TUBİTAK'a Bilim Kulüplerinden Tepki

TUBİTAK'a Bilim Kulüplerinden Tepki

Bilim kulüplerinden evrim sansürüne tepki geldi

Bilim kulüplerinden evrim sansürüne tepki
 
TÜBİTAK’ın geçtiğimiz günlerde evrim kuramı ile ilgili kitapları satış listesinden kaldırması, akademisyenlerin ve öğrencilerin tepkisine sebep oldu. Çeşitli üniversitelerden bilim kulüpleri konuyla ilgili ortak bir açıklama yaptı.
17 Ocak 2013 Perşembe 
 
 
 
İSTANBUL- TÜBİTAK’ın geçtiğimiz günlerde evrim kuramı ile ilgili kitapları satış listesinden çıkarması, akademisyenlerin ve öğrencilerin tepkisine sebep oldu. Çeşitli üniversitelerden bilim kulüpleri konuyla ilgili ortak bir açıklama yaparak TÜBİTAK'a tepki gösterdi.
 
BİLİM KULÜPLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA
 
Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden bilim kulüplerinin ortak hazırladıkları açıklamada TÜBİTAK’ın bilim politikası eleştirildi. Uzun süredir kamuoyunda tartışmalar yaratan kurum son olarak popüler bilim kitaplarının basım ve satış listesinden evrim kitaplarının neredeyse tamamını çıkartarak gündeme geldi. 
 
TÜBİTAK yönetimi tarafından yapılan açıklamada kurumun evrim teorisi ile ilgili kitapları sansürlediği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı söylenmiş, "Bu konuyla ilgili olarak ne Bilim Kurulumuzda ne de Yayın Danışma ve Değerlendirme Kurulumuzda herhangi bir karar alınmadığı gibi gündem dahi olmamıştır. Bilakis TÜBİTAK, dünyadaki tüm bilimsel araştırmaları ve gelişmeleri yakından takip etmekte, bu yayınları gerek akademik gerekse de popüler bilim kitapları olarak yayımlamayı sürdürmektedir" denilmişti. TÜBİTAK yönetiminin açıklamasında "Konu tamamen yayın hakkı sözleşmelerinin yenilenmesi süreçleri ve teklif haklarıyla ilgili olup, evrim teorisi yayınlarının kaldırmasıyla ilgili değildir. Kaldı ki evrim teorisi konusunda halihazırda hem yayında hem de baskı programında kitaplarımız bulunmaktadır" denilmişti.
 
Gündeme dair TÜBİTAK tarafından yapılan açıklamanın samimiyetini sorgulayan bilim kulüpleri, TÜBİTAK’ın bu konudaki yaklaşımının yanında genel bilim politikalarına ilişkin de eleştirilerini sundular.
 
Açıklama ile sürecin takipçisi olacağını duyuran bilim kulüpleri, açıklamaya destek vermek isteyen bilim kulüplerine de çağrıda bulundu. Açıklamaya destek olmak isteyen kulüpler [email protected] adresine mail atarak destek olabilecek.
 
TÜBİTAK BİLİMİ TERK EDİYOR, BİZ BİLİMİN YOLUNDAYIZ
 
Bilim kulüplerinin "TÜBİTAK bilimi terk ediyor, biz bilimin yolundayız" başlığındaki açıklaması şöyle:
 
Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları’nın, evrim bilimini konu eden kitaplardan biri hariç tüm kitapların basım ve satışını durdurduğu gündeme geldi. Bilimin toplumsallaşmasının en önemli araçlarından biri popüler bilim kitaplarıyken, TÜBİTAK’ın uzun süredir uyguladığı yayın politikasıyla popüler bilim kitaplığı genişletilmiyor ve baskısı biten kitaplar yayından kaldırılıyor. Kurumun popüler bilim kitaplığındaki on adet evrim kitabı yayından kalkmış durumdayken, şu an yalnızca bir evrim kitabı satış halinde bulunuyor. TÜBİTAK’ın evrim alanındaki değerli eserlerin yayından kalkmasını engellemek için çeşitli önlemler almamasını basit bir yayıncılık politikası olarak değil, ülkenin içinden geçtiği karanlık sürecin bir sonucu olarak değerlendiriyoruz.
 
