TSE’den yemek fabrikaları, lokanta, pastane ve marketlere ''Helal Hizmet Belgesi''

TSE’den yemek fabrikaları, lokanta, pastane ve marketlere ''Helal Hizmet Belgesi''

Dinin piyasalaştırılmasının somut örneklerinden biri olan “helal gıda”da sertifika savaşı devam ededursun, TSE yemek fabrikaları, lokantalar, kafeteryalar, pastaneler, marketler için ''Helal Hizmet Belgesi'' vermeye başladı.

Dinin piyasalaştırılmasının somut örneklerinden biri olan “helal gıda”da sertifika savaşı devam ededursun, TSE yemek fabrikaları, lokantalar, kafeteryalar, pastaneler, marketler için ''Helal Hizmet Belgesi'' vermeye başladı.
 

Son verilere göre, 2,1 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşan "helal gıda pazarı" giderek genişliyor. Bu pazardan daha fazla pay almak isteyen Türk firmalarının "Helal Gıda Sertifikası"na olan talebi de artarken, Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) sertifikasyonun içeriğini genişlettiği öğrenildi. Bu bağlamda TSE, 4 Temmuz 2011 tarihi itibarıyla başladığı Helal Gıda Belgelendirmesi kapsamına Helal Hizmet Belgelendirmesi'ni de ekledi.
 

TSE’nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Diyanet İşleri Başkanlığı ile geliştirilen yakın işbirliği çerçevesinde Helal Hizmet Belgelendirmesi’nin verileceği açıklandı. Duyuruda şöyle denildi:

“Gıda mamulleri hazırlayan, satışa sunan ve/veya servis eden hizmet yerlerinin Helal Şartlara uygunluğunun değerlendirileceği Helal Hizmet Belgelendirme sisteminde;
- Yemek Fabrikaları / Toplu Yemek Mutfağı
- Lokantalar
- Kafeteryalar
- Pastaneler
- Hızlı Yemek Servisi Yapan Yerler
- Marketler hizmetleri belgelendirilebilmektedir. “
 

AA’nın haberine göre, Helal Hizmet Belgelendirmesi ile gıda mamulleri hazırlayan, satışa sunan veya servis eden hizmet yerlerinin ''Helal Şartlar''a uygunluğu değerlendirilecek. Bu kapsamda yemek fabrikaları, toplu yemek mutfakları, lokantalar, kafeteryalar, pastaneler, hızlı yemek servisi yapan yerler ve marketler Helal Hizmet Belgesi almak için TSE'ye başvuru yapabilecek.
 

İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı İslam Ülkeleri Metroloji ve Standardizasyon Enstitüsü (SMIIC) standartları çerçevesinde yapılacak Helal Hizmet Belgelendirmesi sonucunda hizmet yerlerine Helal Uygunluk Belgesi verilecek.
 

Komisyonda Diyanet’ten de bir kişi yer alacak
Helal Belgelendirme işlemleri TSE inceleme heyeti tarafından gerçekleştirilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından görevlendirilen bir kişinin bulunacağı toplam 5 uzmandan oluşan Helal Belgelendirme Komisyonu inceleme heyetinin raporlarını karara bağlayacak.
 

Helal şartları faaliyetlerinde uzlaşılamayan konular ilahiyat ve gıda bilimi alanında akademik kariyer sahibi uzmanlardan kurulan Helal Belgelendirme Akademik İstişare Komitesi tarafından değerlendirilerek çözüme kavuşturulacak.
 

İncelemelerde, her hizmet sunumunda tanımlanmış olan girdilerin, ürünlerin ve hizmetlerin helal şartlarına uygun olup olmadığı kontrol edilecek. Bu incelemelerde öncelikle üretimde kullanılan tüm girdilerin ''TS OIC/SMIIC 1 Helal Gıda Genel Kılavuzu'' standardına göre düzenlenmiş Helal Gıda Sertifikası olup olmadığına bakılacak.
 

Hizmet sunumu ile ilgili mamullerin üretim, servis ve satışı sırasında kullanılan araç ve gereçlerin sadece helal hizmete yönelik olarak kullanılması zorunlu olacak. Helal gıda işlemede kullanılacak makineler, araç-gereçler ve imalat hatlarında İslami kurallara göre helal olarak kabul edilmeyen malzemelerin kullanılması belgelendirmeye engel teşkil edecek.
 

Sertifikasyon tartışması
Bugün Suudi Arabistan, Irak, İran, Malezya gibi birçok Arap ve İslam ülkesine ihracat yapmak isteyen pek çok Avrupa ülkesi de Malezya veya Türkiye'deki sertifikasyon şirketlerinden aldıkları İslami usullere uygunluk sertifikası ile bölgeye ihracat yapıyor.
 

Kaynak: soL- Haber Merkezi