Soykan Özçelik

Soykan Özçelik

TORBA YASA İLE İNTERNETE BÜYÜK ENGEL GELDİ

Aylarca beklenen "Torba Yasa" nihayet çıktı. Af bekleyen vergi-sigorta vb. prim borcu olanların bazılarını sevindirdi ,internet kullanıcılarınıda üzdü-endişelendirdi.

İnternet Yasası olarak bildiğimiz, 5651 sayılı, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile ilgili iki yeni düzenlemeyi (Torba Yasadaki 126. ve 127. Maddeler) içeren Torba Yasa, TİB’in (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) yetkilerini artırıyor.

Yeni yasa neler getiriyor?

Torba yasada yer alan 126. Madde internet erişimleriyle ilgili trafik verilerinin TİB’de bulunacağını gösteriyor. 127. Maddeyse bir sitenin yasa dışı içerik yayınladığının düşünülmesi durumunda, TİB tarafından hemen engellenebileceğini gösteriyor.

Bunun yanında, TİB tarafından belirtilen erişim engellemesinin, internet sağlayıcıları tarafından, en geç 4 saat içerisinde uygulanması ve erişim engeli ardından, engelleme kararının Başbakanlığa iletilmesi gerekiyor.

Başbakanlığın ise engelleme kararını, en geç 24 saat içerisinde Sulh Ceza Mahkemesine iletmesi ve Sulh Ceza Mahkemesinin vereceği karara göre sitedeki erişim engelinin devam etmesi ya da kaldırılması gerektiği ortaya çıkıyor.

Bütün bu gelişmeler karşısında internet kullanıcılarından gelen tepkiler maalesef cılız kalmakla beraber bütün bu trafik kayıtlarını toplama yetkisini TİB'e veren yasanın onaylanmasından sonra CHP bu düzenlemeyi ve Torba Yasadaki bazı maddeleri bugün (15.09.2014 ) AYM ye gotürdü.

http://www.gercekgundem.com/siyaset/70460/chp-torba-yasa-icin-aymye-basvurdu

Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıçlarından ve CHP İzmir Mv. Rıza M.Türmen zaten sınırlı olan internet özgürlüğünün dahada sınırlandığını belirterek şöyle görüş bildiriyor "kamu düzeni ve ulusal güvenlik ,ucu açık  ve keyfiliğe tabii kavramlar bunu isteğiniz gibi kullanabilirsiniz.Çarşı iddianamesinde de bunu gördük.Hükümeti protesto etmek hükümete karşı darbe yapmakla aynı şey olarak görülüyor.Bu düzenleme AYM ve Avrupa Insan Hakları Mahkemesinden döner"

Yasanın bize etkileri nasıl olacak?

Yeni yasayla birlikte, bir web sitesinde yayınlanan içeriğin, yasa dışı olduğunun düşünülmesi durumunda erişim engeliyle karşılaşabileceği görülüyor. Bunun sonucu olarak, web sitesi yazarlarının ve sosyal medyada paylaşım yapanların oluşturdukları içeriklerde, yasaları da dikkate almasının gerekliliği ortaya çıkıyor
Yeni yasa sonucunda nelere dikkat etmeliyiz?

Yeni yasaya baktığımızda, oluşturduğumuz içeriklerin yasalara aykırı olmamasına dikkat etmemiz gerekiyor. Web sitelerinin yanında Facebook, Twitter, YouTube gibi sosyal medya uygulamalarındaki

paylaşımların da yasalara uygun olması gerektiği ortaya çıkıyor. Aksi durumda geçmişte yaşadığımız YouTube ve Twitter yasaklarının tekrar geri gelebileceği sonucuna ulaşıyoruz. Sonuç olarak sokakta olduğu kadar internette de yasalara karşı dikkatli olmamız ve kurallara uymamız gerekiyor. Ancak bazı temel yasaların soyut kavramlar üzerine oturan maddelere sahip olması nedeniyle ya da  bazen de objektif kuralların siyasi vb. hukuk dışı amaçlara alet edilerek uygulanması yoluyla biz ne kadar hukuk kuralları çerçevesinde hareket etsek de hukuka uygun içeriklerimiz için bile toplumun korkutulup sindirilmesi amacıyla gerçekleştirilen soruşturmaların şüphelisi durumuna düşürülmemiz maalesef mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan Özgür internet için en çok çaba gösterenlerden biri olan Bilişim Suçları konusunda uzman arkadaşım *Av.Serhat KOÇ ( @mckrees ) de bu konuda sürekli yazılar yazarak , söyleşilerde bulunarak toplumu bilinçlendirmeye gayret ediyor. Dileğimiz bu farkındalığın giderek artması ve Anayasal bir hak olan iletişim-ifade özgürlüğünün ve özel hayatın gizliliği-kişisel verilerin korunması hakkının 5651 sayılı yasaya yeni eklenen maddede belirtildiği üzere Millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması,suç işlenmenin önlenmesi gibi gerekçelerin gerçek amaçları dışında kullanılmaması suretiyle hukuksuz şekilde sekteye uğratılmamasıdır.

* Av.Serhat Koç’un bilgi ve iletişim teknolojileri hukuku ve fikri mülkiyet hukuku alanlarında akademik yayın ve çalışmaları bulunmaktadır. Bununla birlikte Başta 5651 sayılı kanun ve yeni medya olarak İnternette kişisel verilerin korunması gibi konular olmak üzere İstanbul Barosu’nun, çeşitli üniversitelerin ve kurumların düzenlediği ulusal ve uluslararası panel ve konferanslara konuşmacı olarak katılmaktadır. Ayrıca özellikle internette yapılan yayınlara uygulanan hukuk, yurttaş gazeteciliği ve bilişim suçları konularında kurum içi eğitim ve seminerler vermektedir.

@soykanozcelik | about.me/soykanozcelik

Önceki ve Sonraki Yazılar