Açıklamada evrime yönelik sansür hakkında şöyle denildi: Evrim biliminin ilk ve orta öğretim müfredatından çıkartılması ve evrimi anlatan öğretmenlerin çeşitli soruşturmalara tabi tutulması gibi uygulamalarla evrim karşıtlığının devletin resmi politikası haline getirildiğini gördük. Siyasi iktidar hız kesmedi ve özerk olması gereken kurumlar olan TÜBİTAK ve TÜBA kanun hükmünde kararnameler ile doğrudan siyasal iktidara bağlandı. Bu kurumlar işgal edildi, büyük tasfiye ve dönüşüm süreçleri yaşadı. 2009 yılında, TÜBİTAK’ın aylık popüler yayını “Bilim ve Teknik” dergisinin Darwin’in 200. yaşı sebebiyle hazırladığı kapak dosyasının değiştirilmesi ve derginin genel yayın yönetmeninin görevine son verilmesi ya da TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak’ın “Evrim teorisine inanan var, inanmayan var” şeklindeki akıl dışı açıklaması aynı gericileşmenin sonuçları olarak görülmelidir. TÜBİTAK’ın temel bilimlere aktardığı kaynakları hızla azaltırken, bunları doğrudan sermayeye hizmet eden çalışmalara aktarması, yani bilim alanının piyasalaştırılması, yine aynı sürecin sonucudur. Bu gibi örnekler, bilim ve akademideki gericileşmenin yalnızca bir bölümüdür. Süreklileşmiş bu saldırıların yanında, akademiyi ve bilimi daha da muhafazakârlaştırıp piyasaya açacak yeni YÖK yasası gibi köklü saldırılar da önümüzdeki süreçte karşımızda duruyor.
 
İnsanlığın bilim bilgisinin korunması, çoğaltılması ve halka ulaştırılması süreçlerinin sorumluluğu artık siyasal iktidar tarafından işgal edilmiş bu kurumlarda değil bizdedir. TÜBİTAK bilimin yolundan dönse de, bilimden ve aydınlanmadan yana üniversite öğrencileri olarak biz bilimi anlatmaya devam edeceğiz.
 
Kurumları kararnameleriyle, atamalarıyla teslim alabilirler; fakat bilim ve aydınlanma düşüncesini, düşünen ve aydınlatan insanları teslim alamazlar. Daha önceki iktidar sahiplerinin dünyanın döndüğü gerçeğini teslim alamadıkları gibi…
 
Üstlendiğimiz tarihsel sorumluluk ışığında, TÜBİTAK’ın tartışılan ve samimiyetinden şüphe duyduğumuz yayın politikasının da takipçisi olacağımızı ve evrim bilimi bilgisinin halka ulaşması için çalışmaya devam edeceğimizi ilan ediyoruz.
 
Madem karanlık bir dönem, o halde aydınlatalım!'
 
Açıklamaya şu ana kadar imza veren kulüpler şunlar:
Ankara Üniversitesi Evrim Çalışkanları Topluluğu
Ankara Üniversitesi DTCF Bilim ve Sanat Topluluğu
Hacettepe Üniversitesi Kitap Topluluğu / Evrim Atölyesi
Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Topluluğu
Hacettepe Bilim, Kültür ve Sanat Topluluğu
ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu
ODTÜ Evrim Ağacı (BİYOGEN alt grubu
İstanbul Üniversitesi Bilimsel ve Sosyal Araştırmalar Kulübü / Evrim Atölyesi
İTÜ Sosyal Araştırmalar Kulübü / Evrim Atölyesi
İstanbul Kültür Üniversitesi Bilimsel Düşünce Kulübü
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi EBAT Evrim Araştırmaları Grubu
Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Kulübü
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bilim ve Düşünce Topluluğu
İTÜ Astronomi Kulübü