TSK'nın Irak ve Suriye'ye saldırısına ABD'den kritik açıklama

TSK'nın Irak ve Suriye'ye saldırısına ABD'den kritik açıklama

TSK'nın PKK'nın Suriye ve Irak uzantılarına ait hedeflere düzenlediği saldırı sonrası ABD Dışişlerinden kritik bir açıklama geldi.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin Kuzeyi ve Kuzey Irak'a yönelik operasyonlarına ilişkin açıklama yapıldı. ABD Dışişleri'nden yapılan açıklama şöyle:

"Suriye'nin Kuzeyi ve Kuzey Irak'a yönelik Türkiye'nin hava saldırılarından dolayı derin endişe duyuyoruz.Saldırılar koalisyon tarafından onaylanmadı. Endişelerimizi Türk hükümetine ilettik."

HAREKAT BBC'DE BÖYLE YER ALMIŞTI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak'ın Şengal (Sincar) ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı bölgelerine düzenlediği hava harekâtında 70 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.
TSK'nın yaptığı açıklamada, Türkiye'nin "uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları" kapsamında "PKK'ya ait terör yuvalarının" hedef alınarak tam isabet vurulduğu belirtildi.

LOJİSTİK TESİSLER VURULDU

Açıklamada ayrıca, "Çeşitli kaynaklardan; hava harekâtı sonrasında BTÖ'ye (bölücü terör örgütü) ait barınma alanları, mühimmat depoları ve kritik muhabere tesislerinin imha edildiği, örgüte ağır kayıplar verdirildiği Irak kuzeyi/Sincar Dağı bölgesinde 40, Suriye kuzeydoğusu/Karaçok'ta ise 30 civarında BTÖ mensubunun etkisiz hale getirildiği; terör örgütü mensuplarının morallerinin son derece bozuk olduğu bilgisi alınmıştır" ifadeleri yer aldı.

18 KİŞİ ÖLDÜRÜRLDÜ

Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, yaptığı açıklamada bölgedeki hava saldırılarında Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) askeri kanadı Halk Koruma Birlikleri (YPG) üyesi 18 kişinin öldüğünü bildirmişti.
Gözlemevi, ölenlerin YPG'nin savaşçıları ve medya yetkilileri olduğunu duyurmuştu.
Gözlemevi: YPG mevzilerine 'eş zamanlı onlarca hava saldırısı'
Türkiye'nin Haseke bölgesindeki YPG mevzilerine "eş zamanlı onlarca hava saldırısı" düzenlediğini belirten Gözlemevi, bir basın merkezinin de operasyonda vurulduğunu kaydetti.

İLK HAVA SALDIRISI

Gözlemevi'nin direktörü Rami Abdurrahman, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, Mart ayında Fırat Kalkanı Harekâtı'nın sona ermesinden bu yana Türkiye'nin Suriye'de ilk kez hava saldırıları düzenlediğini söyledi.
Suriye'de PKK çizgisindeki PYD'nin askeri kanadı olan YPG daha önce Türk savaş uçaklarının Derik kenti yakınlarındaki komutanlığına düzenlediği hava saldırılarında bazı savaşçılarının öldüğünü açıklamıştı.

İKYB; PKK BÖLGEYE ZARAR VERİYOR

IKBY: PKK'nın Sincar'daki varlığı bölge halkı için sorun yaratıyor
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ise, yaptığı yazılı bir açıklamada, Türkiye'nin düzenlediği hava operasyonunun bölgede ağır hasara yol açtığını ve bunun "kabul edilemez" olduğunu söyledi.
Açıklamada, "Bu bombardımana, Sincar'daki PKK varlığı neden olmuştur ve PKK'nın bu bölgedeki varlığı hem Kürdistan bölgesinin halkı hem de IKBY için sorun yaratmaktadır" denildi.
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Korgeneral Cabbar Yaver de Türkiye'nin hava saldırıları ile ilgili olarak "Beşi peşmerge, biri asayişten 6 kişi şehit oldu" dedi.

PKK İLE İŞBİRLİĞİ YAPANLAR

AFP'nin haberinde, Yaver ve diğer Kürt yetkililerin TSK'nın PKK ile işbirliği yapan Ezidi bir milis grubu hedef aldığını söyledikleri belirtildi.
IKBY Başkanı Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw televizyonu da internet sitesindeki haberde 7 peşmergenin de yaralandığını, yaralıların Duhok'taki hastanelere kaldırıldığını bildirdi.


100x50.pngtwitter-100x-50-001.jpg

İlgili Haberler