TIR'LARI DURDURAN ASKERLER DAVASINDA İLGİNÇ GELİŞMELER

TIR'LARI DURDURAN ASKERLER DAVASINDA İLGİNÇ GELİŞMELER

Mit Tır'larını Durduran 'Casus Askerler' Davası Başladı

ADANA'da MİT' TIR'ların durdurulmasıyla ilgili haklarında 'casusluk' davası açılan tutuksuz 13 askerin yargılanmasına başlandı. Duruşmayı izlemek için Adana'ya gelen ancak 'gizlilik ve yayın yasağı' nedeniyle duruşmaya alınmayan Hatay CHP Milletvekilleri Refik Eryılmaz ve Mevlüt Dudu, karara tepki gösterdi. Aynı gerekçeyle gazeteciler de duruşmanın yapıldığı binaya alınmadı.

MİLLETVEKİLLERİ DURUŞMAYA ALINMADI

Adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Eryılmaz, Türkiye'nin gündeminde olan bu konuyu takip etmek için genel merkez tarafından gönderildiklerini söyledi. Duruşmanın gizli yapılmasına tepki gösteren Eryılmaz şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan, Dışişleri Bakanı, hükümet yetkilileri bu konuyla ilgili, 'Bu TIR'larda silah yoktu. Bu TIR'lar Türkmen kardeşlerimize gıda yardımı götürüyordu' şeklinde açıklamalarda bulunmuşlardı. Davanın şu andaki seyrine bakıldığında, davada yargılanan devlet görevlilerine baktığımız zaman, suçlamalara baktığımız zaman şunu görüyoruz. Başbakanın, Dışişleri bakanının ve diğer bakanların yaptığı açıklamaların doğru olmadığı, bu TIR'larda silah yüklü olduğu, bunun gizlenmeye, kamufle edilmeye çalışıldığını görüyoruz. Biz buradan Başbakana soruyoruz; 'Eğer gerçekten iddia ettiğiniz gibi bu TIR'larda gıda yardımı var ise mahkeme kararına istinaden bu TIR'ları aramaya çalışan devlet görevlilerine, görevini yapmaya çalışan devlet görevlileri aleyhine ülkeye ihanetten dava açmanın gerekçesi nedir?' Onu bir açıklamaları lazım öncelikle. Duruşmaya girmeye çalışacağız, ayrıntılı açıklamaları, duruşmadaki izlenimlerimizi sizlerle paylaşacağız."

MAHKEME BAŞKANI BU DURUŞMAYA BAKMAMALI

Duruşmanın görüldüğü 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu davaya bakmaması gerektiğini savunan Eryılmaz, "Şu anda davaya bakan ağır ceza reisinin tutuklanmasını istediği jandarma komutanı ile ilgili olarak nöbetçi hakim üzerinde baskı yaptığı, bunun da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayet edildiği yönünde haberler düştü. Daha bu haberler yalanlanmış değil. Eğer bu haberler doğruysa daha da vahim bir durumla karşı karşıyayız. Mahkeme başkanının bu davaya kesinlikle bakmaması gerekiyor" dedi.

Mevlüt Dudu ise "Biz Adana Baro Başkanımızı bekliyoruz. Avrupa'dan da konuklarımız var. Baro Başkanımızın yanında. Uluslararası Af örgütünden ve başka bir takım örgütlerden konuklarımız da varmış. Onlarla duruşmaya girme girişiminde bulunacağız" diye konuştu.

Adana'da 19 Ocak'ta, MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma sonucu aralarında yarbay, yüzbaşı, üsteğmen, astsubay ve uzman çavuşların bulunduğu şüpheli askerler E.T. (40), H.G. (32), Ö.K. (31), G.M. (32), H.K. (30), B.K. (30), H.Ö. (30), H.İ.K. (28), A.Y. (40), M.Ö. (30), C.K. (40), H.Ü. (29) ve S.Y. (35) hakkında 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama' suçlarından birer kez ömür boyu ve 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

GİZLİLİK KARARI VERİLDİ

İddianameyi kabul eden Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi, dosya içerisinde devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgelerin yanı sıra, duruşmalarda devlet sırrı niteliğinde bilgi ve belgeler konusunda konuşmaların olacağı gerekçesiyle duruşmaların gizli yapılmasına ve yayın yasağı konulmasına karar verildi.

'HUKUK DEĞİL TİYATRO'

Hatay CHP Millet Vekilleri Refik Eryılmaz ve Mevlüt Dudu, adliye çıkışı ayrıca açıklamalarda bulundu. Mevlüt Dudu, "İçerde hukuk adına tiyatro sahneye koyuluyor" dedi. Sanık avukatlarının gizlilik kararının kaldırılması ile ilgili mahkeme başkanından talepte bulunduklarına dikkat çeken Dudu, "CMK 182-2 gereğince kamu düzenin kesin olarak zorunlu kıldığı hallerde duruşmanın kapalı yapılabileceği konusunda karar verilebileceği hüküm altına alınmıştır. Aynı maddenin üçüncü fıkrasında bu kararın ilk duruşmada ve gerekçesi açıklanmak suretiyle verilebileceği hüküm altına alınmıştır. Mahkeme ilk duruşmayı beklemeksizin duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi. Biraz önce de sanık vekillerinin bu gizlilik kararının kaldırılması yönündeki talepleri de mahkeme heyetince reddedildi. Duruşmanın kapalı yapılmasının gerekçesi olarak ta devlet sırrı öne sürülüyor. Ben buradan sormak istiyorum. Bu sır hangi devlet sırrıdır. Görevini yapan kolluk gücü mensupları içerde vatan hainliğiyle yargılanmaktadır. Bunu anlamak mümkün değildir" diye konuştu.

Refik Eryılmaz ise, Ergenekon ve Balyoz davalarını anımsatan bir hukuki süreçle karşı karşıya olduklarını öne sürerek, "Mahkeme kararını yerine getirmeye çalışan devlet yetkililerini vatan hainliğiyle yargılamak isteyenlerin aslında bu davada yargılanması ve sanık olması gerekiyor" dedi.

REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDULAR

Tutuksuz yargılanan 13 askerin avukatları, 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erol Tekmen hakkında, askerlerin tutuklanması için gözaltına alındığı dönemde nöbetçi mahkeme hakimine baskı yaptığı iddiaları nedeniyle 'reddi hakim' talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Tekmen, avukatların talebini değerlendirmek için bir üst mahkeme olan 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderip duruşmayı erteledi.

Kaynak:Haber Kaynağı