TÜRKÇE EZAN

CHP’yi yönetenler paniğe kapılıp Türkçe ezanı savunan Öztürk Yılmaz’ı kesin ihraç istemiyle disipline verdiler. Dilini tutamayan ve milletvekilliği için iyi bir seçim olmadığı anlaşılan Yılmaz’ı bir tarafa bırakırsak, olayın iki boyutu var.

Birincisi, ezan Allah kelamı değildir, namaza çağrıdır. İslam’ın doğduğu yerde, çağrı yapılan insanlar Arap oldukları için çağrı da Arapça düzenlenmiştir. Duyanların anlayabilmesi için Türkiye’de de çağrıyı Türkçe yapmak gerekir. Cumhuriyet bunu yapmıştır.

Arapça çağrıyla, bir yandan gerekli olmadığı halde Arapçaya bir kutsallık yüklerken, bir yandan da kendi dilimize karşı bir tutum geliştirmiş oluyoruz. Yüce Atatürk’ün söylediği gibi “Sorun din sorunu değil, dil sorunudur”. Türkçe ezana karşı çıkanlar, Atatürk devrimlerini içlerine sindiremeyenlerdir. Bugünün CHP yönetenleri de bunun içindedir.

İkincisi, yönetimin sağ kanada geçmesiyle CHP’de 46 seçimlerinden sonra başlayan din bezirganlığına öykünmenin, zikzaklarla günümüze kadar sürüp gelişidir. Dinci siyasetlere öykünerek dincilerden oy alınamayacağı 1950’den beri her seçimde onlarca kez kanıtlandı ama CHP’yi yönetenler, aynı yöntemi denemekten yılacağa benzemiyorlar.

Sayın Kılıçdaroğlu, CHP grubunun 16 Nisan 1950 tarihli TBMM Genel Kurulu'nda Arapça ezana oy verdiğini söylerken, ezanın nasıl Türkçeleştirildiğinden hiç söz etmiyor. “Biz CHP olarak toplumun değerlerine saygı gösteririz”, derken de bilerek ya da bilmeyerek Atatürkçü düşünceyi toplumsal değerlerimizin dışına itmiş oluyor.

Yeri gelmişken kendilerini akıllı ve herkesi salak sanan CHP yönetenlerine de buradan birkaç soru sormak isterim:

Parlamento çalışmalarıyla sınırladığınız muhalefetinizle bu güne kadar iktidarın hangi tutumunu değiştirebildiniz?

Ana muhalefetsiniz ya! Yasama, yürütme ya da yargı erklerini denetleme bağlamında sağlayabildiğiniz bir başarı, koruyabildiğiniz bir değer gösterebilir misiniz?

Cumhuriyet değerleri ve memleketin zenginlikleri bir bir yok edilirken siz orada ne yapıyorsunuz?

Kadrolarınızla, eyleminiz ve söyleminizle; Atatürk ilkeleriyle güreş tuttuğunuz ve CHP programını paspas yaptığınıza göre neden kendi meşrebinize uygun bir partide değilsiniz?

Neden dürüst davranmıyorsunuz?

Önceki ve Sonraki Yazılar