Torba Kanun'la Dışişleri "Dış Atama"ya Açılıyor!

Torba Kanun'la Dışişleri "Dış Atama"ya Açılıyor!

Torba kanun teklifiyle sunulan ve AKP çoğunluğuyla geçen yasa değişikliği uyarınca, büyükelçilik yapan memur kökenli olmayan kişiler, Türkiye’ye dönüşlerinde Dışişleri Bakanlığı kadrosuna alınabilecek. Muhalefet, sınav sistemi ile Dışişleri Bakanlığı'na g

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 'torba kanun' teklifiyle, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yetkilerine sınırlandırma getirilmesinin ardından şimdi de Dışişleri Bakanlığı'yla ilgili önemli bir yasal düzenlemeye imza atıldı.

Dışişleri Bakanlığı'nda istisnai nitelikteki, dışarıdan yapılan büyükelçilik görevlendirmeleri için Türkiye'ye dönüşte kadro verilmesine ilişkin yasa değişikliği önergesi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin çoğunluğuyla kabul edildi.

 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da AKP Konya Milletvekili olarak imzaladığı belirtilen önerge ile, Bakanlar Kurulu kararnamesiyle dışarıdan büyükelçilik görevine atanacak kişilerle ilgili hüküm değişti. Yeni yasa hükmüne göre, memur kökenli olmamasına karşın dışarıdan yurtdışında büyükelçilik görevine atanmış kişiler, Türkiye’ye döndüklerinde Dışişleri Bakanlığı’nda kadrolu olarak görev yapabilecekler.
 
Önerge sahiplerinden AKP Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, düzenlemeyi, “Dışişleri Bakanlığı mensubu olmayan büyükelçi ve daimi temsilcilerimizin yurt dışındaki görev sürelerini tamamlayıp yurt içine döndüklerinde Dışişleri Bakanlığı bünyesinde çalışabilmeleri ve Bakanlık mensubuyla aynı haklara sahip olabilmeleri sağlanacaktır” dedi.
 
Muhalefet partileri ise, bu önergeyle sınav sistemiyle Dışişleri Bakanlığı’na girerek, yıllarca bakanlık bürokrasisinde üst basamaklara yükselme çabasındaki diplomatlara ‘haksızlık’ yapıldığını savundu. Görüşmelerde, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, diplomaside uzmanlığa saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, AKP içindeki diplomat kökenlilerce de bu önergeye karşı çıkılması çağrısında bulundu. Ancak muhalefetten yükselen tepkilere rağmen önerge, akşam saatlerinde Meclis Genel Kurulu’nda oylamaya sunulduğunda AKP’li vekil çoğunluğuyla kabul edildi.