TUBİTAK'I YALANLAYAN ŞOK RAPOR

TUBİTAK'I YALANLAYAN ŞOK RAPOR

Başbakan Erdoğan ile oğlu arasında geçtiği iddia edilen sıfırlama görüşmesi, uluslararası ses analistleri tarafından incelendi.

Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasından geçtiği iddia edilen ‘sıfırlama’ konuşması, uluslararası davalardan ses analizleri yapan Londra merkezli şirket tarafından incelendi. Sonuç raporunda seslerin gerçek olduğu belirtildi.

TÜBİTAK’ın, “montaj” raporu ile gündeme gelen, Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen meşhur sıfırlama görüşmesi, uluslararası ses analistleri tarafından incelendi. Londra merkezli uzmanlar, analiz sonucunda bir rapor hazırladı. Raporda, seslerin gerçek olduğu, kaydın birden fazla gün içinde yapılan görüşmelerin birleştirilmesi ile oluşturulduğu kaydedildi.

“TARTIŞMAYI” SIFIRLADILAR

Londra merkezli ve uluslararası davalarda ses analizleri yapan Ses Adli Hizmetleri şirketi tarafından hazırlanan analiz raporunda, söz konusu sıfırlama kasetinde yer alan seslerin gerçek olduğu vurgulandı. Söz konusu rapor, Demokrasi Denetçileri Derneği’nin talebi üzerine hazırlandı.

Çeşitli görüş ve mesleklerdeki bir grup vatandaşın kurduğu dernek, 30 Mart yerel seçimlerinden önce, ses kayıtlarının montaj olup olmadığı yönündeki tartışmaları son vermek için, yurtdışında ses analizi yapan şirketleri araştırdı. Yurtdışındaki kamu kurumlarından şirket ismi talep edildi. Yazışmalar sonucunda, Londra merkezli bir Ses Adli Hizmetleri şirketinin ismi ön plana çıktı.

“TARTIŞMALARA SON VERMEK”

Hüseyin Özay’ın haberinde derneğin kurucu üyelerinden avukat İbrahim Yayla, analiz raporuyla ilgili olarak Taraf’a yaptığı açıklamada, dernek olarak tüm siyasi partilere eşit mesafede olduklarını belirterek, sıfırlama kasedinin analiz işleminin de tamamen tartışmalara son vermek amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Yayla, ses kayıt analizi ile ilgili süreci şöyle anlattı:

“Şirketin belirlenmesinin ardından, meşhur sıfırlama kaydı ile bir de Alo Fatih görüşmelerinin birisini şirkete internet üzerinden gönderdik. Ve, kayıtta yer alan kişilerin Başbakan ve oğlu olduğuna yönelik herhangi bir bilgiye yer vermedik. Sadece, seslerin analiz edilmesini istedi. Raporu, ses analizi konusunda 27-28 yıllık tecrübesi olan Elaine Guerra ile Paul Baker isimli iki müfettiş analiz etti. Analiz raporu, bize 30 Mart yerel seçimlerinden birkaç gün önce geldi. Seçimlere gölge düşürmemek için raporu o dönemde açıklamadık. Raporun hazırlanmasının ardından şirkete belirli bir miktar ücret ödedik.”

"KARIŞTIRMA VE DÜZELTME YOK”

Analiz raporunda, iddia edildiği gibi, meşhur sıfırlama kaydının profesyonel bir ekip tarafından hazırlanmadığı belirtildi. Kaydın girişinde yer alan müziklerin yerleştirilmesinden yola çıkılarak yapılan değerlendirmede, kayıtların tamamen amatörce hazırlandığı kaydedildi. Yine ses kadında bir düzeltme veya karıştırmanın yapılmadığı vurgulandı. Aynı raporda, “montaj” olarak ifade edilen, düzeltme ve karıştırma gibi işlemlerin, çok düşük bir olasılık olduğu kaydedildi. Raporda, birleştirme işleminin yapıldığı belirtilerek, aynı gün aynı konuda yapılan görüşmelerin belirli kısımlarının tek bir ses kaydında birleştirildiği vurgulandı. Raporda özetle şu değerlendirmelere yer verildi:

“İş bu analizin sonuçları iki işaretli noktanın düzenlemeler olduğu veya tekil kayıtlı kısımların üzerinde oynandığına dair (ses dosyaları) aşırı derece düşük olasılık göstermektedir. Ses dosyasını kendi bütünlüğü içerisinde, incelemenin ardından kanımca, bir kişinin bu ses dosyalarını tanıtım amaçları çerçevesinde sıralı bir hale bir araya getirmiştir. Kısımların (ses dosyaları) ve sunulan materyalin analizi gerçekleştirmenin ardından bu sunumun ses profesyoneli biri tarafından hazırlanmadığını daha ziyade ses dosyaları hobisi olan biri tarafından hazırlandığını görüyorum. Bundan dolayı benim fikrim konuşanların kendilerinin gerçek tekil ses kayıtlarının (ses dosyaları) kendi içlerinde hiçbir karıştırma veya düzeltme göstermediği yönündedir.”

MUSTAFA ALTIOKLAR NE DEMİŞTİ

Konuya ilişkin ünlü film yönetmeni ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim üyesi Mustafa Altıoklar, bir makale yayınladı. Altıoklar, sözkonusu kayıtların "montajlanmış" iddialarına karşı, bilimsel ayrıntılara girdiği makalesinde tüm gerçekleri göz önüne seriyor. İşte Yazarımız Mustafa Altıoklar'ın sitemizde Mart Ayında yayınlanan bilimsel makalesi

ilgili-haber-kopru-fontu-060.jpg

 

Kaynak:Haber Kaynağı