TOBB BAŞKANINDAN AKP'YE ZEHİR ZEMBEREK ELEŞTİRİ

TOBB BAŞKANINDAN AKP'YE ZEHİR ZEMBEREK ELEŞTİRİ

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin büyüme hızında son 6 yıldır yerinde saydığını ve reform yapmayı unuttuğunu söyledi

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin büyüme hızında son 6 yıldır yerinde saydığını ve reform yapmayı unuttuğunu belirterek, reforma ihtiyaç duyulduğunu söyledi. İşverenlerin üstündeki yüklerin azaltılmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, istihdam üzerindeki vergi yüklerinin işadamlarının belini büktüğünden yakındı.

BÜLENT KOŞMAZ ANILDI

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nın yeni Bülent Koşmaz hizmet binasının açılışı ve TOBB tarafından yaptırılan Bülent Koşmaz Fen Lisesinin temel atma töreni, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla yapıldı. TOBB - Bülent Koşmaz hizmet binasının açılış törenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, hayatını kaybeden Manisa Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanı Bülent Koşmaz'ın ailesi, MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Partili Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Hasan Ören, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Manisalı oda ve borsaların başkanları ve Manisalı işadamları katıldı. Yaklaşık 2 saat gecikmeli başlayan programda konuşan Manisa TSO Başkanı Yaşar Coşkun, hastalığı nedeniyle vefat eden odanın eski başkanı Bülent Koşmaz'ı andı. Yeni hizmet binasının modern bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Coşkun, işadamlarının tüm işlerini bu binada halledebileceklerini belirtti. Coşkun'un konuşmasının ardından merhum oda başkanı Bülent Koşmaz'ın hayatını anlatan sinevizyon gösterisi izlendi. Gösteri sırasında Bülent Koşmaz'ın eşi Saadet Koşmaz gözyaşlarını tutamadı.

VEFA İSTANBUL'DA BİR SEMT DEĞİL

Açılış töreninde konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Manisa'nın Bülent Koşmaz'a ahde vefa gösterdiğini dile getirdi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bu hizmet binasına Bülent Koşmaz'ın isminin verilmesi vefanın sadece İstanbul'da bir semt olmadığını gösteren en büyük gösterge. Bülent Koşmaz ülkesini, vatanını seven inançlı bir abimizdi. Manisa her şeyin en iyisine layık. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası 5 yıldızlı oda olarak tüm dünyada Paris, Berlin, Londra Ticaret Odaları ile eşdeğer hale geldi" dedi. Konuşmaların ardından MTSO Bülent Koşmaz Hizmet binasının açılış kurdelesi kesildi.


TOBB'DAN MANİSA'YA FEN LİSESİ

Hizmet binasının açılış töreninin ardından TOBB tarafından Manisa'ya yaptırılacak fen lisesinin temel atma töreni ve oda borsalar müşterek toplantısı Anemon Otel'de yapıldı. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Manisa'da duygu yüklü bir gün yaşandığını belirterek, "Türkiye Odalar Borsalar birliğinde bir başarımız varsa bunda en büyük katkı Bülent Koşmaz'dan geliyordu. Allah ondan razı olsun. Yönetiminde öncülük ettiği bir proje vardı. 81 ile 81 okul projesi protokolünü imzalamıştık. Temel atması bugüne kısmet oldu. Her türlü yatırımdan zarar edebilirisiniz. Ama bir yatırım var ki bundan zarar etmezsiniz. Eğitime yapılan yatırımdan kesinlikle zarar etmezsiniz" diye konuştu. Manisa Soma faciasını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye genelindeki 365 oda ve borsa üyelerinin Somalılara 17 katkı sağladığını açıkladı.


BİRLİKTE RAHMET, AYRILIKTA AZAP VAR


Manisa'nın Türkiye'deki şehirlerarasında önde yer alan bir il olduğunu söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu başarının birlik beraberlikten kaynaklandığını belirterek, "Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. Birlikte hareket edilince rahmet bereket geliyor. Kuş alayla uçar tek başına uçmaz. Her Manisa'ya geldiğimde moral alıp sizden aldığım morali diğer şehirlere taşıdım" dedi.


Türkiye'nin son 6 yıldır yerinde saydığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, reform yapmaya ihtiyaç duyduklarını açıkladı. Hisarcıklıoğlu, "2002'ye kadar düşük gelir tuzağındaydık. Kişi başına gelir 4 bin doların altındaydı. Daha sonra ekonomide yapılan hamlelerle Türk ekonomisinin kişi başına geliri 6 yılda 10 bin dolara sıçradı. Türkiye'nin insanların refah düzeyi arttı. Ama maalesef son altı yıldır yerinde sayıyoruz. Bunun sebebi reform yapmasını unuttuk. Birbirimizle uğraşmaya başladık. Türkiye olarak birlikte hareket etme kültürümüzü kaybettik. Herkes ayrı baş olunca reformları bırakınca orta gelir tuzağında debeleniyoruz. 9 yıl sonra kişi başına düşen geliri 25 bin doların üzerine çıkarmak istiyoruz. Bunun olması için Türkiye'nin daha hızlı büyümesi gerekiyor. Türkiye'nin büyüme hızı cumhuriyet tarihi boyunca yüzde 5 civarında. Ama son dört yılda yüzde 3'ler civarındayız. Avrupa'ya göre daha iyiyiz. Ama arkamızdan gelişen ülkeler geliyor ve bizden daha hızlı büyüyorlar. Yarın bunlar bizi geçti diye tereddüte düşebiliriz. Türkiye kişi başına düşen geliri 25 bin dolara çıkarması için yüzde 7'lik büyüme oranını yakalamalıdır. Büyüme trendini tekrar yakalamamız lazım. O zaman hayalimiz gerçek olur" diye konuştu.


SANAYİLEŞME HAMLESİ BAŞLAMALI


Hizmetler sektörünün sanayi sektöründen daha çok etkin olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:


"Hizmetler sektörünün payı yüzde 67, sanayi sektörünün payı ise yüzde 28. Sanayinin payını arttırmadan zenginleşemeyiz. Türkiye'nin acilen sanayileşme hamlesini başlatması lazım. Bugün Avrupa krizden çıkmışken tek bir ülke çıkamıyor oda Yunanistan. Çünkü tüm ekonomisi hizmetler sektörüne bağlı. Sanayi yok, üretim yok. Üretiminin olmadığı yerde zenginlik olmaz. Bizim gözbebeğimiz sanayidir. Hizmetler sektörü olsun, ama payı sanayiden daha aşağı olmalı."


Son olarak birlik ve beraberlik vurgusu yapan Hisarcıklıoğlu, farklılıkların zenginlik olduğunu belirterek, "Birbirimizi dışlayamayız. İlk dışlayan kendi ayağına kurşun sıkar haberi olsun. Birbirimizi farklılıklarımızla seveceğiz. Farklılıklarımızın zenginliğimiz diyeceğiz, eksiği aramak yerine sırt sırta vereceğiz. Allah'ın izniyle birlik ve beraberliğimize helal getirmezsek 2023'te dünyanın ilk büyük 10 ekonomisi arasına gireriz" dedi.


TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının ardından oda ve borsa başkanları ve Manisa protokolünün katılımıyla Bülent Koşmaz Fen Lisesinin temsili temel atma töreni gerçekleştirildi.


 

Kaynak:Haber Kaynağı