TSK AÇIKLAMASINDA ORGENERAL AKIN ÖZTÜRK ŞOKU

TSK AÇIKLAMASINDA ORGENERAL AKIN ÖZTÜRK ŞOKU

Başarısız darbenin üzerinden günler geçti ancak hala insanların kafasını karıştıran bir çok nokta var. Darbenin 1 numaralı şüphelisi olarak gösterilen ve medyaya darp edilmiş fotoğrafları servis edilen Eski hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk...

15 Temmuz günü gerçekleşen başarısız darbe girişiminin ardından, Hava Kuvvetleri eski Başkanı ve halen YAŞ üyesi olan Orgeneral Akın Öztürk “darbenin lideri” olarak ilan edilmiş ve tutuklanmıştı. Medyaya gözaltında darpedilmiş fotoğrafları servis edilen Akın Öztürk için çok ilginç ayrıntılar olduğu ortaya çıktı. 

ÖNCE "AKLANIYOR" SANILDI

Ancak Genelkurmay Başkanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, Akın Öztürk’ün darbe günü bizzat Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal tarafından aranıp, darbenin merkez üssü niteliğindeki Akıncılar üssüne gitmesinin istendiğinin bildirilmesi, kafaları karıştırdı. 

1 NUMARALI DARBECİ OLARAK LANSE EDİLDİ

TSK'dan yapılan açıklamada yer alan Akın Öztürk detayı akıllara darbe girişiminin bir numarası olan gösterilen Akın Öztürk için "aklanıyor mu?" sorusunu akıllara getirmişti. Sözcü'den Zeynep Gürcanlı konuyu, Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi'ne sordu. Askeri kaynakların bu konudaki yorumları şöyle:

“AÇIKLAMAYA HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI ORG ÜNAL’IN AKIN ÖZTÜRK’Ü ARADIĞI KOYULDU ÇÜNKÜ…”

Askeri kaynaklar, 15 Temmuz Cuma günü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve buna bağlı olarak Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın verdiği Türk Hava Kuvvetleri’ndeki tüm uçuşların durdurulması emirlerine rağmen, bazı üslerde uçuşlar yapıldığının belirlendiğine dikkat çektiler.

Bunun engellenmesi için İstanbul’da olan Hava Kuvvetleri Komutanı’nın hareketlilik olan üslere en yakın komutanları arayarak, üslere gitmelerini isteğini kaydeden kaynaklar, “darbe günü tüm bunlar yaşanırken, emirlere itaat edilmediği belirlenirken, Orgeneral Ünal’ın kimin darbeci olduğunu, kimin olmadığını bilmesi mümkün değildi. Üslere en yakın komutanlar belirlendi, onlar arandı” bilgisini verdiler.

"GERÇEĞİ AÇIKLADIK"

Akın Öztürk’ün verdiği ilk ifadede Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ünal’ın kendisini aradığını zaten açıklamış olduğunu, mahkemede de bunun araştırılacağını ve telefon kayıtlarından zaten bu konuşmanın gerçekleştiğinin görüleceğini kaydeden askeri kaynaklar, “mahkeme sırasında zaten gerçekler ortaya çıkacaktı. Açıklamada yer alan ifadeler, Akın Öztürk’ün aklanıp aklanmaması anlamına gelmemektedir. TSK, gerçekleri açıklıyor. TSK, savcı ya da hakim değildir. Akın Öztürk’ün aklanıp aklanmaması mahkemelerin görevidir” dedi.

"SADECE AKIN ÖZTÜRK ARANMADI"

Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Ünal’ın o saatlerde, sadece Akın Öztürk’ü değil, hareketlenme yaşanan havaalanların yakınlarda bulunan pek çok komutanı aradığına dikkat çeken askeri kaynaklar, bunlar arasında Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı’nın, Eskişehir’deki komutanın ve diğer pek çok komutanın bulunduğunu kaydettiler.

"24 TEMMUZ’A KADAR İZMİR’DE KALACAĞINI BİLDİRMİŞTİ. NEDEN DÖNDÜ BİLMİYORUZ"

Askeri kaynaklar, Öztürk’ün tüm generallerin yaptığı gibi, Genelkurmay’a nerede olacağını bildirdiğine, daha önce yaptığı bildirimde 24 Temmuz tarihine kadar İzmir’de kampta kalacağını ilettiğine, ancak darbe günü ani bir kararla Ankara’ya döndüğüne dikkat çektiler.

Öztürk’ün Ankara’ya döndüğünde ise, evine gitmek yerine, Akıncılar üs bölgesinde damadının yaşadığı lojmana gitmeyi tercih ettiğine dikkat çeken askeri kaynaklar, “Öztürk’ün ani bir kararla neden o gün Ankara’ya döndüğü konusunda bilgi sahibi değiliz” ifadesini kullandılar.

Kaynak:Haber Kaynağı