Tolga Çandar; Ekmek artık aslanın ağzında değil, AKP'lilerin midesindedir

Tolga Çandar; Ekmek artık aslanın ağzında değil, AKP'lilerin midesindedir

2012 yılında Türkiye'de üniversite mezunu işsiz sayısı ilk kez 600 bin kişiye ulaşmıştır.


Yeniköy Elektrik Santrali’ne işçi alımlarında sahtekarlık yapıldığı iddia edildi. Başka illerden vatandaşların sahte ikametgah belgesiyle işe yerleştirilmeye çalışıldığı, AKP’nin iş bulma bürosuna dönüştürüldüğü ileri sürüldü.
 
CHP Muğla milletvekilleri Nurettin Demir ve Tolga Çandar, Muğla Yatağan’daki Yeniköy Termik Santrali A.Ş.’ye (YEAŞ) işçi alımlarında yaşanan sahtekarlığı gündeme taşıdı.
 
Türkiye'de işsizlik ve yoksulluğun her geçen gün arıttığını vurgulayan Demir, hükümetin ekonomik refah seviyesinin yükseldiğini savunduğunu anımsatarak, "2012 yılında Türkiye'de üniversite mezunu işsiz sayısı ilk kez 600 bin kişiye ulaşmıştır. Buna göre, her 5 işsizden biri üniversite mezunudur. Diplomalı işsizler ordusunun 241 binini erkekler, 346 binini ise kadınlar oluşturmaktadır. Burada da kadınlara karşı negatif ayrımcılık dikkat çekicidir" dedi.
 
Muğla'da işsiz sayısındaki artışın dikkat çekici olduğunu söyleyen Demir, "Yandaş eleman alımları ve usulsüzlükler nedeniyle Muğlalı gençlerimizin, ekmek parası mücadelesi sonuçsuz kalmaktadır. AKP iktidarı yüzünden, ekmek artık aslanın ağzında değil, AKP'lilerin midesindedir. Çünkü iktidar partisi yetkilileri, artık parti binalarını iş bulma bürosu haline getirmiş durumdadır" diye konuştu.
 
YEAŞ'a işçi alımlarında, işçinin aynı ilin sınırları içerisinde ikamet etmesi şartı arandığını ancak son iki işçi alımında, Muğla dışından birçok insan işe alındığını ileri süren Demir, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Muğla İŞ-KUR Müdürlüğü 18 Ocak 2013 tarihinde, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine yeni alınacak 160 kadrolu işçi için, 490 kişilik iş başvuru listesini internetten açıklamıştır.
 
"İŞ-KUR tarafından duyurulan nihai listedeki adayların ikamet adreslerine yer verilmezken, kabul edilen yaklaşık 490 iş başvurusundan, yüzde 70'inin yani 350 kişinin, doğum yerleri olarak Muğla dışındaki yerleşim birimleri olduğu görülmektedir. YEAŞ'ın açıkladığı işçi alımıyla ilgili listelerin ardından, yapılacak sınava başvuran özellikle yüksek KPSS puanlı işçi adaylarının çoğunun, 4 Ocak 2013 ve 15 Ocak 2013 tarihleri arasında, ikametgâhını Muğla'ya aldırması dikkat çekicidir.
 
"Yatağanlı işçi adaylarının umutlarını suya düşüren bu sahte ikametgâh hilesi, bölgedeki yüzlerce genç insana ve onların geçindirmek için çırpındığı yakınlarına büyük haksızlıktır."
 
Tolga Çandar da bu konuda Muğla'da büyük bir haksızlığın söz konusu olduğunu, çıkabilecek bir karışıklıktan hükümetin sorumlu tutulacağını belirtti.