TOPRAK YİYEN KÖYLÜLER KANSER Mİ OLDU?

TOPRAK YİYEN KÖYLÜLER KANSER Mİ OLDU?

Konya'nın Ereğli İlçesi'nde kansızlığa iyi geldiği düşüncesiyle toprak yedikleri öne sürülen Zengen Mahallesi sakinleri kanser taramasından geçiriliyor.

Geçmişte belde statüsünde olan ve yaklaşık 800 nüfusa sahip Zengen Mahallesi'nde oturanların bir bölümünün kansızlığa iyi geldiği düşüncesiyle toprak yediği ve kansere yakalandığı iddia edildi.

Bu iddiaların basında yer alması üzerine İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi'nde mahalle halkını kanser taramasından geçirmek üzere çalışma başlattı. Bugün çoğu kadın 30 kişi Ereğli Devlet Hastanesi'ne gelerek 'Kanser Erken Tarama Merkezi'nde sağlık kontrolünden geçirildi.

Sağlık kontrolünden geçirilen kadınlardan bir bölümü atalarından kalma bir bilgi olduğu için toprak yediklerini belirtirken bazıları da hiç toprak yemediklerini söyledi. Kontrolden geçirilen erkekler, mahallelerindeki kanser oranının yüksek olmasının nedeninin su şebekesindeki asbestli borulardan kaynaklandığını ve toprak yiyenlerin sayısının az olduğunu öne sürdü.

Zengen Mahallesi'nde yenildiği öne sürülen topraktan alınan numunelerin inceleme altına alındığını belirten Ereğli İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Emin Günay, Zengen yöresinde kanser vakalarının Ereğli'nin diğer yörelerine göre ve Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti.

Şu an bir taraftan Zengen halkının sağlık kontrolünden geçirilirken bir taraftan da kansere neden olabilecek bulguların araştırıldığını ifade eden Günay, şöyle dedi:

"Yörede yaşayan 800 kişiyi 30'ar kişilik gruplar halinde kanser taramasından geçirmeyi planlıyoruz. Zengen'deki kanser vakalarını Türkiye'nin ortalamasının üzerine çıkmasının nereni oradaki hava, su, toprak olabilir, oradaki genetik yapı olabilir. Bunlar araştırılıyor. Aynı zamanda o bölgedeki insanımız için erken teşhis hayat kurtarır sloganıyla kanser taramasından geçiriyoruz."

Zengen'deki bazı kadınların toprak yediklerini belirten Günay, "Kadınlarda belirli oranda toprak yeme var. 'Toprak kanser yapıyor' diye şu an bir şey söyleyemeyiz. Onunla ilgili analiz sonucu yok. Eğer toprak gerçekten kanser yapıyorsa ona göre önlem alınacak. Ayrıca geriye dönükte ne kadar kanser vakası görüldüğü tek tek araştırılıyor" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı