TSK'DA RAHATSIZLIK ; ÇEKİNCELERİMİZİ BİLDİRDİK... !

TSK'DA RAHATSIZLIK ; ÇEKİNCELERİMİZİ BİLDİRDİK... !

Darbe ardından acele karar verilerek uygulanan ve TSK'nın yapısında radikal değişiklikler yapılan OHAL kararlarından komuta kademesinin rahatsız olduğu ortaya çıktı.

Başarısız darbe ardından ilan edilen OHAL kararları ile TSK bünyesinde yapılan köklü değişikliklerin komuta kademesinde rahatsızlık yarattığı ortaya çıktı. Acele ile alınan kararlar üzerine Genelkurmay Başkanlığının bir rapor üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, rahatsızlık TBMM Savunma Komisyonu üyelerinin Hulisi Akar'ı ziyareti sonrası edindiği bilgilerle ortaya çıktı. İşte o haberin ayrıntıları.

GERİ ADIM GELİYOR

Hükümet, KHK ile TSK’de yaptığı değişiklikte geri adım atıyor. Kuvvet komutanlıkları idari yönden bakanlığa, harekât, planlama ve istihbarat yönünden Genelkurmay’a bağlanacak.

ASKERİ KARAR VE KOMUTA YENİDEN GENELKURMAY'A BAĞLANACAK

AKP hükümeti, eleştiri ve tartışmalar üzerine kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığı’na bağlayan kanun hükmünde kararnamede (KHK) değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Milli Savunma Bakan Fikri Işık, kuvvet komutanlıklarının harekat-planlama ve istihbarat yönünden Genelkurmay Başkanlığı’na, personel ve lojistik yönünden ise Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasına ilişkin bir çalışma yaptıklarını söyledi.

s-a6343d0c414572745c0c62e2a52059cf5a44c4c6.jpg

TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri, önceki gün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ı ayrı ayrı ziyaret etti. Edinilen bilgiye göre, her iki görüşmede de muhalefet milletvekilleri TSK’nın yapısını değiştiren son KHK ile ilgili eleştirilerde bulundu.

Bakan Işık, bazı ülkelerden örnekler vererek dünyanın her yerinde eline silah verilen gücün sivil denetim altında olduğunu söyledi. Bunun üzerine CHP’li üyeler, “Örnek verdiğiniz ülkelerin hiçbirinde darbe olmuyor.

106701.jpg

Çünkü hukuk devleti ve demokrasi açısından güçlüler” görüşünü dile getirdi. Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na bağlanmasını eleştiren muhalefet vekilleri, “Terörle mücadele sırasında görev yapan birliklerin yanında sıhhıye birliğinin olması gerekiyor.

Bunun için GATA’da özel eğitim veriliyor. Askeri liselerin kapatılması da doğru değil” görüşünü dile getirdi.

CHP’li üyeler, KHK ile kuvvet komutanlıklarının bakanlığa bağlanması, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın kuvvet komutanlıklarının altındaki askerlere doğrudan emir verebilmesine ilişkin getirilen düzenlemeleri de eleştirdi.

Bazı üyeler, “Ordunun komuta bütünlüğünün ortadan kaldırılması doğru değil. Öyle bir gün olur ki Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakan farklı düşünceden olabilir. Hiçbir askeri bilgisi olmayan Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın doğrudan emir vermesi çok vahim sonuçlar doğurur” dedi.

Bakan Işık, bir hata varsa düzeltileceğini, bir çalışma yaptıklarını ve Meclis’e getireceklerini söyledi. Işık, kuvvet komutanlıklarının harekat-planlama ve istihbarat yönünden Genelkurmay’a, personel ve lojistik yönünden de bakanlığa bağlanması üzerinde çalışıldığını belirtti.

fikri-isik-640x360.jpg

BİZİM DIŞIMIZDA

Bir CHP’li üyenin, “Bu şekilde orduya nasıl komuta edeceksiniz. Adeta birliksiz bir komutan gibisiniz” demesi üzerine Akar, “Bizim dışımızda siyasi otoritenin kararı. Biz saygıyla karşılaşırız. Bir çalışma yapıyoruz, hükümete bir rapor sunacağız. Ortak yol bulunabilir. Çekincelerimizi söyleyeceğiz. Zaten siyaset kurumu bizi anlayışla karşılıyor” dedi.

BEYİN YERİNE ÇİP

Akar, darbeci askerlerle ilgili olarak da “Bunların beyinlerinin yerine çip yerleştirilmiş. Uzaktan kumandayla yönlendirilen, milletin iradesini başka yere veren TSK’ya sızmış, ama TSK’yı temsil etmeyen kişiler bunlar” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı