TÜM ANKETLERE GÖRE SON DURUM

TÜM ANKETLERE GÖRE SON DURUM

Bir anlamda barajı aşamayacağı neredeyse kesin olan Vatan Partisi, Dsp, Anadolu Partisi,Saadet ve BBP gibi partilerin toplam % 3 civarında alacakları toplam oyun büyük bir bölümü AKP'ye yazılacak

Türkiye 32 gün kalan Haziran 2015 seçimleri kadar kritik sonuçları olabilecek bir seçim yaşamadı. 13 Yıldır iktidar olan AKP'nin sürekli ayrıştırma ve toplumu çeşitli etiketler ile kamplara ayırma politikası yüzünden gerilen vatandaşlar, keskin birer bıçak gibi sandığı bekliyorlar.

AKP BİR HAYLİ OY KAYBETTİ AMA

Ülke çoğunluğunun büyük bir bölümü AKP iktidarından kurtulmak istiyor olsa da sandığa yansıyan tercihler, muhalefetin AKP karşısında hala ezici bir çoğunluk ile TBMM'de temsil edileceği ihtimali görünmüyor. Bunun nedeni AKP'nin karşısında olan partilerin toplumun sandık tercihini paylaşmaları sonucundan kaynaklanıyor.

BARAJI AŞAMAYACAK OLAN PARTİLER BİR ANLAMDA AKP İÇİN SEÇİM ÇALIŞMASI YAPIYORLAR

Yürürlükte olan seçim yasasına göre birinci çıkan parti Meclise giremeyen partilerin aldıkları oyun büyük bir bölümünü haksız bir biçimde almış oluyor. İşbu yüzden AKP yapılan tüm anketlerde hala 1. parti olarak iktidara en yakın aday durumunda. Bir anlamda barajı aşamayacağı neredeyse kesin olan Vatan Partisi, Dsp, Anadolu Partisi,Saadet ve BBP gibi partilerin toplam % 3 civarında alacakları toplam oyun büyük bir bölümü AKP'ye yazılacak. Buna tüm anketlerde baraj sorunu yok gibi görünen HDP'nin eklenme ihtimalide yok değil.

HİLE HURDA HARİÇ TAHMİNLERE GÖRE AKP'NİN İŞİ ÇOK ZOR

Belki eskisi kadar güçlü bir iktidara sahip olamayacak AKP ama Cumhurbaşkanı desteği ile eskisine yakın bir gücü yine elinde bulunduracak sonucu çıkıyor bu anketlere göre. Tüm bu tahminler ise seçimin hilesiz hurdasız sonuçlanacağı varsayımına dayanıyor. Anket şirketleride önceki seçimlerde olduğu gibi birbirine yakın sonuçlar açıklayamıyorlar. Cumhuriyet anket şirketlerinin şu ana kadar yayınladıkları çalışmalarını yorumsuz olarak okurlarına duyurdu. Aynı çalışmayı bizde naklediyoruz.

 

anket-002.jpg

1- Türkiye'nin beklediği seçimlere 32 gün kala anket şirketleri de seçmenin yönelimlerini değerlendirmeye devam ediyor. Mart ayından bu yana birçok anket yapıldı ve AKP oyları düşmeye devam ederken, MHP ve HDP oylarını artırdı. CHP'nin oyları ise ilk çıkışına nazaran şu anda stabil seyrediyor.

2-111.jpg

2-CHP'nin seçim kampanyası önceki seçimin aksine yolsuzluk üzerine değil halkın istekleri doğrultusunda ilerliyor. CHP Liderinin kendi masasındaki anket AKP ile 3 puan fark olduğunu gösteriyordu.

3-083.jpg

3-“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulan KONDA anketi” iddiasıyla bazı internet sitelerinde dolaşıma sokulmuştu. Haberlere göre Erdoğan bu anket sonrası sinirlerine hakim olamamıştı. Çıkan haberler sonrasında KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır’dan yalanlama geldi.

4-047.jpg

4-Genar'ın Mart anketi

5-032.jpg

5-Gezici'nin nisan ayı anketi

6-023.jpg

6-Sonar Mart Ayı anketi

7-018.jpg

7-Sonar'ın Nisa ayı anketi...

8-012.jpg

8-MAK'ın Nisan ayı anketi

9-012.jpg

9-Yurt dışında yapılan ankete göre de AKP önde gösterilirken HDP'nin aldığı oy oranı dikkat çekmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı