TÜBİTAK RAPORUNDA NE VAR?

TÜBİTAK RAPORUNDA NE VAR?

Erdoğan hakkındaki TÜBİTAK raporu gizleniyor

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın TÜBİTAK tarafından Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarının “montaj olduğuna” dair verilen raporun kamuoyuna açıklanmasına ilişkin talebine yanıt geldi. Buna göre talep “Soruşturma ya da kovuşturmayı tehlikeye dönüştürmesi, yargılama görevinin gereğince yerine getirilmesini engellemesi, hakkında dava açılmış bir kişinin adil yargılanma hakkını ihlal edecek nitelikte olması” iddialarıyla reddedildi.

“KADRO DEĞİŞİKLİĞİNDEN SONRA RAPOR ALINDI”

Kart talebin reddedilmesi üzerine Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanlığı’na yaptığı başvuruda: “Bu ses kayıtlarının gerçeğe uygun olduğu, her hangi bir montajın olmadığına dair uluslararası kuruluşlardan alınan raporlar vardır. Hal böyle olmasına rağmen; TÜBİTAK bünyesinde kadro değişiklikleri yapıldıktan ve aradan 6 ay geçtikten sonra, ses kayıtlarının ‘hece hece montaj’ olduğuna dair, TÜBİTAK’tan rapor alınmış olması, başlı başına soru işaretlerini beraberinde getirmiştir. Bu raporun tüm bulgularıyla birlikte kamuoyunun bilgisine sunulması gerekir. Bir ülkenin Başbakanı hakkında ‘aşama ve ciddiyet kazanmış’ olan iddiaların tahkiki zorunludur. Bu iddiaların, ilgili idari ve adli mercilerde tartışılması gerekir. Bu tartışmaların sağlıklı ve verimli bir şekilde yapılabilmesi için, iddialarla ilgili bulgular hakkında kamuoyu bilgilendirilmelidir. Suçlamaya konu olan bulgular, suçlamayla ilgili olarak Başbakan tarafından yapılan savunmalar ve nihayet bu iddiaların ‘Uzman Kurum’lar’ tarafından tartışılıp, değerlendirilmesi; demokrasinin ve şeffaf bir toplum olmanın gereğidir” ifadelerine yer verildi.

“3. DÜNYA ÜLKESİNDE OLUR”

İhtilafa ve talebe konu olan raporun, kamuoyunun bilgisine sunulmasında “üstün kamu yararı” olduğu belirtilen başvuruda “Kaldı ki, raporun kamuoyuyla paylaşılması, Başbakan’ın da yararınadır. Böylece, yukarıda ifade edildiği gibi, Başbakan’a yönelik olarak dile getirilen haksız eleştiri ve yorumlar da son bulacaktır. Başbakan, hukukunu koruyacak ve hakkını arayacaktır. Başbakan’ın bu anlamda yeterince gücü vardır” denildi.

Başbakan’ın; kendisini akladığı iddia edilen bir raporu kamuoyundan gizlemesinin ancak “3. Dünya ülkelerinde görülebilecek dramatik ve antidemokratik” bir uygulama olduğu belirtilen başvuruda “Bu değerlendirmelerimiz ışığında itirazımızın kabulüyle, bilgi ve belgeye erişimin sağlanmasına karar verilmesini saygıyla talep ederim” denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı