TÜRKİYE 52 YILLIK KONFERANSTAN ÇEKİLDİ

TÜRKİYE 52 YILLIK KONFERANSTAN ÇEKİLDİ

Dışişleri bakanı; Münih Konferansıyla sınırlı değil. Konferans, esasen ikili ilişkilerimizi ilgilendiren bir konu değil, uluslararası bir konferans. O nedenle bu Almanya'ya yönelik bir tavır da değil"

Türkiye AB Organizasyonlarından birer birer uzaklaşıyor. Bugün başlayan ve 51'inci kez düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'na yaklaşık 20 ülkenin hükümet ve devlet başkanının katılması bekleniyor. Konferansta Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu temsil edeceği açıklanan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün konuşma yapacağı Ortadoğu oturumunda İsrailli temsilciler olduğu için son anda katılmama kararı aldığını açıkladı.

İSRAİL KATILIYOR DİYE

Berlin Büyükelçiliği’nde Batı Avrupa Başkonsolosları toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı ve "Ben konferansa katılacaktım fakat Ortadoğu oturumunda İsrailli temsilcilerini sonradan koydukları için katılmama kararı aldık. Fakat Almanya ile ilişkilerimiz sadece Münih Konferansıyla sınırlı değil. Konferans, esasen ikili ilişkilerimizi ilgilendiren bir konu değil, uluslararası bir konferans. O nedenle bu Almanya'ya yönelik bir tavır da değil" dedi.

50 YILDAN FAZLADIR SÜRÜYOR

Münih’te 1963’den beri geleneksel olarak Şubat ayının ilk haftasonunda yapılan konferansta resmi olmayan diyalog ortamında gündemdeki güvenlik konuları masaya yatırılıyor. Pazar gününe kadar sürecek olan ve 'Diyalog ile Barış’ başlığı altındaki konferans oldukça yoğun gündem maddeleri ile toplanıyor. ‘Avrupa'nın güvenliği ve Ortadoğu'daki karmaşık gelişmeler’ konferansın iki ana konusu. Ayrıca Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmalar, radikal İslamcı teröre karşı mücadele, dünyadaki sığınmacı sorunu ve modern savaş aracı olarak propagandanın öneminin görüşüleceği açıklandı. Katılımcılar arasında devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra 40'tan fazla dışişleri ve savunma bakanı ile çeşitli ülkelerden heyetler bulunuyor.

ALMANYA CUMHURBAŞKANI ELEŞTİRİLERİN HEDEFİ OLMUŞTU

Zirve için güvenlik birimleri sıkı tedbirler alırken, açılışı Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yapacak. Geçen yılki konferansın açılışını yapan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya'nın ’dünyada daha fazla askeri sorumluluk alması’ gerektiğini söylemiş, bu sözleri Almanya’da büyük eleştirilere neden olmuştu. Bu yılki konferansa katılacak siyasetçiler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de bulunuyor. Konferans başkanı Wolfgang Ischinger daha önce, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da davetli olduğunu ve ‘Ortadoğu'nun istikrarı konusunda önemli bir aktör olan Türkiye'nin başbakanlık düzeyinde konferansa katılmasının kendilerini mutlu’ edeceğini söylemişti. 

BM GÜVENLİK KONSEYİNİN GENİŞLEMESİ KONUSU

Öte yandan konferans kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesi konusunu da gündeme gelmesi bekleniyor. Konferans Başkanı Wolfgang Ischinger Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesine Hindistan ve Japonya'nın da dahil olması gerektiğini söyleyerek, ‘Güvenlik Konseyi'nde reform şart’ şeklinde görüş belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı