TÜP MİDE AMELİYATIYLA 48 KİLO VERDİ

TÜP MİDE AMELİYATIYLA 48 KİLO VERDİ

ERZURUM'da oturan 34 yaşındaki Burak Yıldız, tüp mide ameliyatı ile 5 ayda 48 kilo verdi. Burak Yıldız, "İyi ki ameliyat olmuşum. Yaşam kalitem arttı" dedi.

ERZURUM'da oturan 34 yaşındaki Burak Yıldız, tüp mide ameliyatı ile 5 ayda 48 kilo verdi. Burak Yıldız, "İyi ki ameliyat olmuşum. Yaşam kalitem arttı" dedi.

Reklam ve danışmanlık şirketi sahibi Burak Yıldız, fazla kiloları nedeniyle nefes darlığı ve tansiyon problemi yaşayınca 5 ay önce Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Tüp mide ameliyatı olmasına karar verilen Yıldız'ın, yaklaşık 4.5 saat süren operasyonla midesinin yüzde 85'i alındı. Ameliyat sonrası hiçbir sağlık sorunu yaşamayan Burak Yıldız, 5 ay içinde 48 kiyo vererek, 154 kilodan 106 kiloya düştü.

Fazla kiloları nedeniyle ciddi sağlık problemleri yaşadığını belirten Burak Yıldız, sosyal yaşamında da kiloları nedeniyle mutsuz olduğunu belirtti. Kendisi gibi kilolu olan ortağı ile gittiği bir yemekte, çocukların kendilerine 'Abi siz daha bir şey yemeyin' dediği an ameliyat olmaya karar verdiğini kaydeden Burak Yıldız, şunları anlattı:

"Kilolarım yüzünden tansiyon ve uyku problemlerim artmaya başladı. Bazen de nefes darlığı çekiyordum. Her tartıya çıkışımda biraz daha artış görüyordum ve en son 154 kilo olmuştum. Ayrıca kronik olarak guatr rahatsızlığım olduğu için kilo vermede güçlük çekiyordum. Bu kilo benim sonum olabilirdi. En son görüştüğüm doktor bana, 'Sen tıbben zaten sakat grubundasın, her an hayati riskin var. Kalp krizi yada beyin kanaması geçirebilirsin. Bu kilodaki riskler ile ameliyattaki riskten daha fazla' dedi. Evet, korktum tabi, ailemde çok korktu. Ameliyattan sonra 48 kilo verdim. İyi ki ameliyat olmuşum yaşam kalitem arttı. Her şeyden önce sağlığıma kavuştum. Sabahları yataktan dinç kalkıyorum, dinlendiğimi hissediyorum. İdeal kilom 79 ama benim hedefim 85 ila 90 arası bir kiloda kalabilmek. Şu anda midemin yüzde 85'i olmadığı için doyma hissi konusunda bir sıkıntı yaşamıyorum. Şimdi görüntüm tamamen değişti, beni görüp tanıyamayanlar bile var."

DOÇ. DR. ALBAYRAK: DÜNYADA EN SIK YAPILAN AMELİYAT

Burak Yıldız'ı ameliyat eden Genel Cerrah Doç. Dr. Yavuz Albayrak obezitenin şeker, yüksek tansiyon, uyku sorunu gibi hastalıklara yol açabilen bir hastalık olduğunu vurguladı. Bir yılda 10 tüp mide ameliyatı yaptığını kaydeden Doç. Dr. Albayrak şunları söyledi:

"Bu ameliyatı olabilmek için ama tabi ki bazı şartlar gerekiyor. Vücut kitle endeksi 40'ın üstünde olan hastalar sporla, diyetle yada medikal tedavi ile zayıflayamıyorlarsa obezite cerrahisi geçirmesi lazım. Eğer başka sağlık problemleri de varsa bu oran 35'in üzerinde olduğu zaman ameliyat şart oluyor. Şu anda dünyada en sık yapılan ameliyat şekli tüp mide ameliyatı. Riskleri de var tabi ki. Önemli olan bir de ameliyattan sonraki sonucu olumlu olarak görebilmek. Komplikasyonsuz bir şekilde ameliyatı gerçekleştirebilmek."

 

Kaynak:Haber Kaynağı