'Termik İstemeyük' Ödüllü Belgesel

'Termik İstemeyük' Ödüllü Belgesel

Sinop’un Gerze ilçesine yapılmak istenen termik santrale karşı Gerze halkının 2009 yılından bu yana vermiş olduğu direnişin öyküsü.

DİRENİŞİN ÖDÜLLÜ BELGESELİ 

Sinop’un Gerze ilçesinin Yaykıl köyüne kurulmak istenen Termik Santrale karşı, Gerze halkının vermiş olduğu mücadeleyi konu alan belgesel filmi, 3. Doğa Yarışmasında birinci oldu.
Dağ Kültürü Derneği tarafından National Geographic Türkiye’nin desteği ve Mineral Event organizasyonuyla düzenlenen 3. Doğa Filmleri Yarışması’nda “Üniversiteliler” kategorisinde finale kalan üç film arasından yönetmenliğini Sinoplu Caner Özdemir’in yaptığı “Termik İstemeyük” filmi kazandı.
 
ÖDÜLLER GALADA VERİLMİŞTİ 
 
Yarışmanın “Ulusal” kategorisinde En İyi Belgesel Film ödülünü finale kalan tek film olan Öztürk K. Kayıkçı’nın yönettiği “Geyikbayırı” adlı film aldı. Birincilik kazanan filmlerin yönetmenleri Caner Özdemir ve Öztürk K. Kayıkçı ödüllerini 8. Dağ Filmleri Festivali açılış töreninde aldı.
 
SİNOR GERZE "TERMİK İSTEMEYÜK"
 
Sadece üniversite öğrencilerine açık olan “Üniversiteliler” kategorisinde ise Dereler Mor Akar (Hanife Örsoğlu), Lübbeyi Bekleyenler (Özer Kesemen) ve Termik İstemeyük (Caner Özdemir) adlı filmler finale kaldı. Bu filmler arasında ise birinciliği “Termik İstemeyük” isimli filmiyle Caner Özdemir kazandı. Caner Özdemir filminde Sinop Gerze’deki Yaykıl Köyü’ne kurulmak istenen termik santrale karşı Gerze halkının verdiği mücadelenin hikayesini anlatıyor.
 
İŞTE HİKAYESİ 
 
“Termik İstemeyük, Sinop’un Gerze ilçesinin Yaykıl köyüne kurulmak istenen Termik Santrale karşı, Gerze halkının vermiş olduğu mücadeleyi konu alan belgesel filimdir. Ağustos 2009 yılından bu yana Gerze halkı, santralin kurulması planlanan alanda olası bir sondaj çalışmasına karşın 24 saat nöbet tutmaktadır. Köyde kurulan direniş çadırında gündüzleri kadınlar nöbet tutarken, geceleri ise bu nöbeti erkekler devralıyor. Gerze halkı belediye başkanından köylüsüne varana kadar bir bütün halinde kenetlenerek yaşam alanlarını korumak için maddî ve manevî fedakârlık göstermişlerdir. Üç yıllık süreç içerisinde santralin kurulması planlanan alana 5 Eylül 2011 tarihinde termikçi şirketin köye asker ve polis sokarak sondaj çalışması yapmaya çalışması ile saatler süren bir mücadele gerçekleşmiştir. Bu mücadelenin sonunda halk sondaj çalışmasını engellemiştir. Şirketin Gerze’den tabelası kalkana kadar Gerze halkı mücadeleyi bırakmayacaktır.”
 
Caner Özdemir Kimdir!
1 Mayıs 1989 Sinop/Merkez’de doğdu. İlk, orta ve liseyi Sinop’da okudu. Şu anda T.C Maltepe Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü 4.sınıf öğrencisi. Daha önce üç kısa film ve bir televizyon haberi çekti.

BELGESEL GÖSTERİMDE
 
18 Mart Pazartesi Saat: 20:30 
23 Mart Cumartesi Saat: 11:00 
 
Termik İstemeyük 
 
Türkiye / Belgesel / 24’ / HD / Renkli / 2012
 
Sinop’un Gerze ilçesine yapılmak istenen termik santrale karşı Gerze halkının 2009 yılından bu yana vermiş olduğu direnişin öyküsü. 
 
Yönetmen Caner Özdemir 
Senaryo Caner Özdemir 
Yapımcı Caner Özdemir 
Görüntü Yönetmeni Serkan Sağır 
Kurgu Oğuz Arslantürk 
Ses Oğuz Arslantürk 
Oyuncular Gerze ilçesi ve Yaykıl Köyü sakinleri
 
Özgeçmiş
 
1 Mayıs 1989 Sinop, Merkez’de doğdu. İlk ve orta liseyi Sinop’da okudu. T.V. Maltepe Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü 4. sınıf öğrencisidir.
 
Filmografi 
 
2012 Pardon
2011 Rutin
 
 
İletişim 05424668893  E-Posta: [email protected]