TGS: Gazetecileri Hedef Gösteren Başbakanı Kınıyoruz

TGS: Gazetecileri Hedef Gösteren Başbakanı Kınıyoruz

Türkiye Gazeteciler Sendikası, (TGS) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Meclis’de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmaya yönelik yazılı açıklama yaptı. Başbakanın konuşmasıyla, Türkiye geneline yayılan barışçı protesto gösterilerine katılan hal

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gazetecileri hedef gösteren açıklamaları kınadığını belirterek, “Başbakanın, gazetecileri düşman olarak görmekten ve göstermekten bir an önce vazgeçmesi en büyük dileğimizdir.

Siyasi iktidardan ve parlamentodan beklentimiz, toplumun taleplerinin dikkate alınması, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki yasakların kaldırılması, hapisteki gazetecilerin özgürlüğüne kavuşturulması, medya patronlarının sansür ve otosansür uygulamalarına karşı editoryal bağımsızlığın teminat altına alınmasıdır” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, (TGS) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Meclis’de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmaya yönelik yazılı açıklama yaptı. Başbakanın konuşmasıyla, Türkiye geneline yayılan barışçı protesto gösterilerine katılan halkın demokrasi taleplerini kavramaktan çok uzak olduğunu bir kez daha gösterdiğini savunan TGS, Erdoğan’ın BBC

Muhabiri Selin Girit'i açıkça hedef gösterdiğini belirterek, bu tutumu kınadı. Gazetecilik mesleğini ve kimliğini sorgulamanın Başbakanın haddi olmadığının belirtildiği açıklamada, gazetecilerin, halkın gerçekleri öğrenme hakkına saygı duyma görevinin yanı sıra haberleri özgürce yayımlama, yorumlama ve eleştiri yapma hakkının da bulunduğu anımsatıldı. Gazetecilerin, mesleki faaliyetleri konusunda, hükümetlerin ya da herhangi bir çıkar grubunun değil sadece kendi meslektaşlarının değerlendirmelerine itibar ettiklerinin ifade edildiği açıklamada, Başbakanın, gazeteciler ve gazetecilik mesleği hakkındaki değerlendirmelerinin itibarının bulunmadığı savunuldu.

Açıklamada, “Başbakanın, bu kışkırtıcı ve hedef gösterici üslubuyla, bu zamana kadar işlediği ‘nefret suçlarına’ bir yenisini ilave ettiği de açıktır. Polisin göstericilere müdahale etmesi için talimatı kendisinin verdiğini itiraf eden Başbakan, aynı zamanda gazetecilerin polis şiddetinin hedefi haline gelmesinin sorumluluğunu da üstlenmiş olmaktadır. Başbakanı, basın ve ifade özgürlüğüne müdahale etmeyen sorumlu bir devlet yöneticisi gibi davranmaya; toplumu kin ve düşmanlığa sevk eden açıklama ve politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz” denildi.

Başbakanın, gazetecileri düşman olarak görmekten ve göstermekten bir an önce vazgeçmesi gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, siyasi iktidardan ve parlamentodan, toplumun taleplerinin dikkate alınması, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki yasakların kaldırılması, hapisteki gazetecilerin özgürlüğüne kavuşturulması, medya patronlarının sansür ve otosansür uygulamalarına karşı editoryal bağımsızlığın teminat altına alınmasının beklendiği dile getirildi.