TIBBİ MÜMESSİLLER, İŞSİZ KALMAMAK İÇİN BİRLEŞTİ

TIBBİ MÜMESSİLLER, İŞSİZ KALMAMAK İÇİN BİRLEŞTİ

SAĞLIK Bakanlığı’nın çıkardığı 'Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik' kapsamında 1 Ocak 2015’ten itibaren, sertifikasız...

SAĞLIK Bakanlığı’nın çıkardığı 'Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik' kapsamında 1 Ocak 2015’ten itibaren, sertifikasız çalışamayacak olan tıbbi mümessiller, eğitimle verilecek bu belge için getirilen şartlara ve 4 yılda bir sınav zorunluluğuna tepki gösterdi. Tıbbi ilaç mümessilleri, seslerini duyurabilmek için Mümessil Dayanışma Derneği (MÜDAD) çatısı altında örgütlenmeye başladı. Derneğin İzmir şubesi de kuruldu.

Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı ve 2011 yılında yürürlüğe giren 'Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik' kapsamında, ilaçta ürün tanıtım elemanlarına yeterlilik eğitimi verilmesi ve belge düzenlenmesi kararlaştırıldı. 1 Ocak 2015'ten itibaren sertifikasız tıbbi mümessil çalıştırmama kararı alındı. Mümessillere yönelik eğitimlerin planlanması ve içeriğinin hazırlanmasının Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (YBÜ) tarafından gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Uzaktan eğitim yöntemiyle 2 ayda 80 saat ders görecek olan tıbbi mümessiller, ardından 2 ay sonra yeterlilik sınavına girecek. Eğitim almak için 1180 TL kayıt ücreti yatıracak olan tıbbi mümessiller, eğitim sonunda Ankara ve İstanbul’da gerçekleşecek sınavda 100 üzerinden 70 olan geçme notunu alamazsa, 1 Ocak 2015 itibarıyle çalışamayacak.

Bu durumun haksızlık olduğunu belirterek harekete geçen tıbbi mümessiller, geçen 19 Mart’ta, merkezi şimdilik Adana’da bulunan, ancak Ankara’ya taşınması planlanan MÜDAD'ı kurdu. MÜDAD çatısı altında toplanan mümessiller, başta İzmir, İstanbul ve Trabzon olmak üzere birçok ilde ilk toplantılarını gerçekleştirdi. Sosyal medyayı da aktif olarak kullanan MÜDAD üyeleri, Facebook ve Twitter üzerinden haberleşirken, kısa bir süre sonra faaliyete geçecek olan www.mudad.org resmi internet sayfasından da üyelerine bilgi aktarmaya devam edecek.

Bu kapsamda MÜDAD’ın İzmir Şubesi de bir süre önce kuruldu. İzmir'deki üyeleriyle bir araya gelen MÜDAD İzmir Şubesi Başkanı Serkan Yaylacı, amaçlarının dayanışma, birliktelik sağlamak ve tıbbi mümessillerin hak ve menfaatlerini korumak olduğunu belirtti. Kısa bir süre içinde 500’ün üzerinde üyeye ulaştıklarını ve hedeflerinin haziran ayı sonuna kadar 10 bin üyeye ulaşmak olduğunu belirten Yaylacı, sertifika almak için zorunlu tutulan ağır eğitimi ve zor sınavı eleştirdi. Eğitim ve sınavın 4 senede bir tekrarlanacak olmasının da haksızlık olduğunu söyledi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yetkilileriyle bir araya geldiklerini, eğitimin içeriğinin değişmesi, sınavın 4 yıl arayla tekrar edilmemesi ve başarılı sayılma notunun 50 olması için girişimlerde bulunduklarını söyleyen Yaylacı, 14 Nisan’ı Tıbbi Mümessiller Günü olarak kabul ettirmek için de resmi kurumlarla görüştüklerini dile getirdi.

 

TIBBİ MÜMESSİLLER, İŞSİZ KALMAMAK İÇİN BİRLEŞTİ

Kaynak:Haber Kaynağı