TÜRK TANKLARI SURİYE SINIRINDA HAREKETLENDİ

TÜRK TANKLARI SURİYE SINIRINDA HAREKETLENDİ

Genel Kurmay başkanı bu gün hükumete brifing verecek

Son bir kaç gündür Suriye’nin Kobani kenti çevresinde ateşlenen havan topu mermileri Suruç ilçesine daha sık düşüyor. Dünkü havan mermilerinden biri olayları izleyen medya mensuplarının yakınına isabet etti. Olası bir facia kılpayı atlatıldı.Sıcak gelişmeler üzerine 35 tank sınırda pozisyon aldı. Hükümet Erdoğan'ın Amerika dönüşü yaptığı açıklamaların ardından Suriye ve Irak'a savaş tezkeresi hazırlıklarını sürdürürken TSK'nın olası bir kara harekatı için hazırlıklar yapıldığı öğrenildi. Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre TSK tankları sınırda konuşlanarak, toplarını hala şiddetli çatışmaların sürdüğü Suriye'nin Kobani kentine doğru çevirdi. 

3 HAVAN TOPU BİRDEN

ABD’nin öncülüğündeki koalisyonun 22 Eylül’den bu yana Suriye’deki terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerine yönelik hava saldırıları sürerken, şiddetli çatışmaların devam ettiği Kobani kenti çevresinde ateşlenen havan topları da Türkiye topraklarına düşmeye devam ediyor. Dün Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine, sınırın Suriye tarafında ateşlenen üç havan topu mermisi daha isabet etti. Bu havan topu mermilerinden ikisi Yumurtalık köyüne düştü. Üçüncü havan topu mermisi ise sınırın bir kilometre içinde olayları izleyen medya mensuplarının toplandığı yerin yaklaşık 200 m yakınındaki bir araziye isabet etti. Olayda can kaybı veya yaralanma meydana gelmedi.

131278_tank_1.jpg

TANKLAR KONUŞLANDI

Üçüncü havan topu mermisinin düşmesinin ardından dün bölgede konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait 35 tank Suriye’nin Kobani kentine bakan mevzilere konuşlandırıldı. Önceki gün çatışmalar sırasında ateşlenen bir hava topu mermisi Suruç ilçesinin Alanyurt Mahallesi’ndeki bir eve isabet etmiş, olayda 3 kişi hafif yaralanmıştı. Genelkurmay Başkanlığı olaydan sonra angajman kuralları çerçevesinde atış yapılarak karşılık verildiğini açıklamıştı. Bu arada sınırın öte yanındaki Kürt yerleşimi Kobani’yi savunan Demokratik Birlik Partisi’nin silahlı kanadı YPG ile IŞİD arasındaki çatışmalar tüm şiddetiyle sürüyor. Fransız Ajansı AFP, dün Londra’daki Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) dayandırdığı haberinde örgütün kent merkezine 5 km mesafede olduğunu bildirdi. Haberde IŞİD’in Kobani’nin merkezini roket ateşine tuttuğuna da yer verildi. Kent, 16 Eylül’den beri IŞİD’in yoğun saldırıları altında bulunuyor.   

26157710.jpg

GAZLI MÜDAHALE

IŞİD’in saldırılarından kaçan yaklaşık 200 bin Suriyelinin sığındığı Suruç’ta dün güvenlik güçleri göstericilere müdahale etti. Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Baydemir’in de bulunduğu grup, Mürşitpınar Sınır Kapısı’na yürümek için hareket etti. Polis ve jandarmanın önlem aldığı bölgeye yönelen gruptan bazıları güvenlik güçlerine havai fişek atarak, taşlarla saldırdı. Güvenlik güçleri de eylemcilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Bazı göstericiler gözaltına alındı.

ÖZEL'DEN BAKANLAR KURULUNA BİRİFİNG

TSK, Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarına havan toplarının düşmesine 155 mm’lik obüs toplarıyla karşılık verdi.  Yetkililer, Türkiye topraklarına yönelik tacizlerin artması üzerine sınır boyunca tank ve diğer zırhlı araçların da teyakkuz durumda olduğunu, bölgedeki komutanlığın an be an gelişmelerle ilgili Genelkurmay Karargâhı’nı bilgilendirdiğini söylediler. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, Başbakan Davutoğlu’nun istemi üzerine bugün Bakanlar Kurulu’na, sınır boyundaki gelişmeler, IŞİD’le mücadele, TSK’nın aldığı önlemler ile perşembe günü TBMM’de görüşülmesi öngörülen Suriye tezkeresine ilişkin yürütülen teknik çalışmalarla ilgili bilgi vermesi bekleniyor.  

Kaynak:Haber Kaynağı