TRUMP'DAN ERDOĞAN'A FETULLAH GÜLEN MESAJI

TRUMP'DAN ERDOĞAN'A FETULLAH GÜLEN MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefon görüşmesi sırasında ABD Başkanı Trump'a El Bab ve Rakka operasyonu konusunda tekliflerde bulunduğu, Trump'ın “CIA Başkanı’nı gönderiyorum, onunla detaylı olarak konuşun” dediği ileri sürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmenin ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor.

Hürriyet'ten Abdulkadir Selvi, Erdoğan'ın konuşmada Gülen'in iadesini talep ettiğini belirtirken, Trump'ın olumsuz yaklaşmadığını ileri sürdü.

"Trump olumsuz bir yaklaşım sergilemiyor. Aksine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gülen’in iadesi konusundaki sözlerini dikkatle dinliyor, hatta ABD’de yargılamanın imkânı olup olmadığının araştırılmasını isteyeceğini söylüyor" diyen Selvi, "Belli ki Fetullah Gülen, Trump yönetiminde, Obama döneminde olduğu gibi rahat edemeyecek" ifadelerini kullandı.

CIA Başkanı'nın Türkiye'ye gelecek olmasını da değerlendiren Selvi, Erdoğan ve Trump arasındaki görüşmeye ilişkin şu bilgileri verdi:
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerinde durduğu ağırlıklı noktalardan birini ise DAEŞ’le mücadele konusu oluşturuyor. Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değerlendirmelerinden etkileniyor, sorular sorarak ayrıntılı bilgi almaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başından beri savunduğu Suriye’de güvenli bölge oluşturulması önerisine Trump da sıcak bakıyor. Görüşmede bu konu da gündeme geliyor. Ancak Trump’ın zihnindeki güvenli bölgenin geçmişte Irak’ta ilan edilenden farklı olduğu anlaşılıyor. 
Hatırlarsanız ABD, Irak’ta Kürtlerin yaşadığı 36’ncı paralelin üstü ile Şiilerin bulunduğu 32’nci paralelin altını uçuşa yasak bölge ilan etmişti. Suriye’de ise daha çok bizim, Suriye sınırlarının içinde oluşturduğu terörden arındırılmış bölgeye benzer bir düşünce olduğu anlaşılıyor. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Cerablus ve El Bab’da DAEŞ’e karşı verilen başarılı mücadeleyi aktarıp, El Bab ve Rakka’da birlikte mücadele edilebileceği teklifini yineliyor. DAEŞ’le mücadele ve PYD-YPG konusu gündeme gelince Trump, “CIA Başkanı’nı gönderiyorum, onunla detaylı olarak konuşun” diyor. 
Mike Pompeo’nun dönüşünde kendisinden ayrıntılı olarak bilgi alacağını ifade ediyor. CIA Başkanı bugün Ankara’da olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CIA Başkanı’yla görüşecek, Pompeo, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la ayrıntılı olarak Suriye ve PYD/YPG konusunu çalışacak. 

İlgili Haberler