TÜRGEV'e askeri arazi

TÜRGEV'e askeri arazi

Bilal Erdoğan'ın vakfının adı bu kez askeri arazide çıktı. TÜRGEV bakın hangi araziye talip oldu..

İstanbul 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nın bulunduğu askeri arazinin 130 hektarlık bölümünün Milli Savunma Bakanlığı’na olan tahsisi, TÜRGEV’in üniversite yapması için kaldırıldı. İstanbul Defterdarlığı, arazi için irtifak hakkı bedelini metrekaresi 18 TL olmak üzere 24 milyon TL olarak belirledi. TÜRGEV’in 17 Aralık sürecinde gündeme gelmesi nedeniyle dosya askıya alındı.

TÜRGEV tarafından Maliye Bakanlığı’na söz konusu arazi üzerinde eğitim amaçlı tesisler yapılması amacıyla irtifak talebinde bulunuldu. Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’na, bakanlığa tahsisli olan askeri arazideki tahsisin kaldırılacağına ilişkin bir yazı gönderdi. Milli Savunma Bakanlığı ise yanıtında, askeri araziden geçirilmesi gündemde olan yol projeleri ve TOKİ ile bakanlık arasında başlatılan çalışmaları gerekçe göstererek tahsis kaldırma işlemine olumsuz görüş bildirdi.

 

Yazı İstanbul Defterdarlığı’nda

 

Ancak, Maliye Bakanlığı, olumsuz görüşe karşın tahsisin kaldırılmasına karar verdi. Bakanlığın İstanbul Defterdarlığı’na gönderdiği 10.12.2013 tarih ve 45572 sayılı yazı ile söz konusu arazinin tahsisinin kaldırıldığı bildirildi. Yine edinilen bilgilere göre, yazının çıkmasının ardından TÜRGEV, irtifak hakkı talebini defterdarlığa iletti.

Defterdarlık tarafından gerekli belgeler hazırlandı ve değer takdiri yapıldı. Defterdarlık, TÜRGEV için yıllık irtifak hakkı bedelini metrekaresi 18 TL’den yaklaşık 24 milyon TL olarak belirledi. Ancak son yolsuzluk soruşturmasında TÜRGEV’in adının da geçmesi nedeniyle dosya Maliye Bakanlığı’nın talimatıyla defterdarlıkta beklemeye alındı.

TÜRGEV yetkilileri Cumhuriyet’in konuyla ilgili görüşme talebine karşılık vermedi.

17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk soruşturmasında yapılan teknik takip sonucunda, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın TÜRGEV Başkanı Ahmet Ergün’e, işadamı Ali Ağaoğlu’nun arazisiyle ilgili talimat verdiği ortaya çıkmıştı. Kayıtlarda Erdoğan, Ergün’e “Bu Ağaoğlu’nun bize bağışlayacağı araziyi takip etmemiz gerekiyor, o zaman onu sen yap” dediği iddia ediliyor. 30 Mayıs 2013’te gerçekleşen görüşmede yine iddialara göre Erdoğan, Ergün’e “Altunizade’dekinin tapusunu aldık” diyor, Ergün de “Öyle mi tamam elhamdülillah” diye karşılık veriyordu. Operasyonda gözaltına alınan daha sonra serbest kalan Ağaoğlu ise, bu iddialara karşılık olarak “İmar karşılığında TÜRGEV’e arsa verdiğimi ispatlasınlar mal varlığımı bırakıp, amelelik yaparım” demişti.

 

İrtifak hakkı nedir?

 

İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan haktır. Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını vermiş olur. Bu işlevi ile kiralama ile karıştırılan irtifak hakkının kiralamadan farkları; irtifak hakkının uzun süreli olup, tapuya tescil edilmesi, ön izin verilebilmesi ve irtifak hakkı doğrultusunda projeye dayalı tesis inşa edilebilmesi söz konusu iken, kiralamada gayrimenkul üzerinde sabit tesis yapımı söz konusu değildir. İrtifak hakkı tesisi için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığı’na hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor. İrtifak hakkı bedelinin hesaplanması ise defterdarlıklar tarafından yapılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı