktü. Dere kenarındaki ahırlar ise boşaltıldı.
 
Çorlu'da dün gece başlayan sağanak yağmur, sabah saatlerinde etkisini arttırdı. Yağış nedeniyle yollarda yoğun su birikintileri meydana gelirken, Çorlu Deresi yatağından çıkarak taştı. Taşkın, yerleşim yerlerinde etkili olmazken, bazı tarım arazileri su altında kaldı. Taşkın nedeniyle dere kenarındaki ahırlar belediyenin uyarılarıyla boşaltıldı. Sağlık Mahallesi ile Sarılar Köyü'nü birbirine bağlayan köprünün büyük bölümü ise derenin taşması sonucu çöktü. Köye ulaşım, alternatif yollardan sağlanıyor.
 
İlçede yağmur aralıklarla sürüyor.
 
SAĞANAK YAĞMUR YOLLARI İZMİR'DE GÖLE ÇEVİRDİ
 
İZMİR'de, aralıklarla yağan sağanak yağmur yoları göle çevirdi. 1'inci Kordon da sulardan etkilendi, zemin kattaki bazı işyerlerine su bastı.
 
Türkiye'nin batı kesimlerini etkisi altına alan yağmur, dün akşam saatlerinden itibaren sağanak olarak aralıklarla yağmaya başladı. Yağmura bir ara fındık tanesi büyüklüğünde dolu da eklendi. Sürücüler araçlarını kullanmakta, kentte oturanlar, evlerine gitmekte  zorlandı. Yaklaşık 45 dakika süren dolu ile karışık sağanak yağmur, son buldu. 
 
EKİPLER, ASFAL ZEMİNİ KAZIDI
 
Gece yarısından itibaren sağanak bir kez daha etkili olarak yağmaya başladı. Kısa  aralıklarla yol, cadde ve sokakları etkisi altına alan sağanak yağmur suları nedeniyle ekipler, zarar gören asfalt zeminde çalışma başlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, son 1 ayda zaman zaman etkili olan sağanağın zarar verdiği, aşınan asfast zemini iş makinaları ile kazıdı. Yetkililer, yağmurun etkilediği asfalt zeminde araçların kayma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını, üzücü bir durumla karşılaşılmaması için önlem amaçlı yolların kazındığını, havanın uygun olması durumunda tekrar asfaltlama çalışması yapacaklarını bildirdi. 
 
İŞYERİ SAHİPLERİ TEPKİ GÖSTERDİ
 
Mazgal ve rögarların biriken suyu tahliye etmede yetersiz kalması, taşkın, kentin genelenin yanı sıra merkezi noktalarından 1'inci Kordon'u da etkiledi. Göle dönen 1'inci Kordon'dan ilerleyen araç sürücüleri, yolda kalmamak için büyük çaba harcadı. Mazgaldan taşan suların dışında, asfalt zeminin altındaki topraktan ilerleyen deniz suları, zemin kattaki işyerlerini bastı. İşyerleri sahiplerinin daha önceki yaşadıkları su baskınlarından sonra yaptırdıkları su motorları ile deniz suyu, tahliye edilmeye çalışıldı. Her yağmurda aynı durum ile karşı karşıya kaldıklarını belirten işyeri sahipleri duruma, tepki gösterdi.

 
SAĞANAK YAĞMUR ÇANAKKALE’DE ETKİLİ OLDU
 
 ÇANAKKALE'de etkili olan sağanak yağışın etkisiyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluşurken, kayganlaşan yolda kontrolden çıkan bir TIR devrildi.
 
Çanakkale'de dün geceden bu yana etkili olan yağmur nedeniyle metrekareye 11.8 kilogram yağış düştü. Özellikle Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerinde de etkili olan yağışlar bazı tarım arazilerini sular altında bıraktı, derelerin su seviyelerini yükseltti. Kent merkezinde cadde ve sokaklarda su birikintileri meydana geldi.
 
Yağış nedeniyle çok sayıda hasarlı trafik kazası meydana gelirken, Çanakkale-Bursa karayolunun 17'nci kilometresinde bir TIR devrildi. Çanakkale'den Lapseki yönüne giden Orhan Başar yönetimindeki 15 FR 372 plakalı zeytin yüklü TIR, Yapıldak Köyü yakınlarında sürücünün kayganlaşan yolda direksiyon kontrolünü yitirmesi üzerine yan yattı. Çift şeritli yolun tek şeridi kullanılamaz hale gelirken, sürücü Başar kazayı hafif yaralı olarak atlattı. Orhan Başar 112 ekiplerinin olay yerindeki müdahalesi ardından tedavisi için Çanakkale Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
 
Meteoroloji Müdürlüğü yarın öğle saatlerine kadar sürecek yağışların, akşam karla karışık yağmurlu hale döneceğini söyledi. Her yağmur ardından Çanakkale Boğazı'nın derelerle buluştuğu bölgelerde denizin rengi çamur rengini aldı.
 
 
KARNE HEDİYESİNİ KARLAR ARASINDA GETİRDİLER
 
KARS'ın Sarıkamış İlçesi'ne bağlı Belencik Köyü İlköğretim Okulu'ndaki öğrencilere karde hediyesini Gezenbilir Doğa Sporları ve Gezi Kültürü Derneği üyesi Off Road'çılar karlar arasında getirdi.
 
Bayraktepe Kayak Merkezi'nde yapılacak olan 'Eksi 36 Off Road Oyunları'na katılmak için Sarıkamış'a gelen Gezenbilir Doğa Sporları ve Gezi Kültürü Derneği üyesi Off Road'çılar, çocuklara karne hediyesi vermek için dün zorlu bir yolculuk yaptı. Sarıkamış'a 33 kilometre uzaklıktaki Belencik Köyü İlköğretim Okulu'na kırtasiye, bilgisayar, Atatürk büstü ve projeksiyon cihazı hediye eden Off Road'çılar, yolda kara saplandı.
 
Karakışla baş etmeye çalışan Off Road'çıların araçları, yaklaşık 2 saat süren çalışmadan sonra saplandıkları yerden çelik halatlarla çıkarıldı. Köyde Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş tarafından karşılanan sporcular, öğrencilere karne hediyesi dağıttı.