Türkiye başkanlık modeline geçmezse...

Türkiye başkanlık modeline geçmezse...

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Adana'da düzenlenen toplantıda başkanlık sistemini anlattı.

Kuzu, "Eğer Türkiye başkanlık modeline geçmezse, koalisyon denilen o melet, o Allah'ın baş belası o tablo Türkiye'ye bir daha gelirse 2023'ü de 2071'i de unutun. Türkiye bugün Avrupa'da gördüğümüz ekonomik kriz geçiren ülkelerin durumuna düşer" dedi. 

Memur-Sen Adana İl Teşkilatı tarafından Seyhan Oteli'nde düzenlenen 'Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi' konulu konferansına, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Ak Parti Adana Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Ak Parti İl Başkanı Ziyaeddin Yağcı, Memur-Sen Adana İl Başkanı Muhammet Erdoğan, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. 

Başkanlık modelinin yanlış anlatıldığını söyleyen Burhan Kuzu, "Başkanlık sisteminin şansızlığı bilmeden konuşmaktan kaynaklanıyor. Açık ve net söylüyorum ki eğer ülkeye başkanlık modeline geçmezse koalisyon denilen o melet, o Allah'ın baş belası o tablo Türkiye'ye bir daha gelirse 2023'de 2071'de unutun ve Türkiye bugün Avrupa'da gördüğümüz ekonomik kriz geçiren ülkelerin durumuna düşer" dedi. 

BİZ BİRİKTİRİYORUZ KOALİSYON YIKACAK 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gece gündüz çalışarak biriktirdiği tabloyu devam ettirmek gerektiğini anlatan Burhan Kuzu, "Bu konuşmamı unutmayın. Bu kadar net söylüyorum. Dolayısıyla biz mutlaka ve mutlaka bu başbakanın gece gündüz çalışarak biriktirdiği bu tabloyu devam ettirmemiz gerekiyor. İlk defa biriktirmiyoruz. Menderes biriktirdi koalisyon yıktı. Demirel biriktirdi koalisyon yıktı. Özal biriktirdi koalisyon yıktı. Şimdi biz biriktiriyoruz koalisyon yıkacak. Ama ne zaman olur bilmem. Muhalefet şimdi sevinmesin ama böyle olacağı kesin" diye konuştu. 

ANAYASA ÇALIŞMALARI İYİ GİTMİYOR 

TBMM'de yeni anayasa çalışması yapıldığını söyleyen Kuzu, "Türkiye'de yeni Anayasa çalışması yapılıyor. İyi gitmiyor. Ama çıkmadık candan umut kesilmez. Ağır gidiyor. Yaklaşık 1.5 yıl oldu. Bu kadar süre geçmiş, ortaya çıkmış bir metin yok. Evet, herkes metnini teslim etti. Bugün hatta son gündü teslim için, pazartesi tekrar toplanılacak. Dünyada anayasa yapım süreçlerine baktığımızda çok da kısa bir süre değil. Özgürlükle ilgili bölümlerde mutabakat çok yüksek, ama kalan bölümlerde özellikle genelgeyi kullanma konusunda sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Bir metin çıkar mı bekliyoruz, çıkarsa hep beraber paylaşacağız" diye konuştu. 

MUHALEFET PARTİLERİYLE TEK TEK GÖRÜŞECEĞİZ 

Yeni anayasa çalışmalarından bir metin çıkmaz ise parlementoya başkanlık sistemini esas alan bir metin sunacaklarını kaydeden Kuzu, şöyle devam etti: "Muhalefet partileriyle tek tek görüşeceğiz. Milletvekillerimizin vicdanlarına arz edeceğiz. Çünkü bizim rakamımız yetmiyor 330 gerekiyor. Anayasa yapıyoruz da bu yeni anayasa memlekete hayır getirir mi? 4 partinin 4ü de anlaştılar, bu günkü model olan parlamenter model dediğimiz İngiltere çıkışlı misyonunu tamamlamış bitmiş" dedi. 

'BARAJI KALDIRMAK İSTİYORSANIZ BAŞKANLIK SİSTEMİ'NE GEÇELİM' 

Kuzu, seçimlerdeki yüzde 10 barajının kaldırılmasının olumlu sonuçlar doğurmayacağını savunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Barajı kaldırırsak 6'lı koalisyonlar başlar. Sonra pazarlıklar diz boyu. Sen barajı kaldıralım diyorsan, destek ver kaldıralım. Çünkü gerek yok orada biz zaten koalisyonlardan korkarak bu barajı koymuşuz. Kaldı ki bu barajı koyanlar Ak Parti ve türevlerini hükümete getirmemek için koydu. Ama gün geldi o barajı koyanlar orada kendileri boğuldular. Başkanlık sistemin eyalet, federal ve özerk yapılanmalarla uzaktan yakından alakası yok. Bu yapılanmalar istenirse şimdiki parlamenter sisteme bile gelebilir. Başkanlık modelinde hükümet yüzde 51 oy ile kurulacağı için, Türkiye'de merkez sağ ve merkez sol diye ayrılan 2 partili sistem olacak. Diğer partiler de parlamentoda olur. Ama hükümet kurabilmeleri için o 2 partiyi bitirmeleri gerekir. Amerika'da böyledir. Türkiye'de sol kesim başkanlık sistemine yanaşmaz, neden? Diktatörlük gelir. Bırak Allahını seversen, beni kandıramazsın. Diktatörlük bu tür sistemlerde olur. Diktatörlüğün panzehri başkanlık modelidir. Türkiye'de sol, bugünkü yapılanmayla iktidara gelemez, ama çağın gereği olan sol kesim olursa başkanlık modeliyle pekala gelebilir." 

28 Şubat döneminde kendisine 12 yıl profesörlüğünün verilmediğini de ekleyen Kuzu, "10 yıl üniversitede derslere sokulmadım. Bunları yapanlar bugün demokrat geçinenler. Bu insanlar, demokrasiden nasibini almamış. Zerre yok. Dolayısıyla benim bunlar için kullandığım kelime 'üniformasız sivil generaller.' Bunların rütbeleri gömleğin altındaydı" dedi. 

HEM TOPLANTI HEM ÇOCUK 

Ak Parti Adana İl Kadın Kolları Başkanı Emine Karaköse ise toplantıya kızı ile katıldı. Karaköse, protokolde yanına oturttuğu kızının uykusu gelince, hem onunla hem de toplantıyla ilgilenmeye çalıştı. Uzun süren konuşmalardan sıkılan küçük kız bir ara uykuya daldı.