Türk Sporunu Futbolcular Kurtardı

Türk Sporunu Futbolcular Kurtardı

Özellikle son yapılan Akdeniz Oyunlarında Halter'den Güreş'e kadar bir çok dalda sporcularımızın dopingli çıkması yüzünden, Futbolda da FİFA gözünü Türk Futboluna dikti.

FIFA, son dönemlerde medyada Türk sporu ile ilgili doping haberleri çıkması üzerine, Türk futbolunda doping kullanımı olup olmadığına dair yaptığı araştırmanın sonuçlarını resmi internet sitesi FIFA.com'da duyurdu.
Türk futbolunda sistematik doping yapıldığına dair bir göstergenin olmadığını belirten açıklamanın tam metni şu şekilde:
"FIFA,son dönemlerde Türk sporunda kasları geliştirip kuvvetlendirmeye yarayan dopingli ilaçlar kullanıldığına dair bilgiler içeren raporların çıkmasının ardından Türk futbolunun da bu durumdan etkilenip etkilenmediğini kontrol etmek için proaktif bir çalışma başlattı.
Türkiye Futbol Federasyonu ortaklaşa bir çalışma yürüten FIFA'nın anti-doping birimi, geçtiğimiz yıl boyunca Türk futbolunda alınan numuneleri tekrar değerlendirmeye aldı. 600'den fazla numunenin tekrar değerlendirilmesinin ardından ilk belirlemelere göre tek bir şüpheli numuneye dahi rastlanmadı.
Ayrıca; bu numunelerin aralarından seçilmiş 50 adet numune de Almanya'nın Köln şehrindeki anti-doping laboratuarında 'yüksek çözünürlüklü spektrometre metodu' ile yeniden analiz edildi ve bir kez daha tüm analizlerin sonucu negatif çıktı.
FIFA Medikal Direktörü Jiri Dvorak konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "FIFA, alınan numunelerden çıkan sonuçlardan son derece memnundur. FIFA, bu incelemeleri, son dönemlerde medyada Türk sporundaki doping olayları ile ilgili çıkan haberler üzerine yapmaya karar vermiştir. Ancak çıkan sonuç tamamıyla temizdir ve Türk futbolunda sistematik olarak doping yapıldığına dair hiçbir gösterge yoktur. Buna ilave olarak, Türkiye Futbol Federasyonu'na bu soruşturma sürecindeki işbirliğinden, dürüstlüğünden ve şeffaflığından ötürü teşekkürlerimizi sunarız" dedi.