TUNCELİ'DE KARAKOL PROTESTOSUNA MÜDAHALE 3 YARALI

TUNCELİ'DE KARAKOL PROTESTOSUNA MÜDAHALE 3 YARALI

TUNCELİ merkeze bağlı Kırmızıdağ mevkiinde yapımı süren jandarma kalekolunu protesto etmek için bölgeye giden protestocular, tel örgüleri söküp içeriye...

TUNCELİ merkeze bağlı Kırmızıdağ mevkiinde yapımı süren jandarma kalekolunu protesto etmek için bölgeye giden protestocular, tel örgüleri söküp içeriye girmek isteyince jandarma ekipleri gaz bombası ile müdahale etti. Olaylarda gaz kapsülünün isabet ettiği 3 kişiden durumu ağır olan 1'i, askeri helikopterle bölgeden alınarak hastaneye götürüldü.


Tunceli merkeze bağlı Sütlüce Köyü'nde bulunan jandarma karakolu yerine köy yakınlarındaki 2500 rakımlı Kırmızıdağ zirvesine yeni kalekol yapımını, aralarında Tunceli Belediye Başkan Vekili Nurhayat Altun, BDP İl Başkanı Ergin Doğru, HDP İl Başkanı Fatma Kalsen ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 300 kişi protesto etmek için bölgeye gitti. Yaklaşık 2 saatlik yürüyüşün ardından Kırmızdağ'ın zirvesine çıkan protestocular, kalekolun yapıldığı alan yakınlarında jandarmanın çektiği tel örgüler yanında 'Dağlarımızda kalekol değil, coğrafyamızda barış istiyoruz' yazılı pankart açıp, basın açıklaması yaptı.


BDP Tunceli İl Başkanı Ergin Doğru, barış süreci içinde silahların susması için çaba sarf edildiği bir zamanda karakolların yapımına hız verilmesinin çok tezat bir durum olduğunu söyledi. Doğru, şöyle dedi:

"Türkiye şu an barış sürecine kilitlenmiş durumda ama hükümetin gerçekten barış istemi olmuş olsaydı bu dağlara kalekol yapmak istemezdi, barış için çaba gösterirdi. Eğer hükümet barışta samimi olsaydı bu dağlara karakol yapmak istemez ve halkın rahatça, özgürce gezebilmesinin önünü açardı. Ama bunlar barış yerine savaş istiyorlar. Çünkü bunlar kan ile besleniyorlar. Bunların yaşam gerekçesi kandır. İnsanlar öldükçe kendi hükümdarlıklarını sürdürebileceklerine inanıyorlar. Eğer bu coğrafyada bunlar gibi firavunlar, firanlar varsa bu coğrafyanın kahramanları da var. Bu coğrafyanın direnişçileri de var. Biz bu dağları bu firavunlara terk etmeyeceğiz. Sonuna kadar bu dağları da savunacağız. Özgürlüğü de savunacağız, yaşamı da savunacağız, çünkü bu dağlar bizim için yaşam gerekçesidir. Biz Dersim halkı olarak bu kalekollar yıkılıncaya kadar, bu savaş makineleri bu coğrafyayı terk edinceye kadar, biz demokratik eylemlerimizi sürdüreceğiz. Bu karakolların yapımlarından vazgeçilinceye kadar eylemlerimiz devam edecek bu son eylem olmayacak."


YARALI HELİKOPTERLE ALINDI


Basın açıklamalarının ardından protestocular arasında bir grup tel örgütlerle çevrili ve askerlerin önlem aldığı karakol binasının yapıldığı bölgeye girmek istedi. Tel örgüleri sökmek isteyen gruba, jandarma gaz bombaları ile müdahalede bulundu. Protestocularda askerlere taş ve havai fişek attı.


Atılan gaz bombası kapsülünün isabet ettiği 3 kişi yaralandı. Gaz kapsülünün boğazına isabet ettiği bir protestocunun durumu ağır olunca, durum jandarmaya bildirildi. Bölgeye gönderilen askeri helikopterle durumu ağır olan yaralı alındı. Helikoptere yaralı ile birlikte Tunceli Belediye Başkanı Vekili Nurhayat Aytun da bindi. Tunceli Devlet Hastanesi'ne götürülen yaralının yapılan müdahalesinin ardından durumunun iyi olduğu ve hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı