Torna ustası, bankayı icraya verip dosya masrafını aldı

Torna ustası, bankayı icraya verip dosya masrafını aldı

Ankara’da torna ustası olarak çalışan 2 çocuk babası Ertuğrul Aydoğdu, çektiği kredi karşılığında kendisinden 675 lira ‘dosya masrafı’ tahsil eden bankayı icra yoluyla dize getirdi. Tüketici sorunları hakem heyetinin haklı bulduğu Aydoğdu, karara rağmen

Ertuğrul Aydoğdu, özel bir bankadan 3 Ağustos 2012’de konut kredisi çekti. Banka, krediye karşılık 675 lira ‘dosya masrafı’ adı altında para tahsil etti. Tornacılık yaparak geçimini sağlayan 2 çocuk babası soluğu Sincan Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nde aldı. Geçtiğimiz günlerde Aydoğdu’nun müracaatını değerlendiren heyet, tüketici kredisinde ana unsurun ana para, buna ilişkin faiz tutarı ve mevzuat uyarınca tahakkuk edilip devlete ödenen fon ve vergilerden oluştuğuna dikkat çekti.

Heyet kararında, "Bankaların faiz tahakkuk ederek, kredi tahsisinden bekleyeceği karı alacağı, bunların dışında tüketicinin bilgisi ve kabulü olmadan dosya masrafı, istihbarat masrafı, kredi kullanım masrafı adı ile ücret tahsil edilmesinin bankacılık ilkeleri ve tüketici mevzuatına aykırı olacağı açıktır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. Bankanın aldığı dosya masrafı hukuksuzdur, iade edilmeli." denildi.

Heyet kararına rağmen Aydoğdu’ya ödeme yapmayan banka, parayı icra yoluyla ödemek zorunda kaldı. Ankara 3. İcra Müdürlüğü, bankadan 675 lirayı yasal faiziyle birlikte tahsil etti.

Yıllardır hayalini kurduğu bir ev almak için bankadan kredi çekmek zorunda olduğunu belirten Ertuğrul Aydoğdu, "Yıllardır çalışıyorum. Ailemle birlikte başımı sokacak bir ev almayı çok istemiştim. Kredi çektim, zaten mağdurum, üzerine banka da dosya masrafı tahsil etti. Bunun hukuksuz olduğunu düşündüm ve heyete müracaat ettim." dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı