TRABZON VE FENERBAHÇE'YE UEFA ŞOKUNUN PERDE ARKASI

TRABZON VE FENERBAHÇE'YE UEFA ŞOKUNUN PERDE ARKASI

Trabzonspor ve Fenerbahçe'ye UEFA'dan gelen gelirlere "el koyma" kararının yarattığı kargaşaya Haber Artı açıklık getiriyor. İşte ayrıntılar

Trabzonspor Kulübü, UEFA'nın Finansal Fair Play (FFP) kuralları kapsamında inceleme başlattığını ve gelirlerinin dondurulduğunu bildirdi. Aynı karar Fenerbahçe içinde alınmıştı. Peki nedir bu "Break Even" kuralı.

KAP'A AÇIKLAMA

Kulübün Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklama şöyle;
Medyada çıkan haberlere istinaden II-15.1 Sayılı Özel DurumlarTebliği 'nin 9. Maddesi uyarınca aşağıdaki açıklamanın yapılması lüzumu görülmüştür:

BAŞA BAŞ KURALI

UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu tarafından Kulübümüze yapılan bildirimle Finansal Fair Play "Başa Baş "(Break Even) kuralı ile ilgili olarak Şirketimiz hakkında bir inceleme başlatıldığı, inceleme sonuçlanıncaya kadar UEFA gelirlerimizin tedbir amaçlı geçici olarak dondurulmuş olduğu tarafımıza bildirilmiştir."

FENERBAHÇE'YE DE UYGULANIYOR

UEFA’nın uyguladığı Finansal Fair play kuralları kapsamında Fenerbahçe Spor Kulübü’ne detaylı bir inceleme başlatılırken sarı lacivertli külünün gelirlerine bir süreliğine UEFA tarafından el konuldu.

BREAK EVEN KURALI NEDİR

Sporekonomi isimli spor ekonomi araştırmaları yapan sitede yer alan bilgiye göre Break-Even kuralları gelir ve gider tablosunun dengeli olmasına denir. Takımların gelir ve gider tablosu dengesizlik gösterdiği için UEFA böyle bir soruşturmayı başlattı.

İŞTE AYRINTILAR

Break Even kuralına göre kabul edilen gelirler:
- Maç günü (gişe) gelirleri
- Yayın gelirleri
- Sponsorluk gelirleri
- Reklam ve diğer medya gelirleri
- Ticari faaliyetler gelirleri
- Finansal gelir (mevduat, faiz vb.)
- Bonservis  gelirleri (satış bedeli ile defter değeri arasındaki fark)
- Futbol dışı branş gelirleri, kulüp sahiplerinden gelebilecek ve makul ölçü dışındaki    gelirler (piyasa rayiç değerinin üzerinde sponsorluk vb.) dikkate alınmıyor. Giderlerde ise:
- Altyapı harcamalarına dair giderler
- Tesis (stad, antrenman tesisleri inşaat ve tadilatları) geliştirmesine ait giderler
- Bonservis giderlerine dair finansman giderleri (aktifleştiriliyorlar) giderlerden düşülerek başabaş noktası o şekilde hesaplanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı